Ezért nem lehet anyatej szintű tápszert előállítani

Ezért nem lehet anyatej szintű tápszert előállítani

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért nem lehet anyatej szintű tápszert előállítani

Az anyatej ráadásul dinamikus, alkalmazkodó táplálék – délután és este zsírosabb például, mint reggel. Etetés közben is változik. Amikor a baba rátapad a mellre, az első tejcsepp vagy előtej híg és magas laktóztartalmú, így szomjoltó és könnyen fogyasztható. Az ezt követő úgynevezett hátsó tej krémesebb és zsírosabb, így laktatóbb is. Ez a dinamikus szempont az egyik oka annak, hogy az anyatej nehezen reprodukálható. Még annak ellenére is, hogy a tápszerek minősége terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt években.

Állandóan változik

Az emberi tej változik a laktáció során, egy nap alatt, az etetés kezdetétől a végéig. Bizonyos mértékig pedig az anyai tényezőktől, például az étrendtől függően is” – mondja Mary Fewtrell, a gyermektáplálkozás professzora, aki egy lektorált tanulmányt publikált a laktációról. „Ez megnehezíti az összetevők mennyiségének pontos meghatározását, amikor olyan tápszert kell készíteni, amelynek összetétele nem változik a baba életkorával.

A Fewtrell kiemeli az anyatejben lévő nem tápanyag-összetevőket, például hormonokat, sejteket (beleértve az őssejteket), mikroRNS-eket (a genetikai anyag kis szálai), amelyek egyedi tulajdonságokat adnak neki. „Még mindig nem értjük teljesen ezen összetevők szerepét. Valószínűleg lehetővé teszik, hogy az anya információkat továbbítson a csecsemőnek saját tapasztalatairól és környezetéről, ezért a szoptatást néha „személyre szabott táplálkozásnak” nevezik.

jacoblund/istockphoto.com

Fontos mikroorganizmusokat tartalmaz

Az elmúlt években egyre inkább megértjük az emberi mikrobióma, a testünkben és a testünkön – így az emésztőrendszerünkben is – élő mikroorganizmusok ökoszisztémájának fontos szerepét. Emily Bloxam, a londoni City Dietitians gyermekdietetikusa elmagyarázza, hogy bár a tápszer tápanyag-összetétele most közelebb áll az anyatejhez, mint valaha, az anyatej „a kulcsfontosságú mozgatórugója” a baba bélmikrobiómája fejlődésének.

Az anyatej e fejlődést elősegítő összetevői, mint például az anyai antitestek és az egészséges bélbaktériumok, még nem állíthatók elő mesterségesen.

A bifidobaktériumok az anyatejben található kulcsfontosságú probiotikumok (barátságos baktériumok), amelyek megtelepednek a csecsemő bélrendszerében az élet első 1000 napjában. Segítik az immunrendszer működését, miközben csökkentik az asztma, az ekcéma és a gyomor-bélrendszeri tünetek kockázatát” – mondja Bloxam. „Az anyatej az emberi tej oligoszacharidjainak (HMO-knak) nevezett prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek táplálják a bifidobaktériumokat, lehetővé téve növekedésüket.”

Több mint 150 típusú HMO-t találtak az anyatejben, és a szoptatott csecsemők bélmikrobiómáiról kiderült, hogy határozottan eltérnek a tápszerrel táplált csecsemők bélmikrobiómáitól.

netrun78/istockphoto.com

A tápszerekből még mindig hiányzik az anyatej egyik legfontosabb tulajdonsága

Egyes hipoallergén tápszerek ma már tartalmaznak prebiotikus és probiotikus kiegészítőket. Ezek célja, hogy a tejallergiás csecsemők bélmikrobiómáját közelebb hozzák a szoptatott csecsemőkéhez. Az újonnan kifejlesztett probiotikus bifidobaktérium-kiegészítők keverhetők tápszerrel vagy anyatejjel az olyan csecsemők számára, akik császármetszéssel születtek, és ezért nem voltak kitéve anyjuk bélbaktériumainak a hüvelyi szülés során. Néhány HMO-t kémiailag úgy alakítottak ki, hogy az anyatej-helyettesítő tápszerekhez is adhassák.

A tápszerhez hozzáadott összetevőkből azonban hiányzik az anyatej egy jellegzetessége: a folyamatos változás és alkalmazkodás képessége.

Amint Bloxam elmagyarázza, az anyatej összetett, állandó változásban van. „Ezen jótékony anyagok mennyisége és összetétele a nők között számos tényezőtől függően változik, például genetikai adottságoktól, földrajzi régióktól, a laktáció szakaszától és az étrendtől függően. Az anyatej összetétele naponta változik, hogy megfeleljen a csecsemő szükségleteinek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást