6 házi praktika a penész ellen

6 házi praktika a penész ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / 6 házi praktika a penész ellen

A penész sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére is felbukkanhat otthonunkban. Lássuk, mivel védekezhetünk ellene a legegyszerűbb, és egyben leghatásosabb módon!

Ammónia

Az ammónia használata kiváló módszer, ha például a fürdőszoba csempéjén megjelenő penésszel szeretnénk felvenni a harcot. Minimum 1:30 arányban keverjünk össze ammóniát forró vízzel és ezzel dörzsöljük át a csempéket és a fugát.
Penészmentes, fertőtlenített felületet kapunk a folyamat végén. A szellőztetésről ne feledkezzünk meg, zárt térben nem ajánlatos az ammóniát használni!

Ecet

Az ecet az egyik legsokoldalúbb háztartási eszközünk. Ugyanúgy használható, mint az ammónia, de akár 1:1 arányban is készíthető elegy belőle. Óriási előnye, hogy nem csak a penésztől szabadítja meg a csempét, de egyben csillogóvá is változtatja a felületet.
Másik nagy előnye, hogy bár alkalmazása közben erős ecetszagot érezhetünk, az rövid időn belül eltűnik és csak a tiszta csempe marad utána!

Szódabikarbóna

A zuhanyfüggönyön sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy kisebb-nagyobb penészfoltok jelenjenek meg időről időre. Ezek ellen is kiváló az ecetes vízben való rendszeres áztatás, de ugyanúgy megfelelő az is, ha a mosóvízhez szódabikarbónát adunk.
Akár a mosógépünkbe is beletehetjük és a mosószer mellé adagolhatunk egy keveset a szódabikarbónából. Szagtalan, és látványos megoldás, amely a mosógépet is védi!

Klór

A klór nem csak erős fertőtlenítő, de egyben a penésszel is hatékonyan veszi fel a harcot. Textíliák, de akár szőnyegek tisztítására, penész-mentesítésére is kiválóan alkalmas.
Falfelületeken, festett részeken is megfelelő módszer a penész ellen, de mivel a festék minősége nem mindenhol alkalmas erre, ezért egy kis eldugott területen végezzünk először egy próbatisztítást.

Napfény

Sajnos akár az ágyneműt is megtámadhatja a penész, ezért érdemes az ágynemű védelmére is alapos gondot fordítani. A legjobb és legtermészetesebb módszer, ha gyakran kitesszük az ágyneműket a napra.
A közvetlen napfény ugyanis szárítja és párátlanítja az ágyneműt, nem utolsó sorban pedig az esetleges atkáktól is megszabadítja azt. Akár naponta is alkalmazhatjuk, a tisztaságon túl a kellemes illatot is biztosítjuk így! 

Szellőztetés

Sajnos a modern műanyag nyílászárók sokszor annyira jól zárnak, hogy a szellőzésre nagyobb gondot kell fordítani, mint a hagyományos, fa ablakok és ajtók esetében. Napi legalább kétszer szellőztessük ki a lakást, hogy a penész ne tudjon kialakulni.
A szellőztetés különösen a párás, nedves környezetben elengedhetetlen, ezért a fürdőszoba ablakát lehetőség szerint mindig hagyjuk nyitva, amíg ezt az időjárás lehetővé teszi.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!