Hogy lehet megnövelni az élelmiszerek tartósságát?

Hogy lehet megnövelni az élelmiszerek tartósságát?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogy lehet megnövelni az élelmiszerek tartósságát?

A legtöbb háztartásban előfordult már, hogy a megvásárolt élelmiszer néhány nap után nem olyan állagú volt, mint ahogy megvásároltuk. A gyümölcs megbarnult vagy penészes lett, a zöldség elfonnyadt, a különböző alapanyagok megpuhultak, használhatatlanná váltak. Ilyenkor az élelmiszert ki kellett dobnunk, ami a magas élelmiszerárak mellett nagyon bosszantó tud lenni. (x)

Szerencsére van olyan megoldás, amivel sokáig megőrizhetjük az alapanyagok, élelmiszerek tartósságát. Ez az utóbbi évek egyik elterjedt, megbízható csomagolási technológiája, a vákuumcsomagolás.

A Sous Vide Hungary LAVA prémium vákuumgépei olyan megbízható készülékek, amelyeket háziasszonyok és élelmiszeripari, illetve vendéglátóipari szakemberek egyaránt szívesen használnak.

A legfontosabb a minőség!

A cég által fogalmazott Lava vákuumfóliázó gépek magas minőségükről, és hosszú élettartamukról híresek. Ezek a vákuumgépek népszerűek a hentesek, vadászok, séfek és élelmiszer-manufaktúrák körében.

A vákuumcsomagolás azt jelenti, hogy valamilyen jól záródó tasakban légmentesen tárolják az élelmiszereket, amelyek ezáltal jóval hosszabb ideig megőrzik frissességüket, zamatukat. Az eltarthatósági idejük is megnövekszik.

Hogyan marad tovább friss az élelmiszer?

Az ételek tápértéke, zamata, íze az oxidáció hatására romlik, amit a levegőben lévő oxigén okoz. Ha ezt kiküszöböljük, az élelmiszer tartósan jó minőségű marad. A légmentes tárolás során bizonyos kémiai és mikrobiológiai reakciók nem tudnak végbemenni, így nem romlik meg az alapanyag. Ezenkívül nem tudnak bejutni a különböző mikroorganizmusok, sem az apró bogarak, rovarok, amelyek tevőlegesen járulnak hozzá az élelmiszerek romlásához.

A gyümölcsök így tovább zamatosak maradnak, nem barnulnak meg. A zsírok nem válnak keserű ízűvé. Az ételek, élelmiszerek fagyasztásához is használhatjuk, ugyanis a vákuumcsomagolt húsok nem veszítik el az ízüket, színüket, a gyümölcsök megőrzik nedvességtartalmukat.

Hogyan használjuk a vákuumfóliázó gépet?

A művelet előtt alaposan mossunk kezet, és tartsuk be a higiéniai előírásokat. Minden tárgyat, ami az élelmiszerrel érintkezni fog, alaposan tisztítsunk meg. A vákuumozógépbe helyezzük a kívánt méretűre vágott fóliát, és az egyik végét a géppel zárjuk le. Az így keletkezett tasakba helyezzük az élelmiszert, majd a géppel a levegőt szívjuk ki a tasakból, és hermetikusan zárjuk le azt.

A boltban vásárolt élelmiszereket is újra csomagolhatjuk a vákuumozógéppel, így ötször annyi ideig őrzik meg tartósságukat. A gép könnyen használható, nem igényel speciális karbantartást, jó ár-érték arányú termék.

A vákuumfóliázás tehát olyan egyszerű és modern tartósítási eljárás, amivel megsokszorozhatjuk az élelmiszerek eltarthatóságát, megőrizhetjük a gyümölcsök és a zöldségek frissességét. 

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!