Ideális fogkefe – ideális fogmosás

Ideális fogkefe – ideális fogmosás

Címlap / Otthon / Háztartás / Ideális fogkefe – ideális fogmosás

A boltok polcain körülnézve az az érzésünk, hogy csak úgy védhetjük meg fogaink egészségét, ha mindent tudó, mindennel felszerelt fogkefét vásárolunk. Pedig lehet, hogy egy hagyományos, olcsóbb fogkefe is megfelelő lehet.

Ideális forma

A fogorvosok által leggyakrabban ideálisnak tartott fogkefe forma kis fejű, és rövid, egyenlő hosszúságú szálakkal rendelkezik.
A kefe kis méretű feje biztosítja azt, hogy mindenhova odaérjünk vele, a rövid szálak pedig azért felelősek, hogy sérülés nélkül a lehető leghatékonyabb tisztítás történhessen vele.

Erősség

A fogkefékből általában lágy (soft), közepes (medium) és erős (hard) kapható, ezek a kefe szálainak erősségét, keménységét jelzik.
Érdemes a lágyabb, vagy a közepes erősségű fogkefék közül választani, a túl erős ugyanis könnyen felsértheti az ínyünket, ami a baktériumok esetleges elszaporodásakor veszélyes lehet.

Ínysorvadás

Ha az ínyünk visszahúzódott és a fognyak láthatóvá válik, akkor az elhanyagolt vagy helytelenül végzett fogmosás következtében hamar érzékennyé válhat.
Ezért ezeket a területeket mindig lágy szálú kefével, fokozott óvatossággal tisztítsuk, semmiképpen sem szabad erős mozdulatokat alkalmazni.

Fogmosási idő

Bármilyen fogkefével is mosunk fogat, arra feltétlenül figyeljünk, hogy legalább 4-5 percig tartson a tisztítás.
Minden egyes területet többször is mossunk át, hiszen így a fogkefe a fogkrémmel együtt fellazíthatja a lepedéket, így eredményesebbek lehetünk az eltávolításában.

Milyen ételek után nem ajánlott?

Közismert tény, hogy a savas gyümölcsök elfogyasztása után legalább egy órával nem tanácsos fogat mosni.
A gyümölcsök levében megtalálható anyagok ugyanis fellazítják a fog felső rétegét, így a fogmosással gyakran csak ártunk ennek. Erős fogkefe használata ilyen esetekben különösen nem ajánlott.

Csere

A legjobb minőségű fogkefét is le kell cserélni néhány (általában 2-3) havonta. A szálai elkopnak és deformálódnak, így már nem lesz alkalmas az alapos tisztításra.
Emellett ha túl ritkán cseréljük a kefénket, akkor a baktériumok elszaporodhatnak rajta, amit a fogmosással csak újra visszajuttatunk a szánkba.

Fertőtlenítés

A fogkefe tisztán tartása nagyon fontos. Használat után mindig fejjel felfelé tegyük a pohárba, hogy kiszáradhasson.
Fertőtlenítéshez használhatunk hidrogén-peroxidot tartalmazó szereket, vagy egyszerűen csak forrázzuk le a kefét, így elpusztítjuk a kórokozókat. Megfázáskor lehetőleg gyakrabban fertőtlenítsünk!

Elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefe előnye a kényelmen kívül az, hogy a kis fej miatt mindenhova odaér a szánkban, ezáltal a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolítja a szennyeződést.
Gyerekeknek nem ajánlott, nekik érdemes inkább a hagyományos fogmosási mozdulatokat megtanulniuk, amik gyerekkorban még könnyen automatikussá válnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást