Haj / Stílus

Házi praktikák hosszú hajra, hogy ragyogóan fényes legyen

Házi praktikák hosszú hajra, hogy ragyogóan fényes legyen

A töredezett és elvékonyodott hajvégek minden nő rémálmai közé tartoznak. Főleg azok gyűlölik őket, akik egyébként mindent megtesznek azért, hogy hosszú hajuk legyen… De mégis mi az, amit mindenképpen be kell vetned az egészséges és hosszú frizura megtartása érdekében?

Szilikonmentes hajápolás

Manapság egyelőre jóval nehezebb szilikonmentes hajápolókat kapni, mint olyanokat, amik tartalmaznak belőle egy jó adagnyit. Az ok egyszerű: a szilikon bevonja a hajszálat, így az könnyen fésülhető, selymes és fényes lesz, aminek nagyon tudunk örülni, annak viszont már kevésbé, amikor ez a réteg jóformán lekopik.

A szilikon ugyanis szinte megfojtja a hajszálakat, nem hagyja, hogy a hatóanyagok felszívódjanak. Magyarán hiába veszel több ezer forintért jó minőségű hajápolót, ha szilikonos sampont/balzsamot/pakolást stb. használsz, akkor kidobott pénz az egész.

Érdemes minél hamarabb áttérni a szilikonmentes hajápolásra, melynek eredményeként a hajad kezdetben garantáltan sprőd lesz, de a megfelelő gondoskodás mellett gyorsan magához tér majd.

Óvatos kibontás

A haj vizesen, nedvesen mindig jóval érzékenyebb, mint szárazon, ám ezt sokan figyelmen kívül hagyják, és gond nélkül nekiesnek a tincseiknek, hogy a gubancokat eltávolítsák.

Erre a célra egyáltalán nem jó sem a fém eszköz, sem maga a kefe, csak és kizárólag a műanyag, vagy fa fésűk lehetnek hasznosak.

Ha ezeket használod, akkor egy lépéssel már közelebb kerültél a célodhoz, de arra is nagyon ügyelned kell, hogy részenként, óvatosan bontsd szét a hajszálaidat, semmiképpen se tépd, dörgöld, mert megsérted a felszínüket.

Minimális hőhatás

A megfelelő fésülködés mellett az ugyancsak elengedhetetlen, hogy minél kevesebb hőhatásnak tedd ki a frizurádat. Hagyd, hogy magától száradjon meg, amikor csak lehet, de ha mégis be kell vetned a hajszárítót, akkor azt tartsd távol a fejedtől, és használd alacsony fokozaton.

A hajsütővas és a hajvasaló szintén nem a jó barátod, ha hosszú frizurát szeretnél, de szerencsére ma már kaphatóak hőfokszabályzóval ellátott termékek is. Érdemes egy ilyenre beruházni, majd a lehető legalacsonyabb fokozaton használni a készüléket.

Rendszeres vágás

A hosszú haj ápolásához éppúgy hozzátartozik a rendszeres hajvágás, mint egy rövidebb frizura esetén.

Nem csak azért, mert így a hajad egészségesebb és szebb lesz, hanem mert sokkal jobb, ha a fodrász vágja le azt, amit egyébként is muszáj, mintha magától törne le a hajszál, példának okáért sokkal feljebb, mint ahogy az ildomos lenne.

Ezért tűnik úgy, hogy gyorsabban nő a haj, ha levágatják 2-3 havonta a végét, de a valóság az, hogy egy sokkal egészségesebb és ragyogóbb frizura lesz a végeredmény, ha szakember végzi a javításokat.

Pakolás hetente legalább egyszer

Még a legegészségesebb hajnak is szüksége van rá, hogy hetente egyszer kiemelten foglalkozzanak vele. Milliónyi pakolásreceptet találsz az interneten, nem is beszélve a drogériák, fodrászkellékesek kínálatáról.

Ha figyelembe vesszük, hogy milyen neves márkák használnak szilikont termékük eladása céljából, egyértelműen jobb a természetes alapanyagok között keresgélni, de erről természetesen mindenki maga dönt.

A lényeg, hogy hetente egyszer néhány órára tegyél fel egy hajpakolást a hajadra, tekerd be a fejedet folpakkal, majd egy vastag törölközővel, végül pedig alaposan öblítsd le a tincseidet.

Gondos hajvégápolás

Annak érdekében, hogy minél kevesebbszer kelljen szépítő hajvágásra menned – a fentiek betartásán felül –, kiemelten ügyelned kell a hajvégeid állapotára.

Erre a rendszeres hajpakoláson felül a legjobb, ha különböző olajokat vetsz be (pl. argán, olíva, kókusz, ricinus), melyeket, ha nagyon kis mennyiségben használsz, akár fent is hagyhatsz a szálak végein. Így egyben a fésülést is megkönnyítheted egy természetes, szilikonmentes oldattal.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást