Kert és terasz / Otthon

Hogyan hozd ki a legtöbbet a kiskertedből? 5 inspiráló ötlet

Hogyan hozd ki a legtöbbet a kiskertedből? 5 inspiráló ötlet

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a házadhoz vagy lakásodhoz udvar is tartozik, ráadásul még a virágokat és növényeket is szereted, akkor inspirálódj ezekből a gyönyörű, kreatív kiskertekből – ezeket is meg lehet csinálni fantáziadúsan, úgy, hogy garantáltan az udvarod ékeivé válnak.

Ezek az ágyások nem a klasszikus értelemben vett kerti virág- és zöldségágyak, sokkal inkább dizájnos részletei a kertednek – sőt, akár még az erkélyedre is varázsolhatsz hasonlót, ha igazán elvetemült vagy, és valahogy megoldod, hogy a virágföld ne az erkély padlóján kössön ki. Az alábbi tippek segítenek egy kis kreativitást vinni a tervezésbe.

Használj fémet a felépítéséhez!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A megemelt virágágyások nagy előnye, hogy messze vannak a fagyhatártól, vagyis tavasszal könnyebben melegszik fel a virágföld, és hamarabb lehet elkezdeni az ültetést. Ha nem szeretnéd, hogy nyáron kiszáradjon a talaj, akkor építsd valamilyen fémből az ágyást, mivel ez könnyebben elvezeti a nap melegét a virágföldbe. A segítségével még olyan mediterrán növényeket is ültethetsz, mint a zsálya vagy a levendula, mert garantálja számukra a megfelelő hőmérsékletet.

Gondolkodj spirálalakban!

Képek forrása: 1 / 2

A spirál alakú díszkertek azért hasznosak, mert anélkül növeled meg velük a beültethető területet, hogy nagyobb szeletet kellene elhasználnod az udvarodból. A spirálkertet bármilyen anyagból elkészítheted, bár leggyakrabban kövekből, fából, téglából állnak, vagy egyszerűen a talajt alakítják ki úgy, hogy spirálisan felfelé haladjon.

Csinálj mini-üvegházat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ha zöldséget termesztenél, egy kis kreativitással csinálhatsz mini-üvegházat, amiben minden évszakban megteremnek a növények. A megemelt talajszint garantálja, hogy a fagyhatártól messze legyenek a növények gyökerei, innentől pedig már csak egy takarófóliát kell beszerezned, hogy megvédd a növényeket a hidegtől és az éhes állatoktól.

Használd újra a vályúkat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Bármilyen furcsán hangzik is, az állatetetésre használt, nem éppen mutatós vályúk pillanatok alatt új életre kelhetnek virágosládaként vagy zöldségtermesztő ládaként. Csak töltsd meg őket jó minőségű földdel, aztán már mehet is a kertészkedés! Arra viszont figyelj, hogy fúrj lyukakat az aljába, amelyen keresztül távozhat a felesleges víz, különben esőzések idején könnyen katasztrófa lehet a projekt vége.

Használj téglákat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Megvannak azok a nagy, lyukas téglák, amelyek magukban unalmasnak és szürkének tűnnek? Ügyesen újrahasznosíthatod őket virágágyásokhoz, sőt, még akár be is festheted őket különböző színekkel, hogy jobban passzoljanak a házadhoz. Arra azonban figyelj, hogy a régi, betonból készült téglákhoz ne ültess evésre szánt növényeket, mert még mindig nem biztos, hogy ez egészséges – az újabbak azonban már nem betonból készülnek, szóval köztük azt növesztesz, amit csak szeretnél.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást