Ha nem hordasz maszkot, antiszociális vagy

Ha nem hordasz maszkot, antiszociális vagy

Címlap / Hírek / Ha nem hordasz maszkot, antiszociális vagy

Érthető, hogy miért olyan nagy a zavar az emberek fejében, ha a maszkviselésről van szó: a koronavírus-járvány elején még az Egészségügyi Világszervezet és a hazai operatív törzs sem ajánlotta, hogy bárki viselje. Leginkább azért, mert az akkori ismereteink szerint nem védett meg a vírustól. Bár a viselőjének jelenleg sem csökkenti szignifikánsan a fertőzésveszélyt, ha például az arcába köhög egy koronavírusos, vagy ha ő maga tünetmentes, mégis beteg, akkor megelőzheti, hogy sok embernek átadja a vírust. Tudjuk ugyanis, hogy nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem a kilélegzett aeroszolokon is megtapadhat.

Jelenleg Magyarországon szerencsére nem tombol igazán a járvány, de a második hullám megelőzése érdekében a boltokban és a budapesti BKV járatain kötelező a maszk viselése. Sok országban már utcára se mehet az ember nélküle, de itthon még viszonylag enyhe korlátozások vannak érvényben. 

Ennek ellenére is sokan ódzkodnak a maszkviseléstől, sőt, sokak szerint még egészségtelen is hordani. Ők a kilélegzett szén-dioxidtól félnek, valamint attól, hogy nem jut elég oxigénhez a szervezetük, mindkettőtől persze teljesen alaptalanul. Az egyetlen probléma az lehet, ha valaki tüdőbetegségben vagy egyéb légzőszervi betegségben szenved. Számukra a nagyon erős szűrős maszkok hosszú távon jelenthetnek némi veszélyt, de a lakosság számára ajánlott egyszer használatos és szövetmaszkok nem.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Mire utal a maszkviselés, vagy annak hiánya?

A Brit Tudományos Akadémia friss kutatása szerint 71 országban kötelező mindenhol a maszkhasználat. 15 országban mindenhol zárt helyeken, 7 országban a tömegközlekedésen, 12 országban pedig zsúfolt helyeken és a tömegközlekedésen egyaránt fel kell venni a maszkot.

Szakértők szerint arra utal az, hogy ilyen körülmények között sem hajlandóak sokan maszkot viselni, hogy antiszociális személyiségjegyekkel rendelkeznek. Ahhoz hasonlítják a helyzetet, mint amikor valaki alkoholos befolyásoltság alatt ül autóba. Lehet, hogy saját magának ezzel nem árt, de veszélyezteti a többieket a felelőtlen viselkedéssel. Régen teljesen természetes volt az is, hogy néhány pohár alkohol lecsúszhat vezetés előtt, sőt, az is, hogy valaki nem kapcsolja be a biztonsági övét – ma azonban mindez megváltozott, hasonlóan a maszkviseléshez.

Egy korábbi, a Kaliforniai Egyetem által végzett kutatás azt is kimutatta, hogy összefüggés van a szerényebb munkamemória, kognitív képességek és a szociális távolságtartás, valamint maszkviselés hiánya között.

Akinek jó a munkamemóriája, az jellemzően gyorsabban alkalmazkodik, és kevésbé végzi megszokásból, rutinból a mindennapi dolgait, így képes azokat gyorsan meg is változtatni. Ez a képesség hiányzik azokból, akiknek mentális képességeik ilyen téren gyengébbek. Pont ezért lehet, hogy kevésbé tartják a másfél méteres távolságot, és nem hordanak maszkot, még akkor sem, amikor éppen egy világjárvány tombol.

Egyik szakértői kutatás sem hozza túl jó színbe azokat, akik a kötelező maszkviselést megtagadják. Ez valójában érthető is, hiszen nem egy óriási szívességről van szó annak érdekében, hogy megvédjük az embertársainkat egy potenciálisan halálos vírus átadásától.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást