Húsvéti receptek: kakaós-rumos koszorú, rumos kalács és tojáslikőrös kuglóf

Húsvéti receptek: kakaós-rumos koszorú, rumos kalács és tojáslikőrös kuglóf

Címlap / Életmód / Receptek / Húsvéti receptek: kakaós-rumos koszorú, rumos kalács és tojáslikőrös kuglóf

A húsvéti menünek a könnyű finomságokról kell szólnia, ezért desszertekben és süteményekben is ezt az elvet jó követni. A következőkben olyan kenyérszerű süteményeket mutatunk be, amelyek a bőséget és a jó termést szimbolizálják, mindeközben egyszerű, könnyed ételek, egyszóval ideálisak a húsvéti asztalra.

Húsvéti kakaós-rumos koszorú   Hozzávalók 20 dkg sütőmargarin 7 dkg cukor 2 evőkanál tej 2 cl konyak 10 dkg étcsokoládé 4 dkg kakaó 10 dkg darált mandula 3 tojásfehérje 20 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 25 dkg porcukor 1 evőkanál citromlé tojásdrazsé a díszítéshez vaj és zsemlemorzsa a sütőformához   Elkészítés Egy koszorú alakú sütőformát kenj ki vajjal, majd szórd meg zsemlemorzsával. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A vajat egy kicsit olvaszd fel, és a cukor felével keverd ki krémesre, majd add hozzá egyenként a tojássárgákat. Keverd hozzá a tejet és a konyakot is. A csokoládét reszeld le durvára és add hozzá, majd keverd bele a tésztába a mandulát is. A tojásfehérjéket verd fel keményre, és szitáld bele a maradék cukrot. Egy másik tálban tedd bele a lisztbe a sütőport, majd add hozzá a masszához, és a felvert tojásfehérjét óvatosan forgasd bele, de ne keverd hosszasan. A kész nyerstésztát kanalazd bele a sütőformába, és a tetejét simítsd el. 
Süsd meg az előmelegített sütőben, tűpróbával ellenőrizd, hogy készen van-e.    A mázhoz 20 dkg porcukrot keverj össze ½ dl friss citromlével, amíg sűrűn folyós nem lesz. Csorgasd rá a kuglófra és hagyd, hogy megdermedjen. Kenegesd meg vele a süteményt, és tojásdrazséval díszítsd.     Húsvéti rumos kalács   Hozzávalók 5 dl langyos tej 8 dkg élesztő 12 dkg olvasztott, langyos sütőmargarin 12 dkg cukor 1 tojás 2 tojássárgája rum 1 evőkanál citromlé 1,2 kg fehérliszt 1,5 kávéskanál só 1 tojás a kenéshez mazsola   Elkészítés A langyos tejben egy csipetnyi cukorral futtasd meg az élesztőt. Keverd hozzá a margarint, az egész tojást, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot, a citromlevet. Sót ne használj! Egy másik tálban keverd össze sóval a lisztet, majd add hozzá a masszához, és gyúrj belőle tésztát. Takard le alufóliával, és hagyd legalább két óra hosszáig pihenni, hogy megdagadjon. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Miután letelt a pihenési idő, ismét gyúrd át. Tehetsz bele mazsolát is. Formázz belőle kalácsot vagy cipót, és tedd sütőpapírral borított sütőlemezre. Kend meg tojással, és süsd körülbelül 40 percig.  Tojáslikőrös kuglóf   Hozzávalók 4 tojás 25 dkg porcukor 1 dl olaj 1 dl tojáslikőr 25 dkg liszt ½ csomag sütőpor 2 evőkanál kakaópor 1 csomag vaníliás cukor 1 teáskanál citromlé   Elkészítés A tojássárgákat a porcukorral együtt keverd habosra. Add hozzá a vaníliás cukrot és a citromlevet. Lassan csurgasd bele az olajat és a tojáslikőrt. Külön tálban keverd össze a lisztet és a sütőport, és add a tojásos masszához. A massza felét öltsd bele a kuglófformába. A másik felébe keverd bele a kakaóport, és töltsd bele ezt is a kuglófformába. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, és süsd meg benne a kuglófot körülbelül 50 perc alatt.    Citromos cukormázat is készíthetsz a tetejére: 20 dkg porcukrot keverj össze ½ dl friss citromlével, amíg sűrűn folyós nem lesz. Csorgasd rá a kuglófra, és hagyd, hogy megdermedjen. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!