5 hatalmas tévhit a terhességről, amit jó tisztázni

5 hatalmas tévhit a terhességről, amit jó tisztázni

Címlap / Életmód / Család / 5 hatalmas tévhit a terhességről, amit jó tisztázni

Amikor kisbabát vár egy hölgy, különböző dolgokkal riogatják, aminek a fele sem igaz. Ezeket a tévhiteket gyűjtöttük most össze és igyekszünk tisztázni is őket.

Vitaminok = óriásbébi?

Te is hallottad már, hogy ne szedd a terhes vitaminokat, mert „felpumpálja” a babát? Ne aggódj ez nem igaz.

Azért van szükség ezekre a magzatvédő készítményekre, mert rengeteg anyuka szenved vitaminhiányban, pedig a baba egészséges fejlődéséhez ezekre szükség van.

A terhesség alatt gyakori a vas, és kalciumhiány. A folsav szedésével pedig súlyos fejlődési rendellenességeket lehet elkerülni.

Tényleg tilos lenne a sport?

Ha nem veszélyeztetett terhességről van szó és az orvos is beleegyezik, nyugodtan lehet testmozgást végezni.

Persze nem megerőltető edzésre kell gondolni, de aki már a terhesség előtt is sportolt, nem fog gondot okozni egy kis mozgással.

A futást azonban kerülni kell, hiszen nagy rázkódásnak teszi ki a magzatot.

A terhesség alatti sport egyébként megelőzi a vizesedést és csökkenti a trombózis esélyét is.

Mi a helyzet a kozmetikával?

Az elektrokozmetikai és ultrahangos készülékekkel végzett kezeléseket ilyenkor valóban kerülni kell, mert vetélést és koraszülést okozhatnak.

A hagyományos kozmetikai kezelésekről azonban nem kell lemondani.

A gyantázástól vagy akár a szemöldök festéstől sem kell megijedni, sőt, ilyenkor különösen jót tesz a kismamák lelkének, ha ápolhatják szépségüket.

9 hónapig nincs meleg vizes fürdő?

Bár a termálvizeket, strandokat tényleg érdemes ilyenkor elkerülni, egy nyugtató, lazító fürdőt bátran megengedhetsz magadnak – a fájó derekad biztosan hálás lesz érte.

Ha nem bírsz magaddal és mindenképp úszni szeretnél, a legtöbb védőnő a természetes vizeket javasolja, hiszen az úszómedencékben lehetnek olyan baktériumok, amikre ilyenkor a nők szervezete érzékenyebben reagál.

Kettő helyett?

El ne hidd, hogy mostantól kettő helyett kell enned! Dupla annyi kalóriára maximum akkor lenne szükséged, ha egy veled egy súlyú babát hordoznál a pocakodban.

Az hogy kívánós vagy, nem azt jelenti, hogy feltétlenül be kell nyomni az 5. tábla csokit is. A csúf igazság az, hogy a mértéktelen evés nem marad büntetlenül a várandósság után, ezért most kell odafigyelned a tányérod tartalmára.

Gyakori probléma a terhességi cukorbetegség, amit akár meg is előzhetünk, ha a várandósság kezdetétől figyelünk a jófajta szénhidrátok bevitelére és a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!