Életmód / Egészség

7 hatásos illóolaj megfázásra

Az illóolajok jótékony hatásairól a legtöbben már hallottunk, még is megesik, hogy lusták vagyunk őket használni vagy egyszerűen csak nem jut eszünkbe elővenni őket, főleg nem például nátha esetén, pedig ilyenkor is nagyon hasznosak lehetnek!

Párologtatás

Kerámiából készült aromalámpa segítségével könnyedén párologtathatunk illóolajokat: az alul lévő mécses melegétől a felette lévő tálkában lévő víz és pár csepp illóolaj keverékének gőze nemcsak finom illatot produkál, hanem az így létrejött párásabb levegő és az illóolajban lévő hatóanyagok jót tesznek a náthával küzdő betegnek is.

Az orrunkon belélegezve ugyanis az illóolaj azonnali hatást fejt ki a légutakra, tüdőnkre és persze kedélyállapotunkra is. Ám nem érdemes túl sok illóolajat használni, mert azzal nem érünk el jobb hatást, sőt, a keletkezett illatfelhő akár zavaró is lehet, tehát bőven elég 4-5 csepp az illóolajból. Hogyha a teljes vízmennyiség elpárolgott az aromalámpából, akkor pótoljuk a vizet és az illóolajat.

Ha esetleg ódzkodunk az égő gyertya használatától – pl. gyerek miatt – akkor száraz párologtatást is alkalmazhatunk: egy papírzsebkendőre cseppentsünk 10-20 csepp illóolajat.

Fürdőzés

A forró fürdő amúgy is jól esik az embernek, de, hogyha náthás, akkor aztán főleg.

Ilyenkor ne csak a forró víz ellazító hatását használjuk ki, hanem turbózzuk fel az élményt illóolajjal, hiszen ilyenkor nemcsak belégzés útján, hanem közvetlenül a bőrünkön keresztül is kifejthetik az illóolajok jótékony hatásukat.

Azt azonban érdemes tudni, hogy nem szabad egyből a fürdővízbe cseppenteni az illóolajat, hanem előtte érdemes elkeverni pl. egy kis tejben vagy tusfürdővel.

Inhalálás

Forrósíts fel egy fazéknyi vizet, 2-3 percig hagyd állni, majd cseppents bele 4-5 csepp illóolajat.

Ezután fogj egy törölközőt, csukd be a szemedet, hajolj az edény fölé és a törölközőt terítsd magad köré, hogy a gőz ne nagyon tudjuk kiszökni alóla.

Így inhalálj 10 percig, de hogyha nem nagyon bírod a meleget, akkor 5 perc is megteszi.

Ez idő alatt az illóolajokat belélegezve kitisztulnak az orrjáratok és könnyebbé válik a lélegzetvétel.

Permetezés

Egy permetező flakonba önts meleg vizet és rakj bele 4-5 csepp illóolajat, mindezt alaposan rázd össze, máris kész a saját készítésű permeted!

Hogyha ágyban fekve próbálod kifeküdni a nátha tüneteit, akkor a papír zsebkendő és a meleg tea mellett legyen kéznél az illóolajos permetező flakon is, hiszen a kipermetezett illóolajok belélegzése jótékony hatással van a légutakra.

Csak arra figyelj, hogy műszaki termékekre és fa bútorokra ne jusson a permetből.

7 hatásos illóolaj megfázásra

Kamilla. Nagyanyáink kedvence nem véletlenül lett ilyen népszerű: gyulladáscsökkentő, nyákoldó, antibakteriális és nyugtató hatását megfázásos megbetegedésekkor kiváltképp hasznát vehetjük.
Borsmenta. Az összetéveszthetetlen illatú, kb. 35-50%-a mentol tartalmú borsmenta illóolaj kitűnően alkalmazható megfázás esetén, ugyanis javíthatja a légutak átjárhatóságát és enyhítheti a gyulladásokat, fájdalmat.
Eukaliptusz. Megfázás, arcüreggyulladás, láz és torokfájás esetén érdemes bevetni: fertőtleníti a légutakat és növeli az átjárhatóságukat, illetve képes csillapítani a fájdalmat.
Levendula. Egyedi illata nemcsak a kedvünket dobja fel, hanem nátha, arcüreggyulladás és hörghurut esetén is hasznos lehet, hiszen gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalom- és lázcsillapító hatása van, ráadásul az idegeket is nyugtatja.
Kakkukfűolaj. Fránya köhögés és torokfájás esetén mindenképpen javasolt a kakukkfű, hiszen visszaszorítja a köhögést, nyugtatja a torkot, csökkenti a kaparó érzést.
Zsálya. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatását tesztelheted megfázás, köhögés és torokfájás esetén is.
Fenyőtűolaj. A fűszeres illatú fenyőtűolajat főleg köptető hatása miatt szokták használni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást