6 házi módszer, ami hatékony az ekcémás bőr ellen

6 házi módszer, ami hatékony az ekcémás bőr ellen

Címlap / Stílus / Test / 6 házi módszer, ami hatékony az ekcémás bőr ellen

A különböző bőrbetegségek közül egyre több ember szenved az ekcémában és annak egyes fokozataiban. Piros bőr, viszkető testrészek, gyulladt, égő érzés. Nehéz felvenni a harcot az ekcémával, de nem lehetetlen! Házi módszerek után kutattunk.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem küzdök ekcémával. Már. Azonban mindkét gyermekem születését követően hosszú hónapokig súlyos tüneteim voltak, átmenetileg. A helyzet egy idő után javult, de az elején meg kellett tanulnom, hogyan éljek együtt az ekcémával, mert egyáltalán nem elhanyagolható betegségről beszélünk.

Nagyon sok kellemetlen tünetet tud okozni ugyanis. Nekem mondhatni szerencsém volt, mert a kislányom és a kisfiam születése után is átmeneti jelleggel köszönt be az otthonunkba az ekcéma – feltehetően a szülés után hormonális változások következtében. Ez azonban nem változtatott a tényen, hogy a lányom után a karom belső részén, a fiam születését követően pedig az ujjaimon jelentek meg vörös és viszkető pöttyök és foltok. Ezek a vízzel, illetve egyes anyagokkal keveredve még kellemetlenebb tüneteket okoztak, szinte csak jobban belobbantak tőlük. Így az ekcémás karomnak és ujjaimnak egyáltalán nem tettek jót a háztartási tisztítószerek, az eddig megszokott tusfürdőm, de még a gyerekek baba- és bőrbarát krémjei sem. Itt jött hát képbe, hogyha nem szeretnék szteroidos krémeken élni, hogyan lehetne „házilag” kezelni ezt a borzasztó bőrbetegséget. 

Aztán ahogy teltek-múltak a hetek, házi praktikáim hatására, az ekcémám sokkal jobb lett. Persze ez a hormonoknak is köszönhető volt, mert egy idő után teljesen elmúlt.

Az ekcéma kellemetlen tünetekkel jár

Azt azért fontos leszögeznem, hogy nekem atópiás dermatitiszem volt, tehát olyan ekcémám, mely az erre jellemző tünetekkel járt. Elsősorban erős viszketéssel az érintett területeken. Ilyenkor ugyanis a viszketésnek semmi esetre sem szabad engednünk, tehát nem javasolt vakarózni. Így ugyanis csak elvakarjuk a már amúgy is problémás bőrfelületet, ami csak még jobban elkezdhet fájni. Viszont, ha nem érünk hozzá, minőségbéli romást okozhat az életünkben; stresszesek leszünk tőle, idegesít, nehezebben lehet aludni. De tényleg. Nehéz úgy aludni vagy bármi mást jókedvűen végezni, hogy közben ég és viszket a kezünk, lábunk vagy egyéb érintett testrészünk. 

Ennél a akrónikus betegségnél begyullad a bőr, vörös, égő, viszkető kiütések és foltok jelentkezhetnek rajta. A bőr felülete pedig megrepedezhet, érdessé és szárazzá válhat. Súlyos esetekben ezek a bőrfelületen megjelenő sebek elkezdhetnek váladékozni és begyulladni, ami baktériumok és egyéb kórokozók tömkelegének adhat otthont és táptalajt. Ezért nagyon fontos, hogy kezeljük az ekcémát és úrrá legyünk a kialakult helyzeten.

Irina Esau/istockphoto.com

Az ekcémás bőr ellen hatékonyak lehetnek az alábbi házi gyógymódok:

  1. Növényi olajok: egyes növényi olajok nagyon jótékony hatással lehetnek a bőrre és az azt ért fertőzésekre. Így például a kókuszolaj vagy a napraforgóolaj kiváló segítői lehetnek az ekcéma elleni harcnak. Helyi kezeléssel csökkenhet a bőrviszketés és az egyéb kellemetlen tünetek pl. a pirosodás, a kiütések és a hólyagok.
  2. Illóolajok: Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a teafaolaj és a rozmaring olaj is jövedelmezően hat a bőrre ekcéma esetén, hiszen mindkettő antibakteriális hatású, mindezek mellett bőrtáplálók, gyulladáscsökkentők és segítenek megelőzni a fertőzés tovább terjedését az érintett bőrfelületen.
  3. Omega-6 tartalmú hidratálók: akár fürdőolajról akár testápolóról beszélünk, az Omega-6 zsírsav tartalmú termékek mérsékelhetik az ekcémás tüneteket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ekcéma és a bőr áztatása, illetve vízzel való érintkezése nem jó barátok, így igyekezzünk mindig rövid idő alatt lezuhanyozni, és használjunk szappanmentes készítményeket. Ha pedig mosogatásra kerül a sor, húzzunk kesztyűt!
  4. Növényi tejek használata: ezeket a tejeket ne a testen, hanem ivás formájában vessük be. Ugyanis köztudott, hogy az ekcémás bőrkiütéseket a tehéntej fogyasztása csak súlyosbíthatja, és az erre hajlamos bőrön könnyedén belobbanthatja a gyulladást. Váltsunk inkább növényi tejekre pl. kókusz, rizs, zab.
  5. E-vitamin és D-vitamin pótlás: kutatások kimutatták, hogy azok a betegek, akik ezt a két vitamint rendszeresen, megfelelő mennyiségben szedik, nagyobb valószínűséggel, kevésbé kellemetlenül vészelik át az ekcémát és sokkal fájdalommentesebben élik meg az egyes bőrpanaszokat. A D-vitamin kiváló gyulladáscsökkentő, az E-vitamin pedig megvédi a bőrt az oxidatív stresszel és az ekcémával szemben.
  6. Aloe vera gél: az aloe vera gél formájában történő fogyasztásával szembe szállhatunk az ekcémával, mert csökkenti a viszketést és mérsékli a bőr kipirosodását. Hidratál, enyhíti a száraz területek kipikkelyesedését, és képes meggátolni az ekcéma újbóli kialakulását is.

Látható, hogy mennyi hasznos házi módszer létezik az ekcéma távoltartására, de fontos felhívni a figyelmet, hogy ezek a növények, vitaminok és egyéb megoldások nem helyettesítik a szakorvosi véleményt és diagnózist. A súlyos ekcémás tünetekkel küzdőknek ugyanis komoly terápia javasolt, mely magába foglalhat életmódbeli változtatásokat és szakorvos által felírt krémeket egyaránt. Fenti 6 tipp az enyhe ekcémás tünetekre jelenthet megoldást.

Nyitókép: AsiaVision/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!