Cikkünkben összeszedtük, hogy miért érdemes szóját fogyasztani, melyik autógyár használja autók előállítására, és hogyan készül belőle szósz és tofu.
Helyettesíti a húst
A köztudatban a szója a vegetáriánus táplálkozás egyik húst helyettesítő növénye.
Az ember ősidők óta termeszti, a szója volt az egyik első termény a világon. Kínából származik, ahol az „5 szent gabona” közé sorolták, annak ellenére, hogy hüvelyes termésű.
A színe többféle lehet: sárga, vörös, zöld vagy fekete. Egyszerre táplálék és gyógyszer.
A keménysége miatt nagyon hosszú főzést igényel. Olajat, „tejet” és tofut is készítenek belőle.
Szójaültetvények
Európába és Amerikába a 18. században jutott el.
Amerikába nagy mennyiségben szállították, de nem mint táplálékot, hanem mint olcsó nehezéket a teherhajókban.
Később farmerek kezdték el termeszteni, hogy legyen az állataiknak elég takarmány.
Amikor kutatási eredményekből kiderült, hogy a szójában sok értékes olaj és fehérje van, a farmerek az ültetvényeiket lecserélték szójaültetvényekre.
Az Egyesült Államok hamarosan szójanagyhatalom lett.
Szójabab az autóban
Ipari célokra, műanyagok előállítására is használják a szóját.
Henry Ford, a híres autógyáros egyszer szójababot szórt a földre, és azt mondta a fejlesztő mérnökeinek, hogy csináljanak belőle valamit.
A mérnökök a szójából nagy ellenállású műanyagot készítettek, amit beépítettek az autókba.
Ez a műanyag olyan erős, hogy baltával sem lehet széttörni.
Attól kezdve a Ford autógyárban egy autó előállításához körülbelül 30 kg szójababot használtak fel.
Tápláló, laktató
A II. világháborúban különleges jelentősége volt a szójának, mert kiváló olaj- és fehérjeforrásnak bizonyult, így hosszú időre elűzte az éhséget, és tápláló anyagokkal látta el a testet.
Az 1950-es években ismét visszasüllyedt az állati takarmányok sorába.
Értékeit a 70-es, 80-as években fedezték fel újra. Magyarországon a 80-as években került be a köztudatba.
Hatása az egészségre
A szója nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz.
Ellenszere a csontritkulásnak, a magas vérnyomásnak, a ráknak.
Olyan anyagok is vannak benne, amelyek fokozzák a szervezet vírusokkal szembeni ellenálló képességét.
Azonban erős allergiát válthat ki, ami asztmába torkollhat. Egyesek nehezen tudják megemészteni, annyira felpuffadnak tőle.
Szójaszósz
A keleti konyha előszeretettel alkalamazza a szójaszószt. Erjesztett és erjesztés nélküli változata is van.
Az erjesztett szójaszósz kojival készül, ami egy ritka gombafajtával kezelt rizs.
Ezzel, valamint sóval és vízzel keverik össze a főtt szójababot, és beoltják élesztővel. Ezután a masszát néhány hónapig erjedni hagyják.
Erjesztés nélkül állítják elő a tofut, kevésbé ismert nevén a kínai szójatúrót vagy babtúrót. Fogyasztható magában, levesekben, szószokban, öntetekben.
Az erjesztett tofut nagyon kedvelik a kínaiak: bőséges zsiradékban kisütve, fűszerezve fogyasztják.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!