Így halhatsz bele a tamponhasználatba: a toxikus-sokk szindróma

Így halhatsz bele a tamponhasználatba: a toxikus-sokk szindróma

Címlap / Életmód / Egészség / Így halhatsz bele a tamponhasználatba: a toxikus-sokk szindróma

A TSS rövidítéssel találkozhattál már a hírekben. A toxikus-sokk szindrómát a kezdetekben a tamponhasználattal hozták összefüggésbe, ezért is található minden dobozban a használati utasításon egy leírás erről a betegségről. Mára azonban kiderült, hogy nem csak nőket és nem csak tamponhasználókat érinthet a probléma.

Amikor a tampon a bűnös

A betegség megközelítőleg 50%-ban a tampont használó nők körében jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a rosszullétért felelős baktériumoknak a hüvelyben levő, menstruációs vért magába szívó tampon, tökéletes közeget biztosít a sokasodáshoz. Amennyiben ezek a baktériumok túlságosan is elszaporodnak, az általuk termelt méreganyag egyre magasabb szintet ér el, s bekerülve a véráramba jelentkeznek a TSS-re jellemző tünetek, amik figyelmen kívül hagyása sajnos akár végzetes is lehet.

Árulkodó tünetek

Ha éppen tampont használsz, és rosszul leszel, felszökik a lázad, hánysz, megfájdul a fejed, leesik a vérnyomásod, szédülsz, bőrpirosodást, kiütéseket tapasztalsz, akkor nagy valószínűséggel erre a problémára kell gondolnod. Persze nem kell, hogy éppen menstruálj, ugyanis az adott baktériumtörzs máshol és másfajta módon is melegágyra találhat a szervezetben (pl. az adott területnél maradva, a hüvelyi fogamzásgátlókon is megtelepedhet), s ugyanezt a hatást fejtheti ki a menstruációs vér és a tampon hiányának ellenére is.  

Mit kell tenned?

Első lépésként azonnal el kell távolítanod a tampont, majd rögvest orvoshoz kell fordulnod. Fontos, hogy felhívd a gyanúdra a figyelmét, ugyanis a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, viszont a TSS azonnal beavatkozást kíván. A diagnózis felállítása után, amennyiben kellően gyors volt a kezelés, a toxikus sokk-szindrómát maradéktalanul kezelni tudják, főképpen antibiotikummal. Ellenkező esetben sajnos maradandó károsodással (vérszegénység, vese-és májfunkciók sérülése), esetleg halállal is számolni kell. Utóbbiak csak akkor következhetnek be, ha a tüneteket túl későn észlelik, esetleg egyáltalán nem kezelik.

 

Hogyan lehet megelőzni?

Mindenekelőtt a legfontosabb kitérni a tampon megfelelő használatára. Mindig a menstruációnak megfelelő, lehető legkisebb tampont kell választanod, ugyanis a túl gyakori csere felsértheti a hüvely hámrétegét, míg a túl sokáig bennhagyott tampon fertőzéseket okozhat, akár ezt a súlyos betegséget is előidézheti. Érdemes éjszakára betétet használnod, még akkor is, ha nem alszol 6-8 óránál többet, hiszen álmunkban sokszor a tüneteket is később észleljük, esetleg ráfogjuk egy szimpla éjszakai rosszullétre, vagy egy nehéz vacsorára az egészet.

Erős vérzés esetén

Ha nagyon erős a vérzésed, akkor az a legjobb, ha nem használsz tampont. Ilyen helyzetben az átázás esélye is nagyobb (mivel nem tudod annyira nyomon követni a vérzésed mennyiségét a testeden belül elhelyezkedő eszköz miatt), illetve a nagyobb vérmennyiség hatására a fertőzés is gyorsabban tud terjedni. Erős vérzés esetén tehát az a legszerencsésebb, ha teljesen mellőzöd a tampont az első napokban, s legfeljebb csak az utolsó, gyenge napokon választod a mini verziót. Továbbá érdemes konzultálnod a nőgyógyászoddal, hátha valamilyen rendellenességet próbál ily módon jelezni a szervezeted számodra.

Mit tehetsz még?

A TSS egy újabb ok arra, amiért fokozottan figyelned kell a hüvelyed higiéniai állapotára. Piszkos kézzel sosem szabad tampont cserélni, esetleg a hüvelyhez nyúlni. Kerülni kell az irrigálást és a pH értéktől eltérő hüvelyöblítők használatát, ezek ugyanis csak még jobban felboríthatják a hüvelyflóra állapotát, károsíthatják védekező rendszerét. Nagyon fontos, hogy ha a menstruációd mellett belázasodsz, akkor ne csak arra asszociálj, hogy megfázhattál, hanem a gondolataidban benne legyen ennek a betegségnek is a ténye, s ha a többi tünetet is tapasztalod, semmiképpen se halogasd az orvosi konzultációt.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást