Egyre többen halnak bele abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Egyre többen halnak bele abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Címlap / Hírek / Egyre többen halnak bele abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy nagyon sok embernek milyen kevés fogalma van a biológiáról, a járványokról, vagy úgy egyébként: az észszerű viselkedésről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy néhányan (meglepően sokan) elkezdtek kézfertőtlenítőket inni, hogy belülről is fertőtlenítsék a testüket – az Egyesült Államokban már négyen belehaltak a hülyeségbe.

„Kérjük, ne igyanak fertőtlenítőszert” – tette közzé az amerikai járványvédelmi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), miután már legalább négyen belehaltak az országban abba, hogy kézfertőtlenítőt ittak. Ezek az emberek a koronavírus-fertőzéstől szeretnék megvédeni magukat olyan módon, hogy nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is alkalmazzák a fertőtlenítőt. Mondanunk sem kell, ez. nagyon veszélyes.

A probléma alapvetően nem az etanoltartalmú szerekkel van (ez is egy alkoholfajta, ami nem mérgező az emberi szervezetre, bár nem is egészséges a fogyasztása), hanem azokkal, amikbe metanolt is kevernek. Ez is egyfajta alkohol, csakhogy ez már kifejezetten mérgező. 

Miért isszák meg mégis?

A kavarodás ott lehet, hogy az etanol nagyon sok alkoholos italban is megtalálható, fogyasztása kis mennyiségben nem káros az emberi szervezetre. Sokan csak odáig jutnak el, hogy elolvassák a fertőtlenítőkön lévő feliratot, és ha meglátják az etanolt, úgy gondolják, hogy az biztonságos – pedig ez korántsem ennyire egyszerű. A metanol ugyanis, amit gyakran a fertőtlenítőhöz kevernek, komoly károkat tud okozni az emberi szervezetben. Nem véletlen, hogy fagyállókba, rakétaüzemanyaghoz, vagy műanyaggyártáshoz használják fel. Ebből már lehet sejteni, hogy nem a leggyengédebb vegyületről van szó.

A metanol fogyasztása enyhébb esetekben is rosszulléthez, eszméletvesztéshez, hányáshoz, hasi görcsökhöz vezethet, ehhez is elég azonban egy nagyon kis mennyiséget elfogyasztani.

A nagyobb mennyiség, vagy a metanolra való érzékenység esetén vaksággal és halállal is számolnia kell annak, aki úgy dönt, jó ötlet metanoltartalmú fertőtlenítőt inni. A halál oka általában az, hogy a metanoltúladagolás során a vesék teljesen leállnak. Elég, ha annyit jegyzünk meg: a fagyállóivás „népszerű” öngyilkossági módszer az államokban – és igazán fájdalmas módja is a halálnak.

Az USA-ban eddig a fertőtlenítő ivása miatt négy halálos áldozatot regisztráltak, és sokkal többen vannak azok, akik komoly kórházi ellátásra szorulnak az ilyen hülyeség miatt. Csak május 1. és júniu 30. között tizenöt embert kellett kórházba szállítani metanolmérgezés miatt. Közülük hatan rohamokkal küzdöttek, hárman elvesztették a látásukat, négyen pedig később el is hunytak. A szakértők szerint elmondható, hogy mindegyikük szándékosan nyelt kézfertőtlenítőt. Arról nincs információ, hogy pontosan miért, de feltételezhető, hogy így akarták magukat „belülről is” tisztára mosni a koronavírus-járvány idején.

Mi a helyzet itthon?

Itthoni statisztikák nincsenek arról, hogy Magyarországon is divat-e kézfertőtlenítőt inni, szerencsére talán annyira nem aktív az áltudományos, összeesküvés-elméletes közösség ahhoz, hogy komoly tragédiák szülessenek az ilyen félinformációkból. A metanol használata egyébként még a kézfertőtlenítőkben is tilos. Így ha veszel (még akár okosan külső használatra is), mindig nézd meg, hogy van-e benne, és ha igen, akkor válassz másik márkát. A gyerekek elől pedig még azt is zárd el, amiben nincs metanol – az etanolos változatokban is lehet bőven olyan összetevő, ami egészségtelen, sőt, kifejezetten káros a számukra.

Forrás

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!