Otthon / Háztartás

Ennél zöldebb már nem lehet: beruháztunk egy mosó- és egy szárítótojásra

Az elmúlt években törekedtem arra, hogy a lehető legkevesebb vegyszer vegyen körül minket. Állatkísérletektől mentes, vegán termékekre cseréltem le nem csak a kozmetikumaimat, hanem a háztartásban található alapanyagokat is. A mosótojás már akkor feltűnt, ám még volt itthon mosódió és szódabikarbóna is, amiket el akartam használni, mielőtt sort kerítek a nagybevásárlásra. Szerencsém, hogy eközben egy barátnőm beruházott egy mosótojásra, és mivel pozitív volt a véleménye a termékről, nem volt kétségem, hogy nekem is vásárolnom kell egyet.

Mi is az a mosótojás?

A mosótojás külső burkolata újrahasznosított, rugalmas, puha gumiból készült, így nem kell amiatt aggódni, hogy a ruhákban, vagy akár a mosógépben kárt tesz. Ezt a burkolatot szét lehet nyitni és a tojás belsejébe kell tölteni azokat a tisztítógolyócskákat, amik a ruháink tisztaságáért és illatáért felelnek.

Minden mosótojáshoz kétféle tisztítógolyót kell használni: egy sötét színű, kristályos ásványi anyagot és egy világos, mosószóda alapút.

Mindkét tisztítógolyócska teljesen hipoallergén, és együttesen fejtik ki a legerőteljesebb hatást. Lágyítják a vizet, eltávolítják a szennyeződéseket anélkül, hogy a ruhák elveszítenék a színüket. Ha veszel egy mosótojást, akkor nem kell többet sem mosószert, sem öblítőt, sem vízlágyítót használnod. Bőségesen elegendő lesz alacsony hőfokon mosni a ruháidat – legalábbis ezt ígéri a leírás. De mi a valóság?

Mosótojás (Shutterstock)

A tapasztalatok

Már az első használatnál beleszerettem a mosótojásba, nem csak a hatékonysága miatt, hanem mert végtelenül egyszerű és gyors. Nem kell semmit mérni, önteni: a tojás ott van a dobban, csak beteszem a ruhákat, és már indulhat is a mosás. Öt illatban lehet megvásárolni a terméket, én a tavaszi illat mellett voksoltam, de létezik még enyhe, jázmin, levendula és illatmentes változat is. A ruhák illata nem csap úgy arcon, mint amikor sok öblítőt használ az ember, de ez nem is egészséges és nem is elvárható akkor, ha teljesen allergénmentes termékről beszélünk.

Olvastad már?  Ma van a zacskómentes világnap: helyettesítsd a leglassabban lebomló műanyagokat

A folttisztító hatásával is abszolút elégedett vagyok. A farmerkabátom nyaki részét úgy varázsolta tisztává, hogy semmilyen extra tisztítószert nem kellett hozzáadnom.

A leírásban egyébként szerepel, hogy nagyon makacs foltok esetén erre szükség lehet, de ez más mosószerek esetében ugyancsak igaz. Számomra nem óriási mínusz, mert nagyon ritkán mosok magas hőfokon, de a mosótojást csak 60 fokos vízben lehet alkalmazni.

Arra figyelni kell, hogy ne zsúfoljuk agyon a mosógépet, hogy a tojás szabadon mozoghasson. Én a legnagyobb kiszerelést vásároltam, ez 720 mosásra elegendő. Ez azt jelenti, hogy egy mosás alig több mint 14 forintba kerül. Ráadásul ebben az árban a mosótojás is szerepel, a későbbiek során, azaz átlagosan 3 év múlva elég lesz már csak a tisztítógyöngyöket megvásárolnom, és folytatódhat tovább a kényelmes mosás.

Kíváncsi vagy, hogyan működik a szárítótojás? Olvass tovább a következő oldalon! >>

Oldalak: 1 2