Hogyan szabadulhatsz meg a fájdalom-kilóidtól?

Hogyan szabadulhatsz meg a fájdalom-kilóidtól?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hogyan szabadulhatsz meg a fájdalom-kilóidtól?

Amikor fogyni szeretnél, az első gondolatod általában az szokott lenni, hogy milyen ételeket ne egyél. Doreen Virtue nagyon sok embernél elérte már, hogy képesek legyenek gondolkodásuk megváltoztatásával lefogyni. Pszichológusi munkája közben rájött, hogy a siker érdekében először azt kell tisztáznod magadban, hogy miért eszed túl magadat. Miután sikerül feltárnod az okokat, azonnal megindul a fogyás. Cikkünk megírásához a Szabadulj meg fájdalom-kilóidtól című könyvet (Mandala-Véda Kiadó 2004) használtuk, a további részleteket ebből megtudhatod.

Traumák

Sokan vagyunk, akik sokféle diétát kipróbáltunk már, de mindig visszatérünk az egészségtelen étkezési mintákhoz, amelyekhez hozzászoktunk. Képtelenek vagyunk megállni, hogy ne együk túl magunkat. 

A túlevést érzelmileg fájdalmas traumák vagy helyzetek váltják ki: munkahelyi problémák, pénzügyi gondok, szülővel, társsal kapcsolatos probléma, haláleset.

Önvád

A fájdalmat kell felszabadítanod magadban. De miután ezt megteszed, nem ajánlatos sokáig időznöd a régi fájdalmas emlékeknél. Történt, ami történt, nem szabad, hogy a múlt boldogtalanságban tartson.

Amikor a múltban elmerülsz, általában önmagadat hibáztatod, és nagyon sokáig magadban hordozod az önvádat. Ezzel gátolod magadat a könnyed élet magvalósításában. A stressz, a harag, az unalom és a féltékenység intenzív érzéseket vált ki, amelyeket az étellel csillapítunk.
Az alacsony önbecsülés pedig gyakran kényszeres túlevéshez vezet.

Valódi állapot, normális testsúly

Boldogan és elégedetten normális mennyiségű ételt fogyasztunk. Testünk normális, és az étel egyszerűen csak a napi energiaadagot, nem pedig a szórakozást vagy a vigasztalást szolgáltatja számunkra. 

Aki mély traumát vagy erős stresszt élt át, az hajlamos az ételben menedéket találni, hogy kizárja tudatából a fájdalmas emléket és a kínzó érzéseket. A túlsúlyossággal járó kellemetlen érzés tovább terheli a lelket, annál is inkább, mivel a társadalom túlhangsúlyozza a külső megjelenés fontosságát.

Megoldatlan ügyek

Ha túlsúllyal küzdesz, akkor ismerős lehet számodra az a helyzet, amikor időnként reménytelenül úgy érzed, hogy még akkor is kell enned valamit, ha az elméd azt kiabálja, „Ne edd meg!”

Közben azt veszed észre, hogy a különböző diéták és fogyókúrás programok nálad nem működnek. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy az életed egy része rendezetlen. Ez lehet egy gyerekkori ügy, vagy a munkát, a pénzügyeket, esetleg valamely kapcsolatodat magában foglaló jelenbeli szituáció. 
Ha a helyzetet tudatosítod magadban, máris tettél egy pozitív lépést előre.

Fájdalomminták

A könyv szerzőjének terápiás tapasztalatai szerint a kényszeres túlevőkben tisztán kivehetőek a fájdalomminták. 

Általában traumatikusan élték át a szexualitással való első találkozást (pl. nemi erőszak, molesztálás), vagy pszichológiai jellegű szexuális visszaélést szenvedtek el. Ehhez hozzájön még az érzelmi elhanyagolás a szülők részéről, karrierbeli és személyes ügyek. 

Esettanulmányok

A könyv olyan tudatalatti folyamatokat indít be, amelyek segítenek megszabadulni a fájdalomkilóktól, amennyiben válaszolsz az egyes fejezetek kérdéseire. Hozzád hasonló emberek esettanulmányait olvashatod. 

Néhány történet elszomoríthat, de ezek is értékes érzelmekről szólnak, amelyeket nem kell elkerülnöd. A rossz érzést minden bizonnyal felváltja majd a megkönnyebbülés és a béke, ami megéri az erőfeszítést.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást