Hogyan válasszunk autófóliázót? A jó fólia és műhely 5 ismérve

Hogyan válasszunk autófóliázót? A jó fólia és műhely 5 ismérve

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Hogyan válasszunk autófóliázót? A jó fólia és műhely 5 ismérve

Bármi is álljon a háttérben, a műveletet erősen ajánlott profi csapatra bízni, de vajon honnan tudhatjuk, valóban jól választottunk-e autófóliázót? Cikkünkben 5 olyan fontos tényezőt mutatunk, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk.

Ügyfélközpontúság, korrekt tájékoztatás

Olyan területeken, ahol kevésbé mozgunk otthonosan, kiemelten fontos, hogy teljes körű tájékoztatást kapjunk az adott munkafolyamatokról. Sok esetben ennek mi magunk is utánanézhetünk az interneten, így az első szűrő a cégek weboldala lehet. Ha már a honlapon is hasznos, edukatív tartalmakat találunk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a kapcsolatfelvétel után is korrekt informálásban lesz részünk. Fontos jel lehet számunkra továbbá az is, ha az oldal esztétikailag is rendben van, ami feltételezi, hogy az autófóliázó cég a valóságban is igényes az általa végzett munkára.

Ha a kiszemelt munkavállaló már a weboldalán sem kommunikál nyíltan, akkor érdemes inkább tovább keresnünk, félő ugyanis, hogy a továbbiakban sem fog gördülékenyen menni az ügyintézés. Ilyen hiányosságok lehetnek például:

 • nem egyértelmű a cégforma,
 • hiányosak a kapcsolatfelvételi adatok,
 • többszöri telefonhívásra sem elérhetők vagy nem kapunk visszahívást,
 • nincsenek feltüntetve pontos vagy hozzávetőleges árak,
 • nem lehet tudni, milyen termékekkel dolgoznak.

Megfelelő munkakörülmények

Egy jó autófóliázó műhely a munka megkezdése előtt felméri az autó állapotát, rögzíti a méreteket, érdeklődik az ügyfél pontos elképzeléseiről. Ilyenkor nemcsak személyes találkozóra nyílik lehetőségünk a kivitelezővel, de érdemes szemügyre vennünk a munkakörülményeket is. Ha azt tapasztaljuk, hogy poros a műhely, nem megfelelő vagy igénytelen az ügyféltér, úgy érezzük, hogy nem igazán figyelnek arra amit mondunk, inkább nézzünk más lehetőség után.

Minőségi alapanyagok

A kifogástalan munka egyik meghatározó eleme a minőségi alapanyagok használata. Mindegy, hogy részleges vagy teljes autófóliázás van tervben, minden esetben tájékozódjunk, hogy milyen termékekkel dolgozik a műhely és mennyi garanciát vállal az ezzel készült munkára. Azt ugyanis fontos tudnunk, hogy a különböző fóliákra eltérő jótállási idő vonatkozik, így könnyen előfordulhat, hogy még egy magas minőségű márkán belül is különbségek lehetnek e tekintetben.
Például egyszínű 2D-3D fóliák esetén:

 • fekete és fehér színekre 12 év,
 • más színekre 8 év,
 • metál színekre 5 év,
 • extrán különleges színekre pedig 3 év garanciát vállal a gyártó.

Többszínű 2D-3D fóliák esetén a tapasztalatok szerint egy jó minőségű termék általánosságban 5 évig használható biztonsággal nagyobb színfakulás nélkül.

Mik a jó minőségű autófólia ismérvei?

Egy korrekt autófóliázó műhely eleve teljes körű tájékoztatás ad arról, hogy milyen termékekkel dolgozik és ezekre mennyi garanciát vállal. Sajnos laikusként a legtöbb esetben már csak a felhelyezés után vesszük észre, ha az autófólia nem volt megfelelő minőségű: elenged, összeugrik a hajlításokban, a visszamaradt ragasztóra pedig ráragad a kosz és a por, csökkentve ezzel a bevonat élettartamát. Éppen ezért érdemes előre tájékozódnunk, kik a nagy nevek a piacon és olyan kivitelezőt választanunk, aki ezeknek a gyártóknak a termékeivel dolgozik.

Személyre szabott árajánlat

Az autófóliázás egy hosszú távú befektetés. Éppen ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy a minőségi munkának ára van, ami azonban – ha szép és esztétikus – hamar megtérülhet, például egy látványos reklámfelület által, amit naponta több százan láthatnak az utakon. Egy hozzáértő autófóliázó műhely minden esetben személyre szabott árajánlatot ad, miután felmérte járművünket, melynek végösszege sok tényezőtől függ.

Részleges vagy teljes autófóliázást szeretnénk?

Értelemszerűen nem mindegy, hogy csak egy cégnevet, szlogent, vagy logót szeretnénk felhelyezni az autónkra vagy az egész járművet vonnánk be fóliával. Az anyagköltséget nagymértékben befolyásolja a felhasználni kívánt mennyiség.

Mekkora autóról van szó?

Az is fontos tényező, hogy mekkora méretű a gépjárművünk, egészen más árkalkuláció készül ugyanis egy városi kisautó, SUV vagy furgon esetén.

Ki készíti a grafikát?

Egy igazán profi autófóliázó műhelynek saját dizájnrészlege is van, ahol a grafikusok kifejezetten az ügyfél igényeire és a kocsi méreteire, illesztéseire szabva készítik el a látványtervet. Ez a plusz munka természetesen von maga után némi többletköltséget, de érdemes inkább biztosra menni, hogy valóban megfelelő legyen a végeredmény.

Referenciák

Végül, de nem utolsó sorban érdemes lehet utánanézni az autófóliázó műhely referenciamunkáinak is, kiváltképp akkor, ha mi is reklámcélra szeretnénk használni járművünket. Ha ismert, nagyobb flottával rendelkező cégek is szerepelnek a vállalkozás ügyfelei között, az szintén a minőségi munkavégzés jele, így jó eséllyel nekünk sem kell majd aggódnunk az eredmény miatt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást