Hogyan teheted széppé öreg kedvenced utolsó éveit?

Hogyan teheted széppé öreg kedvenced utolsó éveit?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan teheted széppé öreg kedvenced utolsó éveit?

Nem csupán szüleink, idősebb rokonaink, hanem házi kedvenceink is a szemünk láttára öregszenek meg, s válnak nem ritkán magatehetetlenné. Sajnos ezt a szomorú véget mindig és minden körülmény között szörnyű végignézni, de ahogy megédesíthetjük szeretteink utolsó éveit, úgy házi kedvencünknek is sok szépet adhatunk az utolsó években.

Fogadjuk el a változást

Elsőként nagyon fontos észrevennünk, hogy házi kedvencünk is elért egy bizonyos korba, s ekkor már nem fogja olyan könnyen venni az akadályokat. Akkor sem, ha korábban egyenesen igényelte azokat. Ezt a változást mindenképpen fel kell ismernünk, és egyáltalán nem szabad erőltetnünk semmit.
Az öreg kutya már nem fogja bírni a több kilométeres sétát, és az idős cicának is egyetlen vágya van: naphosszat heverészni a gazdi simogató ölében. Tehát ami a legfontosabb, hogy az idős állatot semmilyen körülmények között nem szabad leterhelni.

Ne temessük el idő előtt

Attól, hogy egy állat öreg, még nem vén, s korából adódóan nem kell „eltemetni” idő előtt. Az idős kutyát is kell sétáltatni, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha találkozhat társaival a parkban.
Szellemileg is foglalkoztatni kell a korosodó állatokat, hiszen ők ugyanúgy eltunyulhatnak, mint az emberek, s ezt a kedvtelenséget bizonyára egy gazdi sem szeretné végignézni. Bár az öregecske állatok alvásigénye az átlagosnál nagyobb, amikor fenn vannak, mindenképpen tartalmas időt kell rájuk szánni.

Változtassunk a táplálkozási szokásokon

Mivel az idősebb állat kevesebbet mozog, nincs is szüksége olyan tartalmas és nagy mennyiségű táplálékra.

Házi kedvencünk számára nem azzal tudjuk kifejezni szeretetünket, hogy szó szerint halálra etetjük, hanem hogy sokat törődünk vele.
A választást megkönnyítik a kifejezetten idős állatok részére készített táplálékok. Ugyanakkor vegyük figyelembe az állatorvos javaslatát is, hiszen a matuzsálemkorú állatok hajlamosak az extrém súlyvesztésre, s részükre inkább a táplálóbb ételek javasoltak.

Kezeljük a betegségeket

Állatorvoshoz nem csak akkor kell menni, ha már valami baj van, hiszen ahogy az emberek, úgy az állatok esetében is sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni a kórokat. Ugyancsak emberi vonás, hogy az állatok körében is akadnak tipikus öregkori betegségek.
A súlyproblémák mellett gyakoriak a szájüregi és fogproblémák, valamint az ízületi betegségek. Szerencsére minden betegségnek van kezelési lehetősége, de ha ezt nem tudjuk megengedni magunknak, akkor ne hagyjuk szenvedni az idős állatot; inkább válasszuk a humánus elaltatást.

Vásároljunk táplálék kiegészítőket

Érdemes az idős állatoknak a számukra kifejlesztett vitaminokból vásárolni, hiszen ezekkel tovább fokozhatjuk aktivitásukat és javíthatunk kondíciójukon.
Ezzel nem csupán meghosszabbíthatjuk életüket, hanem tartalmasabbá is tehetjük hátralévő éveiket, s utólag visszagondolva nem csupán az évek, hanem a napok is rengeteget fognak számítani.

És ami a legfontosabb

Idős kedvencünk életét a törődés mellett egy igazán fontos tényezővel tudjuk megszépíteni, mégpedig azzal, hogy időt szánunk rájuk. Nem szabad sajnálni minden nap néhány órát a simogatásra, a közös heverészésre, a sétára, vagy pusztán a figyelemmel kísérésre. Egy öreg állat már annyi minden átélt mellettünk és annyi boldogságot adott számunkra, amennyit földi mértékben nem is tudunk kifejezni.
És bár egész életében gondját kell viselnünk, arra kell törekednünk, hogy a későbbiekben ne bánjunk meg egy elszalasztott pillanatot sem. Elvégre talán sehogy máshogy nem lehet feldolgozni kedvencünk elvesztését, mint hogy tudjuk, a lehető legszebb életét biztosítottuk számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást