Hogyan készülj aktívan az érettségire?

Hogyan készülj aktívan az érettségire?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan készülj aktívan az érettségire?

Miből áll a felkészülés?

Többeknek abból áll a tanulás, hogy elolvassák az anyagot kétszer, és már meg is vannak. Pedig ha valaki lelkiismeretes, kijegyzeteli a fontosabb dolgokat, átolvassa és megtanulja azokat, akkor bizony sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa segít abban, hogy semmilyen fontos tétel vagy fogalom ne maradjon ki. A tananyag tartalmaz minden leírást, évszámot, nevet, vázlatot, amire csak szükséged lehet közép- vagy emelt szinten. Folyamatosan tesztelheted a tudásodat, így biztos lehetsz abban, hogy csak azt tanulod meg, ami valóban kérdés lehet a vizsgán. 

Az egyik legnagyobb tévedés, hogy minél többször olvasod át az anyagot, annál jobban megragad benned. Persze sokat foglalkozol vele, de ez a legtöbb embernél nem használ túl sokat. Akadnak, akik tényleg tudnak így tanulni, de nagyon kis arányban léteznek ezek az emberek. A sokszori olvasás passzív felkészülésnek számít, érdemesebb jegyzetelni, hiszen így még jobban aktiválhatod a tudásodat. 

Mit jelent az aktív tanulás?

Az első és legfontosabb, hogy aktívan tanulni fárasztó, és nem is lehet egész nap csinálni. Itt nemcsak átolvasod az anyagot, hanem közben figyeled azt, ami a szemed előtt van. A valódi figyelem nagyon megterhelő tud lenni, így sokszor hajlunk a könnyebb megoldások felé. Jóval nagyobb energiára van szükség, ha aktívan akarsz készülni, hiszen összpontosítanod kell.

Mindenekelőtt át kell futni az összes tételt, hogy képet kapja arról, hogy mi az, ami kicsit jobban megy, és mire kell több időt fordítani. Ezt követően bontsd részekre, analizáld a szöveget, nézz utána, jegyzetelj, készíts színes lapokra emlékeztetőket. A lényeg viszont, hogy sose menj úgy tovább, hogy valamivel nem vagy tisztában. Néha állj meg és olvasd fel magadnak hangosan, mondd el emlékezetből, amit megértettél, mintha a szóbelin ülnél. 

Pár tanács a felkészüléshez

Nem tippeken múlik, hogy mennyire leszel sikeres az érettségin, de mégis alapot adhat egy jó jegyhez. Az egyik, hogy a tanulás legalább 40% aktív ismétlés legyen. Készíts időbeosztást, de ne az utolsó napokra, hanem gondolkodj előre. Így sokkal több idő marad arra, hogy az agy pihenni tudjon. Néha kapcsolódj ki, menj sétálni, sportolni, vásárolni, csinálj bármit, ami nem tanulás. Mindig tartsd magad a beosztáshoz, így biztos lehetsz benne, hogy egyetlen tétel sem marad el, mindenről lesz fogalmad és nem kell félned, hogy egy ismeretlen tételt húzol ki. Emellett fontos, hogy aludj 7-8 órát, ne maradj ébren túl későig és kelj lehetőleg a reggeli órákban. Ne akarj napot indítani délben, mert minden el fog csúszni. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást