Etikai, környezetvédelmi és egészségügyi okokból is dönthetsz úgy, hogy nem eszel többet húst – vagy legalábbis minimalizálod a fogyasztásukat. Akik etikai elhatározásból döntenek így, tehát egyszerűen nem szeretnék, hogy miattuk állatokat öljenek le, azok általában nem ragaszkodnak a húspótláshoz, olyan fogásokat készítenek, amikből a legkevésbé sem hiányzik ez az „alapanyag”. De mi a helyzet azokkal, akik az egészségük miatt váltanak, vagy csak fogyni szeretnének? Szerencsére manapság sok alternatív lehetőség létezik, hogy egy ilyen komoly változtatás ellenére se szenvedj hiányt.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/4 Szója
Természetesen nem kezdhetjük mással a sort, mint a szójával, azon belül is a tofuval. Ez az alapanyag méltatlanul szerzett magának rossz hírnevet (legalábbis Európában), ugyanakkor az biztos, hogy a szójából sem szabad sokat fogyasztani – ahogy semmiből. Fontos, hogy ha tofut veszel (amit aztán felhasználhatsz darált hús, sült szalonna, vagy sült, rántott hús helyettesítésére), akkor génmódosítás nélküli, ellenőrzött körülmények közül származó terméket válassz!
A szójabab a leggazdagabb növényi fehérje, mintegy 35%-át teszi ki ez a makró. Sokoldalúan ízesíthető és bevethető a hús helyettesítésére, egyedül magas ösztrogéntartalma miatt nem javasolt, hogy minden nap az asztalra kerüljön. Ugyanakkor félni nem kell tőle: egyszerűen azért, mert ha elhagyod a húst, akkor eleve rengeteg szójától megszabadítod a szervezetedet. Sokan nem tudják, de az állatiparban a tápok túlnyomó része (génmódosított) szója, tehát az állatok húsa által az emberek is rengeteget fogyasztanak ebből a hüvelyesből.