Egy rákellenes virág, ami tüdőgyulladás ellen is hatásos – többek közt

Egy rákellenes virág, ami tüdőgyulladás ellen is hatásos – többek közt

Címlap / Életmód / Receptek / Egy rákellenes virág, ami tüdőgyulladás ellen is hatásos – többek közt

A gyümölcsteák kedvelői bizonyára mind találkoztak már valamilyen formában ezzel a markánsan savanykás, gyönyörű színt eredményező, különleges összetevővel. Azonban a hibiszkusz jóval több egyszerű színezéknél, hiszen páratlanul értékes gyógyhatásokkal is rendelkezik.

Nem igazi virág

A trópusi Afrikából származó, a mályvafélék családjába tartozó hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) egy kb. 2- 2,5 méter magas, fásodó szárú, rövidéletű, gyakran egyéves  cserje. Hazánkban is termeszthető egynyári növényként, vagy teleltetni kell, mert nálunk természetesen nem télálló. Tölcsér alakú virágai többnyire sápadt sárgák, esetleg halvány rózsaszínek, torkuk sötétbordó.

Miután a szirmok lehullanak elkezdenek megvastagodni a csészelevelek és védelmezőn körülölelik a toktermést. Tehát, amit mi hibiszkuszvirágként ismerünk technikailag nem tekinthető virágnak, valójában már csak az elképesztően látványosan meghúsosodott csészelevelek. 

Mi mindenre lehet jó egy kehely?

Az élénkpiros színű, kellemesen savanykás ízű „hibiszkuszvirágot” használják ételszínezésre, továbbá zselét, lekvárt, bort, és természetesen teát készítenek belőle. A friss kelyhet szívesen fogyasztják nyersen salátákban, ízesítőként teszik süteményekbe, és sűrítésre is alkalmas, mivel pektinben gazdag. 

Pörkölve kávépótlóként is használják. Forrázással egy nagyon frissítő, hűsítő ital készül belőle, ami rendkívül népszerű az észak- afrikai sivatagi régióban, (pl.: Egyiptomban), ahol szomjoltóként kínálják. A C- vitaminban gazdag, ehető terméséből erjesztéssel italt készítenek.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»