Tudod, miért olyan csodálatos a homoktövis? A magyar ESBANA megmutatja

Tudod, miért olyan csodálatos a homoktövis? A magyar ESBANA megmutatja

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tudod, miért olyan csodálatos a homoktövis? A magyar ESBANA megmutatja

Zsíros Tünde és Kiss Attila fantasztikus márkájukkal, az ESBANA-val ezt tökéletesen bizonyítják is: többek közt ízletes lekvárokat, szörpöket, de még liszteket is készítenek belőle, szigorúan a saját ültetvényükről származó homoktövisből.

Honnan ered a természet és a gazdálkodás iránti szeretetetek? 

Tündének az édesapja mezőgazdasággal foglalkozik már hosszú évek óta, innen a gazdálkodás utáni vágy. Mi viszont valami másra vágytunk. Nem a megszokott gazdálkodási formára, ezért vágtunk bele a kertészetbe. Egyébként a természet szeretete bennünk él Tündével, mert míg a gyerekek kisebbek voltak, nagyon sokat kirándultunk, igyekeztük bejárni Magyarország szebbnél szebb helyeit. 

Fotó: ESBANA

Ma már családilag az ültetvényre járunk ki és dolgozunk egymást segítve. Imádunk kint lenni az ültetvényünkön, ami megnyugtató számunkra távol a város zajától, itt ki tudunk kapcsolni teljesen. Mivel ökológiai gazdálkodást folytatunk, ezért visszaköltözött az élet hozzánk. Minden évben születik 1-2 őzgida az ültetvényünkön, ahol biztonságban érezhetik magukat és néha-néha vissza is járnak hozzánk, de vannak nyulaink, cickányok, rengeteg gyík, még ragadozó madaraink is néha. 

Fotó: Hajnal Vivi Fotography

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy belevágtok egy saját márkába, és milyen út vezetett el az ESBANA létrejöttéig?

Kezdetben csak a homoktövis termésében, a bogyóban gondolkodtunk. Tünde otthon a boszorkánykonyhájában elkezdett kísérletezni. Természetesen a család volt a tesztalany. Nagyon finomnak ítéltük meg a lekvárokat, ekkor pattant ki a fejünkből, hogy saját márkát kell létrehoznunk. Sokat gondolkodtunk, hogy mi lenne az a név, ami a legjobban jellemez minket. Hosszas gondolkodás után jutottunk el az ESBANA-hoz, amit gyermekeink neveinek a betűiből alkottuk meg, és úgy tűnik, a legjobb választás volt. 

Fotó: ESBANA

Mi teszi olyan egészségessé a homoktövist?

A homoktövis, egy hazánkban is termő különleges növény. Bogyós termésű, mely sugárzó, világos narancssárga színű. Termése rengeteg vitamint tartalmaz, és antioxidáns hatóanyag tartalmának köszönhetően pozitív hatással van szervezetünkre. Magas C-vitamin tartalma végett alkalmas az immunrendszerünk megerősítésére és növeli a szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát.

Fotó: Hajnal Vivi Fotography

Mit jelent pontosan az, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytattok?

A homoktövis olyan növény, aminek nem nagyon akad egyelőre kártevője itt Magyarországon. Az ültetvényünkön nem használunk semmiféle vegyszert. Erre bizonyíték a változatos élővilág, ami kialakult a területen. Gazdálkodási naplót vezetünk, amiben az éves tevékenységek be vannak jegyezve. Ilyen például az ültetés, sorközök karbantartása, szüret, metszés. Ezt a naplót a BioKontroll Hungária Kft. bekéri, ellenőrzi és évente terepszemlét is tesz nálunk, így biztosítva azt, hogy valóban BIO gazdálkodást folytatunk az ültetvényünkön, amiről pedig egy tanúsítványt állítanak ki.

Fotó: ESBANA

Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?

Igyekeztünk széles spektrumot átölelni a termékeinkkel. Többfajta gyümölccsel párosítottuk össze a homoktövist, ezáltal is több emberrel tudjuk megismertetni. Jelenleg 21 darab termékünk van, és készítettünk ezeknek a termékeknek a kombinációjából 8 darab ajándékcsomagot. A díjazott termékeinket keresik leginkább a vásárlók, a chutney-k közül a chilis szilva és a bio homoktövis chutney hársmézzel termékünket keresik. A lekvároknál a sárgabarackos és a szilvás homoktövis a nyerő. Az ajándékcsomagunknál pedig a Csak a BIO és a Téli hangulat fantázianevű csomagok a legnépszerűbbek. A mézes-gyömbéres velőnk pedig mindent visz.

Ti hogyan hasznosítjátok leginkább a homoktövist a mindennapokban?

Családunknál naponta fogyasszuk a homoktövist valamilyen formában. Napi szinten rituálészerűen a velőt, reggeli mellé a lekvárok, és persze a finom ebédekhez, illetve vacsorákhoz a chutney-k kerülnek az asztalunkra. A lisztek pedig bekerülnek a finom desszertek tésztáiba. Nálunk valóban mindenbe belekerül valamilyen formában a homoktövis.

Fotó: ESBANA

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Rendezvényeken kóstoltatni szoktuk a termékeinket. Sajnos sokan ódzkodnak a homoktövistől. Mikor megkóstolják a termékeinket, szinte mindenkitől elismerő szavakat kapunk vissza. Ízletesek, gyümölcsösek, stb… Aminek különösen örülnek, hogy saját ültetvényünk van és hogy a feldolgozásnál is ott vagyunk.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Természetesen vannak terveink, ötleteink a jövőre nézve. Még izgalmasabb ízvilágokat szeretnénk alkotni, ezért új gyümölcsökkel kombináljuk össze a homoktövist. Most a háttérben a mentes termékcsaládunkat alkotjuk meg, amivel hamarosan meg is jelenünk.

Nyitófotó: ESBANA

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!