Hajfestés otthon, lépésről lépésre

Hajfestés otthon, lépésről lépésre

Címlap / Stílus / Haj / Hajfestés otthon, lépésről lépésre

A leggyorsabb és leglátványosabb módja annak, hogy változtassunk megjelenésünkön. Ha úgy döntesz, hogy otthon fested a hajad, elég felkészültnek kell lenned ahhoz, hogy ne károsítsd a hajad.

Hajfesték típusok

Tartós hajfesték: Hosszú ideig megőrzi színét, fehérítő anyaggal (hidrogén-peroxiddal vagy ammóniával) kell keverni. Ezek a fehérítő vegyi anyagok azonban eltűntetik a haj természetes pigmentjeit és csökkentik a haj olajosságát. Mélyen a hajszál belsejébe is behatolnak összetevőik, ezért kárt okozhatnak és száríthatják a hajat.
 
Félig tartós hajfesték: A féltartós színek kevesebb hidrogén-peroxidot tartalmaznak. Ezek a színek általában 20-30 napig tartanak. Kizárólag a hajszál felületére hatnak. Egyszerűen csak gazdagítják a haj természetes árnyalatát. A féltartós festék jó azoknak, akik szeretnének különböző hajszínekkel kísérletezni.
 
Természetes színezőanyagok: néhány hajmosás után teljesen eltűnnek, viszont nem károsítják a hajszálakat. Ilyen a henna (jól működik vörös és vörösesbarna hajszínre), a színező samponok és sprék (élénkebb árnyalatú hajszíneket adnak).

Az otthoni hajfestéshez szükséges kellékek

Szükséged lesz a következőkre:
– műanyag festékes tál
– széles lapos ecset
– széles fogú fésű
– régi törölköző
– gumi vagy műanyag kesztyű
– vazelin vagy mandula olaj

Első lépés: Hajmosás

Ha félig tartós festéket használsz, mosd meg előtte a hajad samponnal, mint rendesen, de ez alkalommal ne alkalmazz kondícionálót vagy pakolást. Kevés samponnal mosd át és öblítsd le a hajad. Töröld meg a hajad és szárítsd meg.
 
Ellenben ha tartós hajfestéket alkalmazol, ne mosd meg a hajad, a festék úgy is tökéletesen kifejti hatását, ráadásul a fejbőrödet sem fogja csípni.

Második lépés: Előkészületek

Fésüld meg a hajad egy széles fogú fésűvel és válaszd a hajad 6-8 részre, és hagyj ki egyetlen tincset, a többit csattal fogd fel. Annak érdekében, hogy ne kend össze a bőröd, kend be a hajkoronád mentén vazelinnel vagy mandulaolajjal a bőröd (különösen a homlokot, füleket és egyáltalán a hajvonal mentén).
Tégy egy régi törölközőt a nyakad köré. Húzz kesztyűt. Viselj régi ruhákat, mert a festék könnyen foltot hagyhat rajta.

Harmadik lépés: Keverd össze a hozzávalókat

A hajfestékes doboz utasításai szerint keverd össze egy műanyag tálban a festéket és színező folyadékot, az ecset segítségével.

Negyedik lépés: Kezdd el festeni a hajad

A tincset kezdd el a gyökereinél festeni, majd haladj a hajszálak végéig. Figyelj arra, hogy a festék mindenhol érje a hajat.
Ha hosszú a hajad és megfestetted az első tincset, csavard a fejtetőre a festékes tincset, így „felragasztod azt” és nem fog útban lenni. Haladj fokozatosan tincsről tincsre. Ha megfestetted a tincseket, fogd őket kontyba és hagyd hatni a festéket 20-30 percig.

Ötödik lépés: Mosd meg a hajad

Ha letelt az idő, bő vízzel mosd le a festéket a hajadról, majd samponnal alaposan mosd meg hajad kétszer is. Vigyázz, hogy ne menjen festék a szemedbe. Ne felejts el kondícionálót, hajbalzsamot vagy hajpakolást használni hajmosás után.
Egyes kondícionálókat spenciálisan hajfestés utánra tervezték, mert mélyen táplálják a hajszálakat. Ne használj forró vizet, mert az megnyitja a haj kutikuláit és megváltoztathatja a hajszínt.

A hajfestés hátrányai

A gyakori hajfestés hajhulláshoz, égő fejbőrhöz, korpásodáshoz, viszkető fejbőrhöz vezethet.
Minél többször fested a hajad, annál sérültebb lesz a hajad. A hidrogén peroxid vagy ammónia károsítja a hajat, mert tönkreteszi a haj természetes pigmentjeit. Ezért ha csak lehet, használj félig tartós vagy lemosható hajfestéket.

Hasznos tanácsok

– Mielőtt használnál egy hajfestéket, próbáld ki először egyetlen tincsen. 
– A hajszínt mindig bőrszínedhez válaszd.
– Soha ne próbálj otthon két különböző hajfestéket összekeverni, a finom árnyalásokat inkább bízd szakemberre.
– Mindig a doboz utasításai szerint mérd ki a hidrogén-peroxid mennyiséget.
– Soha ne használj hajfestéket szempillákon vagy szemöldökön, mert súlyosan irritálhatja a bőrt és a szemet.
– Soha ne hagyd hosszabb ideig hatni a festéket, mint a dobozon feltűntetett maximális idő, mert súlyosan károsíthatod a hajat.
– 2/3 hétnél gyakrabban ne fesd a hajad.
– Használj speciálisan festett hajra való hajápoló termékeket.
– A vörös hajat a legnehezebb fenntartani, mert hajlamos elhalványulni.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!