5 legjobb női rendező, akire nem lehet nem odafigyelni

5 legjobb női rendező, akire nem lehet nem odafigyelni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 legjobb női rendező, akire nem lehet nem odafigyelni

Greta Gerwig

A 83-as születésű amerikai rendezőnő színészként kezdte pályáját, többnyire kis költségvetésű filmek felé nyitott. Olyan szerepekben próbálta ki magát, amelyekben lehetősége volt rögtönözni, megmutatni saját magát is a szerep mögött. A művészi szabadság azonban sokszor nem kifizetődő, így mellékállásokat is kénytelen volt vállalni a színészi szárnypróbálgatások mellett.

Mindezt mára már bizonyára nem bánja, ahogy mi sem, hiszen remélhetjük, hogy ez az időszak is inspirációként szolgált számára egy jövőbeli filmhez. Már 2008-ban dolgozott társrendezőként a Nights and Weekends című párkapcsolati drámán, de az igazi rendezői áttörésre a 2017-es Lady Bird-ig kellett várni. Addig is maradt a színészkedés. Felbukkant Woody Allen Rómának szeretettel című filmjében, de a Csak szexre kellesz és a Jackie című filmekben is jutott neki egy-egy kisebb szerep.

A Lady Bird aztán végképp új irányba terelte az életét, hiszen a nézők és a kritikusok egyöntetűen imádták a részben saját életén alapuló, felnőtté váló kamaszlány sztoriját, amelynek a forgatókönyvét is ő írta. A 2019-es Kisasszonyok feldolgozással pedig képes volt arra, amire kevesek: olyanokkal is megszerettette a kosztümös műfajt, akik korábban idegenkedtek tőle. Várjuk a következőt!

 

Kathryn Bigelow

Szinte hihetetlen, hogy az első női rendezői Oscar-díjra egészen 2009-ig kellett várnunk, ekkor nyerte el az akkor 58 éves Kathryn Bigelow az elismerést A bombák földjén című amerikai háborús drámáért.

Persze már ezelőtt a film előtt rendezett jó néhány emlékezetes alkotást, köztük az 1991-es Holtpontot Keanu Reeves-szel és Patrick Swayze-vel. (Ki ne emlékezne a szörfös-bankrablós filmre, amely csodás képet ad a férfibarátságról) vagy a 2000-es Örvénylő vizekent. Bigelow számára sem volt egyszerű az út idáig, korábban reklámokban szerepelt, színészkedett, és művészként – festőként – is tevékenykedett mielőtt megtalálta igazi útját. 

 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást