Ennél zöldebb már nem lehet: beruháztunk egy mosó- és egy szárítótojásra

Ennél zöldebb már nem lehet: beruháztunk egy mosó- és egy szárítótojásra

Címlap / Otthon / Ennél zöldebb már nem lehet: beruháztunk egy mosó- és egy szárítótojásra

Már jó egy éve szemezgettem a mosó- és a szárítótojással, ugyanis szerettem volna teljesen vegyszermentessé tenni a háztartásunkat. Az elmúlt hónapban végre rászántam magam a megvásárlásukra – és milyen jól tettem!

Az elmúlt években törekedtem arra, hogy a lehető legkevesebb vegyszer vegyen körül minket. Állatkísérletektől mentes, vegán termékekre cseréltem le nem csak a kozmetikumaimat, hanem a háztartásban található alapanyagokat is. A mosótojás már akkor feltűnt, ám még volt itthon mosódió és szódabikarbóna is, amiket el akartam használni, mielőtt sort kerítek a nagybevásárlásra. Szerencsém, hogy eközben egy barátnőm beruházott egy mosótojásra, és mivel pozitív volt a véleménye a termékről, nem volt kétségem, hogy nekem is vásárolnom kell egyet.

Mi is az a mosótojás?

A mosótojás külső burkolata újrahasznosított, rugalmas, puha gumiból készült, így nem kell amiatt aggódni, hogy a ruhákban, vagy akár a mosógépben kárt tesz. Ezt a burkolatot szét lehet nyitni és a tojás belsejébe kell tölteni azokat a tisztítógolyócskákat, amik a ruháink tisztaságáért és illatáért felelnek.

Minden mosótojáshoz kétféle tisztítógolyót kell használni: egy sötét színű, kristályos ásványi anyagot és egy világos, mosószóda alapút.

Mindkét tisztítógolyócska teljesen hipoallergén, és együttesen fejtik ki a legerőteljesebb hatást. Lágyítják a vizet, eltávolítják a szennyeződéseket anélkül, hogy a ruhák elveszítenék a színüket. Ha veszel egy mosótojást, akkor nem kell többet sem mosószert, sem öblítőt, sem vízlágyítót használnod. Bőségesen elegendő lesz alacsony hőfokon mosni a ruháidat – legalábbis ezt ígéri a leírás. De mi a valóság?

Mosótojás (Shutterstock)

A tapasztalatok

Már az első használatnál beleszerettem a mosótojásba, nem csak a hatékonysága miatt, hanem mert végtelenül egyszerű és gyors. Nem kell semmit mérni, önteni: a tojás ott van a dobban, csak beteszem a ruhákat, és már indulhat is a mosás. Öt illatban lehet megvásárolni a terméket, én a tavaszi illat mellett voksoltam, de létezik még enyhe, jázmin, levendula és illatmentes változat is. A ruhák illata nem csap úgy arcon, mint amikor sok öblítőt használ az ember, de ez nem is egészséges és nem is elvárható akkor, ha teljesen allergénmentes termékről beszélünk.

A folttisztító hatásával is abszolút elégedett vagyok. A farmerkabátom nyaki részét úgy varázsolta tisztává, hogy semmilyen extra tisztítószert nem kellett hozzáadnom.

A leírásban egyébként szerepel, hogy nagyon makacs foltok esetén erre szükség lehet, de ez más mosószerek esetében ugyancsak igaz. Számomra nem óriási mínusz, mert nagyon ritkán mosok magas hőfokon, de a mosótojást csak 60 fokos vízben lehet alkalmazni.

Arra figyelni kell, hogy ne zsúfoljuk agyon a mosógépet, hogy a tojás szabadon mozoghasson. Én a legnagyobb kiszerelést vásároltam, ez 720 mosásra elegendő. Ez azt jelenti, hogy egy mosás alig több mint 14 forintba kerül. Ráadásul ebben az árban a mosótojás is szerepel, a későbbiek során, azaz átlagosan 3 év múlva elég lesz már csak a tisztítógyöngyöket megvásárolnom, és folytatódhat tovább a kényelmes mosás.

Kíváncsi vagy, hogyan működik a szárítótojás? Olvass tovább a következő oldalon! >>

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»