Halhatatlan állatok, amelyek gyakorlatilag örökké is élhetnének

Halhatatlan állatok, amelyek gyakorlatilag örökké is élhetnének

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Halhatatlan állatok, amelyek gyakorlatilag örökké is élhetnének

Míg nekünk komoly feladatot lehet akár egy szarkalábbal is leszámolni, vannak állatok, amelyeken nem fog az idő vasfoga. Ha nem is elpusztíthatatlanok, de némelyekről úgy tűnik, hogy maguktól sohasem múlnának ki – ám a listán még olyan élőlény is szerepel, amely képes meghalni, és aztán visszajönni a halálból.

Visszafelé öregedő medúza

Amikor halhatatlan állatokról beszélünk, a lista élén mindenképpen ennek az aprócska lénynek kell állnia: a Turritopsis doohmii úgy is ismert, mint halhatatlan medúza, és nem véletlenül.

A National Geographic szerint ennek a kis állatkának van egy módszere arra, hogy kijátssza a halált, mégpedig azáltal, hogy ténylegesen megfordítja öregedési folyamatát. Ha a medúza sérült vagy beteg, három nap alatt visszatér a polip állapotába, és a sejtjeit fiatalabb állapotba alakítja, hogy aztán ismét „felnőjön”, vagyis megöregedjen, majd ha már túl koros lesz, elölről kezdje az egészet.

Az örökké növő homár

Tudományos körökben is vita folyik arról, hogy vajon ezek a vörös óceánlakók biológiailag halhatatlanok lehetnek-e. A homárok esetében a leggyakoribb halálok valamilyen betegség vagy sérülés, esetleg az, hogy kifogják és megeszik őket, de hogy ha ezek nem következnének be, akkor meddig élhetne egy homár, azt senki nem tudja pontosan.

A tudósoknál az „örök élet” gondolata azért jöhetett képbe a homárokkal kapcsolatban, mert más állatokkal ellentétben a homárok nem csak életük végéig képesek szaporodni, de a növekedésük sem áll meg, azaz sohasem érik el a „kifejlett” állapotot, addig nőnek, amíg élnek. Értelemszerűen tehát minél nagyobb egy homár, annál öregebb is.

A valaha talált legidősebb példányt egyébként Newfoundland partjainál fogták ki, őt 140 évesre becsülik, de általában a hím példányok 30, a nőstények pedig valamivel több mint 50 évet élnek meg.

Teknősök

A lassú, de szívós teknős nem csak a mesében kerül ki végül győztesen. Ezek az állatok ismertek róla, hogy akár évszázadokig is elélnek, és kutatások igazolták, hogy ez alatt az idő alatt a teknősök belső szervei nem kezdenek el „elérni”, vagyis egy fiatalabb és idősebb példány szervei között nem látszik az a különbség, mint ami például egy gyerek és egy idős ember szervei között látszana.

A New York Times arról számol be, hogy a teknősök korlátlan ideig élhetnek, ha képesek a ragadozók és a betegségek elkerülésére. Más szóval, határozottan lehetnek halhatatlan állatok. Indiában 2006-ban hunyt el Adwaita, az aldabrai teknős, akinek korát ekkor 255 évre beszélték, a jelenleg ismert legöregebb állat pedig szintén egy teknős, Jonatán, aki még 1882-ben érkezett a Seychelle-szigetekről Szent Ilona szigetére, és már akkor is 50 éves volt…

Sugárzásálló baktériumok

Jó, nem annyira állat, de élőlény, és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, így muszáj volt felvennünk a listánkra. A Deinococcus radiodurans egy poli-extremofil baktérium, és nem csak sugárzásálló. Ezek a halhatatlan baktériumok meghalnak és életre kelnek, hihetetlen DNS-javítási reakciójuknak köszönhetően.

Ira S. Pastor, a Bioquark Inc. vezérigazgatója szerint „ túlélhetik a hideget, a kiszáradást, a vákuumot és a savat, és a világ legkeményebb baktériumaként tartják számon őket.”

A Guinness-rekordok könyve még azt is mondja, hogy „ellenállhat 1,5 millió sugár gamma-sugárzásnak, ami mintegy 3000-szerese annak a mennyiségnek, ami megölne egy embert!” Lehet, hogy ha minden elpusztul a bolygón, ezek a baktériumok akkor is itt maradnak?

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást