Életmód / Táplálkozás

Húshelyettesítő ételek, avagy ezekkel az alapanyagokkal válthatod ki a húst a fogásokban

Húshelyettesítő ételek, avagy ezekkel az alapanyagokkal válthatod ki a húst a fogásokban

Etikai, környezetvédelmi és egészségügyi okokból is dönthetsz úgy, hogy nem eszel többet húst – vagy legalábbis minimalizálod a fogyasztásukat. Akik etikai elhatározásból döntenek így, tehát egyszerűen nem szeretnék, hogy miattuk állatokat öljenek le, azok általában nem ragaszkodnak a húspótláshoz, olyan fogásokat készítenek, amikből a legkevésbé sem hiányzik ez az „alapanyag”. De mi a helyzet azokkal, akik az egészségük miatt váltanak, vagy csak fogyni szeretnének? Szerencsére manapság sok alternatív lehetőség létezik, hogy egy ilyen komoly változtatás ellenére se szenvedj hiányt.

Szója

Természetesen nem kezdhetjük mással a sort, mint a szójával, azon belül is a tofuval. Ez az alapanyag méltatlanul szerzett magának rossz hírnevet (legalábbis Európában), ugyanakkor az biztos, hogy a szójából sem szabad sokat fogyasztani – ahogy semmiből. Fontos, hogy ha tofut veszel (amit aztán felhasználhatsz darált hús, sült szalonna, vagy sült, rántott hús helyettesítésére), akkor génmódosítás nélküli, ellenőrzött körülmények közül származó terméket válassz!

A szójabab a leggazdagabb növényi fehérje, mintegy 35%-át teszi ki ez a makró. Sokoldalúan ízesíthető és bevethető a hús helyettesítésére, egyedül magas ösztrogéntartalma miatt nem javasolt, hogy minden nap az asztalra kerüljön. Ugyanakkor félni nem kell tőle: egyszerűen azért, mert ha elhagyod a húst, akkor eleve rengeteg szójától megszabadítod a szervezetedet. Sokan nem tudják, de az állatiparban a tápok túlnyomó része (génmódosított) szója, tehát az állatok húsa által az emberek is rengeteget fogyasztanak ebből a hüvelyesből.

Szejtán

A szejtán már nem olyan ismert az „átlagos” életmódot folytató emberek számára, mint a tofu, de azok már garantáltan találkoztak a nevével, akik lemondtak a húsfogyasztásról. A szejtán, más néven búzahús, tulajdonképpen búzafehérje, búzasikér. Más gabonasikér is ismert, pl. a rozsban, árpában és a zabban szintén megtalálható. Különleges fehérje-összetételének köszönhetően kiválóan helyettesíthető vele a hús minden formában, ugyanis főzhető, süthető, de még grillezhető és pácolható is.

Fehérjetartalma értelemszerűen magas sőt, ugyanannyi fehérje található benne, mint egységnyi csirkemellben. Mivel az íze semleges (akárcsak a legtöbb húsnak), a korábban is alkalmazott fűszerezésnek köszönhetően gyakorlatilag ugyanazt az ízvilágot varázsolhatod a tányérodra. Sajnos egyetlen hátránya van a szejtánnak, mégpedig az, hogy rengeteg benne a glutén, ezért az érzékenyek, illetve, akik gluténmentes életmódot folytatnak, nem fogyaszthatják.

Zöldségfasírt

Tele van az internet jobbnál jobb zöldségfasírt receptekkel, neked már csak annyi a dolgod, hogy kipróbáld a legszimpatikusabbakat! Ez akkor is javasolt, ha egyébként fogyasztasz húst, mert a zöldségfasírtok önmagukban, vagy köret gyanánt is tökéletesen megállják a helyüket.

Készülhetnek hüvelyesekből, így magas fehérjetartalommal rendelkeznek, tehát megfelelnek a hús helyettesítésére. Kalóriacsökkentés szempontjából ideális választásnak bizonyul pl. a répa, a cukkini, amiket nem csak önmagukban lehet fasírtnak elkészíteni, hanem gabonafélékkel is keverheted őket.

Csodálatos páros pl. a főtt quinoa és a cukkini, amit, ha zsírpapíron sütsz, akkor nem csak energiacsökkentett, hanem szinte zsírmentes zöldségfasírtot is készíthetsz. A zöldségfasírtokat egyébként érdemes is inkább sütőben sütni, hiszen sok zsiradékot magukba szívnak, és korántsem lesznek olyan egészségesek, ha így készíted el őket.

Növényi húsok

Globális szinten iszonyúan nagy az igyekezet arra vonatkozóan, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a növényi „hús”. Ennek leginkább az az oka, hogy az állatipar környezetkárosító hatása elképesztő méreteket öltött, és tarthatatlan állapotokat idézett elő. Több százmillió dolláros kutatások és fejlesztések zajlanak, amiknek eredménye néhány országban már elérhető.

Az egyik leghíresebb cég, az Impossible Foods Amerikában már kínál eladásra és fogyasztásra olyan hamburgerhúst, aminek semmi köze nincs az állatokhoz, mégis kérhető akár „véresre” sütve is. A csodának az a magyarázata, hogy a hús ízét leginkább a hem-vas adja, és ennek az anyagnak a „képmását” a növényekben is megtalálták – jóval egészségesebb változatban.

Nagyon úgy tűnik, hogy fenntarthatóság és élhetőség szempontjából is egyre nagyobb teret hódítanak a növényi húsok, illetve a szintetikus húsok, amik ugyan állati eredetűek, de laboratóriumi körülmények között tenyésztik sejtről sejtre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást