5 helytakarékos tipp, hogy a tanulósarok valóban praktikus legyen

5 helytakarékos tipp, hogy a tanulósarok valóban praktikus legyen

Címlap / Otthon / Dekor / 5 helytakarékos tipp, hogy a tanulósarok valóban praktikus legyen

Sajnos a legtöbb gyermeknek még a napközi után is marad otthonra házi feladata – akadnak olyan beadandók, memorizálni való leckék, amiknek az elkészítésére és elsajátítására nincs lehetőség az iskolában. Mi egyelőre az óvodás kihívásokkal nézünk szembe, már előre gondolkozunk azon, hogyan tudunk majd praktikus, mégis látványos tanulósarkot kialakítani a konyha és az étkező területén. Nem szeretnénk, ha az iskola utáni órákat is külön kellene töltenünk… Milyen megoldások segíthetnek orvosolni ezt a dilemmát?

Kézenfekvő megoldás

Az egyik legáltalánosabb lehetőség, hogy az étkezőasztalra tekintetek a tanulósarok szerves részeként, hiszen a nagy felület praktikus megoldásokat kínál a tanulás alatt éppúgy, mint a különféle kreatív feladatok elkészítése során.

Ennél a lehetőségnél mindenképpen szerencsés, ha az étkező nem külön helyiség, hanem a konyhához csatlakozik, így főzés közben könnyedén tudsz válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Ugyanakkor jó, ha valamilyen mélyfiókos szekrény, tároló, vagy akár polc a gyermekek rendelkezésére áll – így nem kell mindig pakolással, keresgéléssel megszakítani a tanulást.

 

Tanulás a szigeten

Manapság az újépítésű konyhák között szinte alig akad olyan, amelyikben ne lenne konyhasziget. A praktikus bútordarab rengeteg holmit elnyel, sok-sok extra munkafelületet biztosít, a nélkülözhetetlensége tehát megkérdőjelezhetetlen.

Sokat tud segíteni akkor is, ha a tanulás a kérdés: ha nem kényelmetlen a gyermeknek, akkor a szigeten kialakított étkezőrészen, a bárszékeken is tudja írni a házi feladatát.

Ha most készültök a felújításra, akkor érdemes olyan szigetet készíttetnetek, amibe különböző polcrészek kerültek beépítésre kívülről is. A pult alatt levő rekeszek, fiókok ideálisak arra, hogy könyveket, tollakat, vagy akár tableteket tároljatok bennük.

 

Meghosszabbított pultrészek

Nem csupán a szigetek alkalmasak a tanulásra, hiszen ezek sokszor egyébként is rengeteg helyet elfoglalnak – éppen ezért sajnos nem minden otthonban kaphatnak helyet.

A kisebb lakásokban alternatívaként szerepelhetnek a meghosszabbított pultrészek, vagy akár a félszigetek, amik étkezésre éppúgy alkalmasak, mint házi feladat írására.

Ez a megoldás akkor is lehetőség lehet, ha a konyha kicsit elszeparáltabb, köszönhetően az L-, vagy éppen az U-alakú kialakításnak.

A megemelt pultrészeknél gördülékenyen folyhat a munka, ám arra itt is érdemes ügyelni, hogy kéznél legyenek a tárolók – akár néhány polc, pult alá rejtett kosár is megteszi.

 

Újragondolt sarokétkezők

Régen sokkal nagyobb divatja volt a sarokba csúsztatható, kanapészerű étkezőgarnitúráknak, de ismét kezdik felfedezni a lakberendezők ezeknek a bútoroknak a praktikusságát. Bár nem mozgathatóak, nagyon kényelmesek tudnak lenni, a helykihasználásuk pedig maximális.

Nagy segítség az is, hogy a padok alsó része szinte kivétel nélkül tárolóként funkcionál, így ezekben a komplett iskolai felszerelést elrejthetitek.

Ha nem csak praktikus, hanem szép és trendi megoldást is szeretnétek, akkor érdemes ezeket az étkező sarkokat padokkal, székekkel, vagy akár extra szekrényekkel megbolondítanotok.

 

Kivehető fiókok és gördíthető tárolók

A nap végén általában már mindenhez van kedve a gyermekeknek, csak a tanuláshoz és a rendrakáshoz nincs – utóbbi nagy kihívás lehet, ha egyszerre szeretnétek közösen tölteni az időt és gyorsan végezni a maradék házi feladattal.

A problémán sokat segíthet, ha különféle rekeszekben helyezitek el a szükséges holmikat, esetleg beszereztek egy gördíthető tárolót.

Utóbbit csak oda kell húznod, ahol éppen szükségetek van rá, majd egy az egyben el is tudjátok tenni, ha már végeztetek.

Ezeken a tárolókon elfér minden, ami kellhet: a vaskosabb könyvektől kezdve, a temperán át akár a mappák is helyet kaphatnak rajta.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást