Egészség / Életmód / Lélek / Stílus / Test

„Újra nőnek akartam érezni magam” – Has- és mellplasztika 4 gyerek után

„Újra nőnek akartam érezni magam” – Has- és mellplasztika 4 gyerek után

A barátnőm, Brigi (47) négy fiú édesanyja, akik már mind nagyok, a legkisebb is 13 éves. A négy szülés komoly nyomokat hagyott a testén, ami egyre jobban zavarta őt. Nem tudta megélni azt a nőiséget, amit egy negyven feletti nőnek talán fontosabb, mint fiatalabb korban, amikor még minden egyértelműbb és egyszerűbb. A férje mindenhogy szereti, nem is ez volt Brigi gondja. Igazából magának tartozott annyival, hogy megpróbál közelíteni az általa áhított formához.

„Újra igazi nőnek akartam érezni magam. Nemcsak édesanya szerettem volna lenni, hanem tényleg csinos nő. Természetes, hogy imádom a gyermekeimet, és semmit sem csinálnék vissza, de azt hiszem, eljött az én időm arra, hogy kicsit törődjek magammal is.”

Első kör – 23 kilós fogyás

Mivel jelentős súlyfelesleggel küzdött, Brigi úgy döntött – orvosi javaslatra –, hogy belevág egy ellenőrzött diétába. Kéthetente, később pedig háromhetente járt orvosi ellenőrzésre, és betartotta az étkezési előírásokat, valamint fogyasztott egy étrendkiegészítő italport is, ami segített pótolni a vitaminokat, emellett pedig zsírégető „üzemmódban” tartotta a testét. Ahogy mesélte, nem szenvedett, hiszen mindent ehetett, amit szeretett, nem érzett éhséget, csak néhány fontos dologra kellett figyelnie. Egy kis mozgást is beiktatott a mindennapjaiba, és csakhamar elkezdtek leolvadni róla a kilók.

Második kör – A kötényhas, amit műteni kell

Igen ám, de a nagy mértékű fogyás nem kíván mellékhatása, hogy a bőr megereszkedik, hiszen nem tudja követni azt a változást, ami a testtel történik. Briginél kialakult az ún. kötényhas, ami azt jelenti, hogy a has alsó része úgy néz ki, mintha megnyúlt volna, a bőr általában ráncos, tartás nélküli.

Hasplasztika
istockphoto

Ez már nagyon zavarta, és felkeresett egy plasztikai sebészt. Kiderült, hogy nemcsak a kötényhas és a fogyás az, ami miatt rászolrulna egy műtétre, hanem idő közben kialakult egy köldöksérv is, amivel nem célszerű várni, valamint sajnos a hasizma is szétnyílt, ami gyakori a már gyermeket szült nők esetében. Briginek egészségbiztosítása volt, így a 950 ezer Ft-os műtét árából a sérvre eső részt (Brigi esetében ez 420 ezer Ft volt) átvállalta a biztosító. A hasműtét árának másik felét önerőből kellett fizetnie.

Brigi elmondta, hogy sajnos sem az OEP, sem a biztosító nem finanszíroz és nem vállal át olyan, fogyással összefüggő beavatkozást, amelynél a fogyás előtti BMI* (testtömeg-index) nem éri el a 35 egységet, a fogyás utáni BMI pedig ehhez képest nem csökkent legalább 10 egységgel. Briginél ez nem állt fenn, mert nem akart soványabb lenni, mint amit elért. Ezért hagyta, és fizette ő maga a beavatkozást.

A műtét előtt rengeteg előkészítő vizsgálatot végeztek, ami feltérképezte az általános egészségi állapotát, és képet rajzolt az orvosnak is arról, mire számíthatnak a műtét során. Teljes vérkép és vizeletvizsgálaton kívül Brigi átesett ultrahangon, mellkasröntgenen is. A műtét előtti napokban már nagyon félt, de az eredmény minden álmát felülmúlta. A komoly beavatkozás során nagy mennyiségű bőrt távolítottak el az alhasi részről, ami után egy vékony heg maradt csupán mementóként, emlékként, hogy egyszer volt ez másképp is. Büszkén nézegette magát a tükörben, boldog volt, hogy végre ez is elérkezett. Ám valami még nem volt rendben.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást