Az USA-ban az elmúlt években többször is volt hiány egyes tápszerekből, de a növekvő ára miatt sokan vannak, akik házi készítésű tápszerekkel próbálkoznak. Egy új tanulmány azonban komoly veszélyekre hívja fel a figyelmet ezekkel a készítményekkel kapcsolatban, nagyrészt azért, mert sok online recept olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fogyasztása nem biztonságos a csecsemők számára.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Miért veszélyes a házi készítésű tápszer?
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) óva inti a szülőket és a gondozókat attól, hogy házi készítésű tápszert adjanak a csecsemőknek. Az AAP hangsúlyozza, hogy a csecsemőknek a tápanyagok speciálisan kiegyensúlyozott keverékére van szükségük. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) több csecsemő is került már kórházba a házi készítésű tápszeres etetés hatására, például azért, mert veszélyesen alacsony lett a kalciumszintjük.
A gyermekorvosok szerint az otthoni konyhában kotyvasztott tápszerek elkészítése még a legnagyobb odafigyelés és óvatosság mellett is potenciálisan veszélyes következményekkel járhat.
A csecsemőknek a tápanyagok pontos kombinációjára van szükségük a fejlődéshez és a növekedéshez. Ezért ajánlják a gyermekorvosok a kereskedelmi forgalomban kapható – és szabályozott – csecsemőtápszerek használatát.