Párkapcsolat / Szerelem

9 jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz. Hány igaz rád is?

9 jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz. Hány igaz rád is?

Hosszabb-rövidebb idő után minden kapcsolatunkban viselkedésmintákat kezdünk követni. Ezek kétfélék lehetnek: pozitívak és negatívak. A minták alapjában véve nem negatívak. A természetben például olyan minták tartják fenn az élet körforgását , mint az évszakok váltakozása, a fák évgyűrűi, a bolygók keringési pályája. Kapcsolatainkban, párkapcsolatainkban is megfigyelhetők ezek a folytonosan ismétlődő pozitív minták. Szeretünk közösen kikapcsolódni, esténként együtt tévézni. Vannak, akik ezeknek tudatosan nevet is adnak, például „simogatós szerda”, „ölelő kedd”, „dicsérgetős csütörtök” stb. Csupa olyan tevékenység, amely egészséges, s ha kell, gyógyító hatással van a lélekre és a kapcsolatra nézve egyaránt. Sajnos ugyanígy negatív viselkedésminták is előfordulnak, s ezek sokszor észrevétlenül mérgezik meg mindennapjainkat. Néhány hét vagy hónap alatt rombolják az önbecsülést, az általános közérzetet, s az egészségre is kihatnak.

Simulékonyság

Ha nem vagyunk hajlandók a párunk számára fontos dolgokat értékesnek tekinteni, ha minden önálló gondolatáért leszóljuk, akkor nagyon hamar megjelenik a konfliktuskerülés egyetlen eszköze: a simulékonyság.

A simulékony nő vagy férfi inkább elnyomja saját igényeit, nem teszi szóvá aggályait, mert attól tart, hogy veszekedés lesz belőle, amit ráadásul így ő kezdeményez.

Nem keverendő össze ez azzal, amikor legyintünk és azt mondjuk: „Jól van, drágám, ahogy gondolod…”.

A simulékonyság magában hordoz egy erős blokkot, egy belső feszültséget, amely ha felgyülemlik, akkor egyszer bombaként robban.

Irányítási kényszer

Sokan érzik úgy, hogy mindent irányítaniuk kell. Attól félnek, ha nem kontrollálják a saját és mások életét, az bajt okozhat.

E mögött a viselkedés mögött félelem, szorongás, bizonytalanság bújik meg. A látszólagosan megteremtett stabilitás nagyon ingatag lábakon áll.

Egy ilyen kapcsolatban nagyon sok bíztatás és megértés szükséges.

Amikor a kontrollt megküzdési mechanizmusként használja valaki, akkor könnyebbnek találja megbújni ebben a pusztító komfortzónában, mint szembenézni félelmeivel.

Túlzott kötelességtudat

A mentális parancsok, mint a „muszáj” és a „meg kell tennem”, olyan szituációkba sodorhat minket, melyeket szeretnénk elkerülni. Akit hívtak már meg olyan családi eseményre, amelyre semmi kedve nem volt elmenni, de úgy érezte, muszáj, az pontosan érti, mire gondolok.

A partin persze illik barátságosan viselkedni másokkal, érdeklődőnek mutatkozni, de a kényszerűség sokszor kiül az arcunkra.

Egy rosszul végződő családi találkozás után ráadásul még távolabb kerülnek a rokonok egymástól, mintha el sem mentek volna.

Ha egy kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy „márpedig meg kell tenned, akkor is, ha nem akarod”, az egyik fél számára sem biztató a jövőre nézve.

Félelem

A kapcsolatainkat átszövő félelmek egy része alaptalanok is lehetnek.

Gyökerük valahol a távoli múltban keresendők, korábbi bántalmak, méltánytalan viselkedések nyomai ezek, amikor valaki vagy valami miatt mellőzöttnek, megsebzettnek éreztük magunkat.

A félelem egy alattomos érzés, nem ritkán hallgatásba kényszerít minket.

Azokban a kapcsolatokban, ahol a félelem irányít, nagyon gyorsan fenyegetettnek, fásultan érezhetjük magunkat, ami kívülről is látható.

Dolgok jóként/rosszként történő kategorizálása

A hitrendszer egy nagyon makacs dolog és a kor előre haladtával egyre makacsabb lesz. Hitrendszerünkben alappillér lehet, hogy valamit jóként vagy rosszként különböztetünk meg.

Vegyük például a tetoválást, amely sokak szerint bűn. Így tehát, aki tetoválást visel, az bűnös és ezen felül már teljesen mindegy, hogy valójában mit csinál, hogyan viselkedik.

A másik oldalról is léteznek ilyen hitrendszeri elemek. Ha valaki ápolt, udvarias és kedves, az csak jó ember lehet.

Nem is feltételezzük róla, hogy képes lenne barbárságot elkövetni. Ezzel nagyon könnyű visszaélni és sajnos nagyon sok ilyen személy okozhat számunkra megdöbbenést egy kapcsolaton belül.

Elutasítás

A kompromisszumra képtelen személyek akkor sem engednek szabad utat a másik vágyának, ha abból nekik semmilyen hátrányuk nem származik.

A notórius elutasítók számtalan múltbéli sérelmük megtorlásának eszközeként használják a nem szót. Az ilyesfajta viselkedés szülői mintán is átöröklődhet. Tipikus, hogy egyes szülők azért nem engednek meg valami jót a gyermeknek, mert korábban rosszul viselkedett, rossz jegyet kapott vagy nem ért haza időben.

Ez a jutalmazás helyett büntetésen alapuló nevelés később visszaüthet a gyermek kapcsolataiban, amikor már felnőttként, saját magának kell szerveznie a kapcsolatait.

Szívesen használja majd a megismert módszert zsarolásra, visszavágásra, bosszúra, hiszen pontosan tudja, milyen erős negatív hatása van.

Önmegtartóztatás

Az önfeláldozás súlyosabb formája az önmegtartóztatás, amikor gondolati szinten megjelenik, hogy „nekem ezt nem szabad csinálnom”.

Természetesen nem erkölcstelen tevékenység vagy bűncselekmény kapcsán negatív ez az önmegtartóztatás, hanem olyan apró-cseprő dolgok terén, mely mások számára természetes és hétköznapi.

Például, ha egy anyuka hetente kétszer elmenne jógázni, mert szeretne feltöltődni. Ám úgy érzi, nem teheti meg, mert akkor hetente két órát a férjére kellene hagynia a gyerekeket, aki viszont egész nap dolgozik és este már túl fáradt a kicsikkel járó kötelezettségekkel egyedül megbirkózni.

Ilyenkor az önpusztító önmegtartóztatás helyett érdemes kompromisszumot kötni, a nagyon fáradt apuka is elmehet minden hét en egyik este valahová, ahová ő szeretne.

Neheztelés

Neheztelni sok mindenért lehet egy kapcsolatban, és ahogy telik az idő, egyre több minden kerül fel a listára.

A sérelmeket nem megbocsátani és nem elengedni egyik fél számára sem pozitív.

Mindenki követ el hibákat, érdemes mérlegelni, hogy mi az, amit még meg lehet engedni és mi az, ami már túlmegy egy bizonyos határon.

Utóbbi esetben a kommunikáció, a fájdalom kibeszélése gyorsabb és jobb megoldás lehet, mint heteken át duzzogással mérgezni a kapcsolatot.

Önfeláldozás

A másik szokásait, igényeit figyelembe venni szinte alapkövetelmény egy jól működő kapcsolatban. Még jobb, ha ez kölcsönösen megjelenik és így mindenki jól jár.

Ugyanakkor számtalan férfi és nő kapja magát azon egy bizonyos idő elteltével, hogy már nem jár el a kedvenc helyeire, nem csinálja a régi, kedvelt szokásait, megfeledkezik a hobbijáról, s úgy érzi, valami hiányzik.

Gyakran ennek az az oka, hogy az új partner ügyesen úgy alakítja a kapcsolatot, hogy a másiknak esélye (ideje) sem legyen a fentebb felsorolt eseményekre időt szakítani.

A másik fél szinte feláldozza régi életét, saját magát azért, hogy ebben az új helyzetben megfeleljen a vélt elvárásoknak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást