Hogyan változtatta meg az otthonainkat a koronavírus? Ezekre lesz nagyobb igény mostantól

Hogyan változtatta meg az otthonainkat a koronavírus? Ezekre lesz nagyobb igény mostantól

Címlap / Otthon / Dekor / Hogyan változtatta meg az otthonainkat a koronavírus? Ezekre lesz nagyobb igény mostantól

Az ingatlanpiacon azonnal megindult a változás, ahogy felütötte a fejét a koronavírus: alapvetően lejjebb estek a négyzetméterárak, és több lett az elérhető albérlet, ugyanis csökkent a kereslet. Azonban nem csak ezeken a területeken hozott komoly változásokat a pandémia az életünkbe, hiszen egészen más igényeket támasztunk mostantól a vásárlás és a bérlés során egyaránt. Lesz, amit eddig nagyra értékeltünk, most viszont abszolút háttérbe szorul, és olyan is, amit egyáltalán nem tartottunk fontosnak, esetleg csak nyűg volt a hátunkon, most viszont alaposan felértékelődött…

Mindegy mekkora, csak udvar legyen

Azok, akik heteket töltöttek egy panellakásban, amiben adott esetben még balkon sem volt, alighanem megfogadták maguknak, hogy a következő lakásukhoz, házukhoz legalább egy kicsi udvar tartozni fog. Nem csak a teraszok és a belső udvarok értékelődnek azonban fel, hanem a kertes házak is, hiszen rengeteget számít, hogy az otthonunk tényleges elhagyása nélkül tudunk-e a szabadlevegőn lenni, mozogni, amikor csak szeretnénk. Bár szinte egészen idáig nőtt azoknak a száma, akik a metropoliszokba igyekeztek a jobb tanulási és munkalehetőségek miatt, most nagyobb igény mutatkozik a vidéki ingatlanok iránt.

Ennek oka nem csak a korábban említett szabadtéri lehetőségekben keresendő, hanem abban is, hogy a válság után valószínűsíthetően több vállalkozás tér át a home office-ra.

Ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílik az ország bármelyik pontjáról dolgozni, miközben elérhetővé válik a vidék összes előnye: kisebb közösség, több lehetőség a karantén idején, esetleg (részleges) önellátó gazdálkodás. A vidéki ingatlanok tehát felértékelődnek, nem csak az állandó lakhatást tekintve: akik megtehetik, átmeneti otthon vásárolnak majd az eldugottabb településeken.

Független épületek

A mostani pandémia során nem került veszélybe a víz-, az áram- és a gázellátás, de megtapasztaltuk milyen az, ha teljesen kiszolgáltatottak vagyunk, és ez sokakban mély nyomot hagyott. Amellett, hogy nagyobb lesz az igény a termelésre alkalmas kertek, udvarok iránt, nőni fog azoknak az ingatlanoknak az ára, amik lehetővé teszik a függetlenedést. Mit is jelent ez? Olyan házak kerülnek a figyelem középpontjába, amikben lehetőség nyílik az önellátásra, úgy, mint az áram megtermelése pl. napelemek által, víznyerés egy fúrt kútnak köszönhetően, vagy éppen fűtési lehetőség egy cserépkályha, kandalló révén.

Nagyobb igény mutatkozik tehát a külvilágtól való függetlenedésre.

Nagyobb lesz az érdeklődés a környezetbarát megoldásokra, valószínűleg többen lesznek azok, akik egyfajta B-tervvel egészítik ki meglévő otthonuk energia- és fűtésellátását. Ehhez csatlakoznak majd a különféle szűrő- és mérőrendszerek, amik pl. a víz tisztaságát figyelik, vagy éppen a lakásban levő levegőt képesek fertőtleníteni.

Tárolási lehetőségek

Eddig is előnyt élveztek azok az ingatlanok, amikben lehetőség nyílt az extra tárolásra. Különösen a kertes házakban volt erre szükség, ahol a meleg hónapok után tárolni kellett a kinti bútorokat, játékokat, a nem télálló növényeket. Elkezdünk azonban másként tekinteni a pincékre, garázsokra, fészerekre, hiszen ezek lehetőségeket nyújtanak a raktározásra, akár élelmiszerekről, akár a túléléshez szükséges eszközökről van szó. Ugyan nem valószínű, hogy túl sokan lennének azok, akik bunkert építenek az otthonuk mellett, bár bizonyára erre is lesz példa.

Inkább arról van szó, hogy a vásárlók előnyben fogják részesíteni azokat az ingatlanokat, amik lehetőséget kínálnak az esetleges felhalmozásra.

Lakások esetében ez elsősorban azt jelenti, hogy külön helyiség jut az éléskamrának, és nem csupán a konyhabútorban nyílik mód a tartós alapanyagok tárolására. 

Extra helyiségek

Akik megtehették, azok általában eddig is a szükségesnél nagyobb ingatlant vettek, legfeljebb tárolóként használták az extra helyiségeket. Mostantól másként tekintünk a plusz szobákra, és adott esetben tudatosan fogjuk keresni azokat az ingatlanokat, amik már eleve extra helyiségekkel rendelkeznek. Ennek oka az elszeparáltság lehetőségében rejlik, hiszen adott esetben lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a beteg családtagokat külön ápoljuk.

A negatív forgatókönyv mellett más oka is van az extra szobák iránti igénynek, hiszen ahogy azt már említettem, a jövőben többen fognak otthonról irodai munkát végezni, márpedig ehhez szükséges legalább egy elkülönített terület – de még jobb a külön szoba.

És akkor még szó sem esett a létfontosságú mozgást biztosító, otthoni konditeremről, vagy éppen a testet-lelket ápoló wellness-részlegekről. Ezekben gyorsabban telik az idő és úgy érezhetjük, egy esetleges válság ellenére sem kell semmiről lemondanunk. Sokan feleslegesnek érezték ezeket az extra helyiségeket, hiszen sportolni bárhol lehet, és a gyógyfürdők is elérhetőek – most azonban szembesültünk vele, hogy sokszor csak az elérhető, amit saját magunk számára biztosítani tudunk a négy fal között.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást