9 jel, hogy nem bízhatsz teljesen a barátnődben

9 jel, hogy nem bízhatsz teljesen a barátnődben

Címlap / Életmód / Egészség / 9 jel, hogy nem bízhatsz teljesen a barátnődben

Úgy érzed, hogy a kapcsolatotok már nem a régi? Állandóan versenyez veled és legtöbbször elnyom a különféle helyzetekben? Csak te látod másképpen, vagy tényleg megváltozott valami? Következő cikkünk segítségével fényt deríthetsz arra, hogy valósi-e még a barátságotok.

Irányítás és manipuláció

Mindenki azt teszi, vagy azt gondolja, amit ő akar? Ha valaki irányítani akar és meg akarja határozni az életed, akkor általában a manipuláció eszközével él. Ilyenkor általában a szóban forgó barátnő attól érzi jól magát, ha ő van a nyeregben, miközben te a különféle helyzetekben gyengébbnek látszol.
Sokszor a viselkedés hátterében a barátnő félelmei állnak, amelyeket ezzel a módszerrel próbál csökkenteni. A probléma csak az, hogy ezzel el elehet veszíteni egy igen értékes barátot.
Általában ilyenkor érdemes megbeszélni a dolgokat, de ha csak a hárítást kapod, és nem akarja tisztázni a dolgokat, valamint még durvábban viselkedik, akkor már csak egy megoldás maradt, valamelyikőtöknek ki kell szállnia ebből a játszmából és sajnos ez sokszor a barátság végét jelenti.

Hazugság

A hazugság célja általában, hogy az említett barátnő más színben tűntesse fel magát, mint ahogy valójában megtett vagy megtörtént valami. Ez az elhallgatástól kezdve egészen a durva hazugságokig terjedhet, ráadásul sokszor nehéz ezt észrevenni, hiszen egy olyan személyről van szó, akiben már réges-régen megbízunk.
A hazugság célja sokszor egy olyan hamis önkép, vagy másokban kialakított kép megalkotása és megtartása, amely nem reális, azonban a hazugságok által fenntartható, szinte tökéletes kép. Érdemes tehát odafigyelni a legapróbb jelekre is, hiszen a barátságnak fontos alapja az őszinteség.

Állandó kritizálás

Állandóan megjegyzéseket tesz rád? Általában rossz érzést kelt mindenkiben a negatív kritika, főleg, ha az egy olyan személytől származik, akinek fontos számunkra a véleménye. Mindenkinek vannak olyan pontjai, amelyek sebezhetőbbek, ez legyen az öltözködés, a külső vagy egyéb más belső tulajdonságra vonatkozó dolog.
Egy csípős megjegyzés nagyon mélyen tudja érinteni az embert, ráadásul rombolóan hat az énképünkre is, hiszen egy idő után, akár el is hihetjük a sokszor alaptalan kritika igazságát. Érdemes ilyenkor nem csupán az említett barátnő véleményét kikérnünk, hanem bátran forduljunk a többi barátnőnkhöz is.
Abban az esetben, ha mindenki ugyanazt állítja, akkor érdemes elgondolkoznunk és változtatnunk, azonban ha a kritizáló barátnő egyedül maradt a véleményével, akkor biztosak lehetünk abban, hogy csak egy bántó, de hamis állításról van szó. Azon a tényen sem árt elgondolkoznod, miszerint az ember azt kritizálja leginkább, ami önmagában is zavarja. Ha elfogadja magában ezt a dolgot, akkor valószínűleg fel fog hagyni ezzel a mások kritizálása kapcsán is.

Csak te lehetsz a vesztes?

Az állandó játszmák közepette szinte minden eszközzel megpróbál legyőzni? Akkor érdemes elgondolkoznod, hogy valóban olyan jó barátnőd-e még, ahogyan azt gondolod. Szinte mindenben csak vitát és konfliktust lát?
Az ilyen emberek ritkán látják be, hogy támadó szerepet vesznek fel és viselkedésüket csupán önvédelemnek nyilvánítják, azonban szinte keresik azokat a helyzeteket, amiben konfrontálódhatnak, és sokszor úgy érzik, hogy szörnyűek az emberek, hiszen mindenki ellenük van.
Természetesen ő a döntetlen fogalmát nem ismeri és addig folytatja a játszmát, míg azt nem érzi, hogy ő a nyertes. Azonban egy igazi barátságban nincsenek állandó versenyek és játszmák.

Egy alávaló fegyver: A bűntudatkeltés

Azt várja, hogy kitaláld a gondolatait? Aztán ha nem sikerül akkor te vagy a hibás? Előfordulnak az ilyen helyzetek. A jobb eset, amikor a szemedbe megmondja a dolgokat, azonban sokszor sokan kerülőúthoz folyamodnak és már csak másoktól hallod vissza a jobbnál jobb sztorikat, hogy te mennyire figyelmetlen és önző vagy, mert nem vettél észre valami nagyon fontosat.
Azonban nem hiába a mondás, hogy „Néma gyereknek, anyja sem érti a szavát.”, ha nem hozza tudtodra, hogy mi bántja, vagy mit szeretne, akkor nem várhatja el egyszerűen, hogy kitaláld a gondolatait, hiszen ez szinte lehetetlen. A legrosszabb, amikor az a vád jön, hogy te úgysem értenéd meg.
Ezekhez sokszor társulhat a duzzogás, amikor hiába próbálod kideríteni a baját, vagy nem szól hozzád, vagy a legtöbb válasza az, hogy semmi. Az egyetlen megoldás, ha megpróbáljátok megbeszélni, azonban erre mindkét félnek nyitottnak kell lennie.

Csak a bajban van rád szüksége

Bár azt mondják, hogy a jó barátság a bajban mutatkozik meg, ezt nem úgy kell értenünk, hogy csak a bajban van szükségünk a másikra, hiszen egy igazi barát mindig mellettünk áll.
Általában lemondja a találkákat, azonban, ha neki van rád szüksége, akkor mindenképpen ott kell lenned? Egy barátság a kölcsönösségen is alapul, ne feledd, így ne hagyd, hogy állandóan csak te legyél a kedves, állandóan ráérős barátnő.

Érzelmi zsarolás

Állandóan felhánytorgatja a dolgokat és nem érti meg, hogy neked is van önálló életed? Ha úgy érzed, hogy mindent megteszel, azonban ez neki mégsem elég, akkor nem feltétlen magadban kell keresned a hibát.
Ne hagyd, hogy érzelmileg zsaroljon, mondd meg őszintén a véleményed és próbáld vele megbeszélni, hiszen ez az egyetlen megoldás.

Nincs ellentmondás

Nem tudja elviselni az építő jellegű kritikát? Úgy érzed, hogy csak az ő szavainak a visszhangzásával van megelégedve?
Ha így van és a segítő szándékodat bántásnak, illetve sértésnek veszi, akkor valószínűleg csak az a célja, hogy ismételgesd a szavait és ezzel megerősítsd őt az elképzeléseiben és az önbizalmában. Azonban mit ér egy barátság őszinte vélemények nélkül?

Kibeszélés

Visszahallottál egy-két titkos kis dolgodat, ami csak neki mondtál el? Kiderült, hogy míg a szemedben játssza a szépet, addig a hátad mögött kibeszél?
Ebben az esetben érdemes elkerülnöd a társaságát, hiszen az ilyen viselkedés nem csupán kétszínű, de olyan helyzeteket is teremthet, amelyben mások így kihasználhatnak, de kerülhetsz csak egy egyszerű kellemetlen helyzetbe is.
Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg ő volt-e, aki ezeket a dolgokat állította és ezeket a mondataidat másoknak elmondta, ha valóban így történt ezentúl érdemes mást megtisztelned az őszinteségeddel és bizalmaddal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást