Az anyatej a legjobb választás a csecsemő első táplálékakánt (az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a csecsemőket életük első hat hónapjában lehetőség szerint kizárólag szoptatva táplálják). Főleg vízből, zsírból, fehérjéből, valamint vitaminokból, ásványi anyagokból, emésztőenzimekből és hormonokból áll. Anyai antitestekben gazdag, és fertőzésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
Az anyatej ráadásul dinamikus, alkalmazkodó táplálék – délután és este zsírosabb például, mint reggel. Etetés közben is változik. Amikor a baba rátapad a mellre, az első tejcsepp vagy előtej híg és magas laktóztartalmú, így szomjoltó és könnyen fogyasztható. Az ezt követő úgynevezett hátsó tej krémesebb és zsírosabb, így laktatóbb is. Ez a dinamikus szempont az egyik oka annak, hogy az anyatej nehezen reprodukálható. Még annak ellenére is, hogy a tápszerek minősége terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt években.
Állandóan változik
„Az emberi tej változik a laktáció során, egy nap alatt, az etetés kezdetétől a végéig. Bizonyos mértékig pedig az anyai tényezőktől, például az étrendtől függően is” – mondja Mary Fewtrell, a gyermektáplálkozás professzora, aki egy lektorált tanulmányt publikált a laktációról. „Ez megnehezíti az összetevők mennyiségének pontos meghatározását, amikor olyan tápszert kell készíteni, amelynek összetétele nem változik a baba életkorával.”
A Fewtrell kiemeli az anyatejben lévő nem tápanyag-összetevőket, például hormonokat, sejteket (beleértve az őssejteket), mikroRNS-eket (a genetikai anyag kis szálai), amelyek egyedi tulajdonságokat adnak neki. „Még mindig nem értjük teljesen ezen összetevők szerepét. Valószínűleg lehetővé teszik, hogy az anya információkat továbbítson a csecsemőnek saját tapasztalatairól és környezetéről, ezért a szoptatást néha „személyre szabott táplálkozásnak” nevezik.”
Fontos mikroorganizmusokat tartalmaz
Az elmúlt években egyre inkább megértjük az emberi mikrobióma, a testünkben és a testünkön – így az emésztőrendszerünkben is – élő mikroorganizmusok ökoszisztémájának fontos szerepét. Emily Bloxam, a londoni City Dietitians gyermekdietetikusa elmagyarázza, hogy bár a tápszer tápanyag-összetétele most közelebb áll az anyatejhez, mint valaha, az anyatej „a kulcsfontosságú mozgatórugója” a baba bélmikrobiómája fejlődésének.
„A bifidobaktériumok az anyatejben található kulcsfontosságú probiotikumok (barátságos baktériumok), amelyek megtelepednek a csecsemő bélrendszerében az élet első 1000 napjában. Segítik az immunrendszer működését, miközben csökkentik az asztma, az ekcéma és a gyomor-bélrendszeri tünetek kockázatát” – mondja Bloxam. „Az anyatej az emberi tej oligoszacharidjainak (HMO-knak) nevezett prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek táplálják a bifidobaktériumokat, lehetővé téve növekedésüket.”
Több mint 150 típusú HMO-t találtak az anyatejben, és a szoptatott csecsemők bélmikrobiómáiról kiderült, hogy határozottan eltérnek a tápszerrel táplált csecsemők bélmikrobiómáitól.
A tápszerekből még mindig hiányzik az anyatej egyik legfontosabb tulajdonsága
Egyes hipoallergén tápszerek ma már tartalmaznak prebiotikus és probiotikus kiegészítőket. Ezek célja, hogy a tejallergiás csecsemők bélmikrobiómáját közelebb hozzák a szoptatott csecsemőkéhez. Az újonnan kifejlesztett probiotikus bifidobaktérium-kiegészítők keverhetők tápszerrel vagy anyatejjel az olyan csecsemők számára, akik császármetszéssel születtek, és ezért nem voltak kitéve anyjuk bélbaktériumainak a hüvelyi szülés során. Néhány HMO-t kémiailag úgy alakítottak ki, hogy az anyatej-helyettesítő tápszerekhez is adhassák.
Amint Bloxam elmagyarázza, az anyatej összetett, állandó változásban van. „Ezen jótékony anyagok mennyisége és összetétele a nők között számos tényezőtől függően változik, például genetikai adottságoktól, földrajzi régióktól, a laktáció szakaszától és az étrendtől függően. Az anyatej összetétele naponta változik, hogy megfeleljen a csecsemő szükségleteinek.”