Ha arról van szó, mely gyümölcsökkel kedvezhetünk a leginkább az immunrendszerünknek, sokan egyből az almára, a narancsra vagy a citromra gondolunk. Van azonban egy növény, amelyet sokkal kevesebben ismerünk, pedig elképesztően egészséges, és ráadásul nem is csak a gyümölcse hasznosítható: ez a homoktövis.
Zsíros Tünde és Kiss Attila fantasztikus márkájukkal, az ESBANA-val ezt tökéletesen bizonyítják is: többek közt ízletes lekvárokat, szörpöket, de még liszteket is készítenek belőle, szigorúan a saját ültetvényükről származó homoktövisből.
Honnan ered a természet és a gazdálkodás iránti szeretetetek?
Tündének az édesapja mezőgazdasággal foglalkozik már hosszú évek óta, innen a gazdálkodás utáni vágy. Mi viszont valami másra vágytunk. Nem a megszokott gazdálkodási formára, ezért vágtunk bele a kertészetbe. Egyébként a természet szeretete bennünk él Tündével, mert míg a gyerekek kisebbek voltak, nagyon sokat kirándultunk, igyekeztük bejárni Magyarország szebbnél szebb helyeit.
Ma már családilag az ültetvényre járunk ki és dolgozunk egymást segítve. Imádunk kint lenni az ültetvényünkön, ami megnyugtató számunkra távol a város zajától, itt ki tudunk kapcsolni teljesen. Mivel ökológiai gazdálkodást folytatunk, ezért visszaköltözött az élet hozzánk. Minden évben születik 1-2 őzgida az ültetvényünkön, ahol biztonságban érezhetik magukat és néha-néha vissza is járnak hozzánk, de vannak nyulaink, cickányok, rengeteg gyík, még ragadozó madaraink is néha.
Minek hatására döntöttetek úgy, hogy belevágtok egy saját márkába, és milyen út vezetett el az ESBANA létrejöttéig?
Kezdetben csak a homoktövis termésében, a bogyóban gondolkodtunk. Tünde otthon a boszorkánykonyhájában elkezdett kísérletezni. Természetesen a család volt a tesztalany. Nagyon finomnak ítéltük meg a lekvárokat, ekkor pattant ki a fejünkből, hogy saját márkát kell létrehoznunk. Sokat gondolkodtunk, hogy mi lenne az a név, ami a legjobban jellemez minket. Hosszas gondolkodás után jutottunk el az ESBANA-hoz, amit gyermekeink neveinek a betűiből alkottuk meg, és úgy tűnik, a legjobb választás volt.
Mi teszi olyan egészségessé a homoktövist?
A homoktövis, egy hazánkban is termő különleges növény. Bogyós termésű, mely sugárzó, világos narancssárga színű. Termése rengeteg vitamint tartalmaz, és antioxidáns hatóanyag tartalmának köszönhetően pozitív hatással van szervezetünkre. Magas C-vitamin tartalma végett alkalmas az immunrendszerünk megerősítésére és növeli a szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát.
Mit jelent pontosan az, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytattok?
A homoktövis olyan növény, aminek nem nagyon akad egyelőre kártevője itt Magyarországon. Az ültetvényünkön nem használunk semmiféle vegyszert. Erre bizonyíték a változatos élővilág, ami kialakult a területen. Gazdálkodási naplót vezetünk, amiben az éves tevékenységek be vannak jegyezve. Ilyen például az ültetés, sorközök karbantartása, szüret, metszés. Ezt a naplót a BioKontroll Hungária Kft. bekéri, ellenőrzi és évente terepszemlét is tesz nálunk, így biztosítva azt, hogy valóban BIO gazdálkodást folytatunk az ültetvényünkön, amiről pedig egy tanúsítványt állítanak ki.
Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?
Igyekeztünk széles spektrumot átölelni a termékeinkkel. Többfajta gyümölccsel párosítottuk össze a homoktövist, ezáltal is több emberrel tudjuk megismertetni. Jelenleg 21 darab termékünk van, és készítettünk ezeknek a termékeknek a kombinációjából 8 darab ajándékcsomagot. A díjazott termékeinket keresik leginkább a vásárlók, a chutney-k közül a chilis szilva és a bio homoktövis chutney hársmézzel termékünket keresik. A lekvároknál a sárgabarackos és a szilvás homoktövis a nyerő. Az ajándékcsomagunknál pedig a Csak a BIO és a Téli hangulat fantázianevű csomagok a legnépszerűbbek. A mézes-gyömbéres velőnk pedig mindent visz.
Ti hogyan hasznosítjátok leginkább a homoktövist a mindennapokban?
Családunknál naponta fogyasszuk a homoktövist valamilyen formában. Napi szinten rituálészerűen a velőt, reggeli mellé a lekvárok, és persze a finom ebédekhez, illetve vacsorákhoz a chutney-k kerülnek az asztalunkra. A lisztek pedig bekerülnek a finom desszertek tésztáiba. Nálunk valóban mindenbe belekerül valamilyen formában a homoktövis.
Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?
Rendezvényeken kóstoltatni szoktuk a termékeinket. Sajnos sokan ódzkodnak a homoktövistől. Mikor megkóstolják a termékeinket, szinte mindenkitől elismerő szavakat kapunk vissza. Ízletesek, gyümölcsösek, stb… Aminek különösen örülnek, hogy saját ültetvényünk van és hogy a feldolgozásnál is ott vagyunk.
Milyen jövőbeli terveitek vannak?
Természetesen vannak terveink, ötleteink a jövőre nézve. Még izgalmasabb ízvilágokat szeretnénk alkotni, ezért új gyümölcsökkel kombináljuk össze a homoktövist. Most a háttérben a mentes termékcsaládunkat alkotjuk meg, amivel hamarosan meg is jelenünk.
Nyitófotó: ESBANA