Ilyen a gyümölcsfeldolgozás mesterfokon – interjú a Kutyori Konyha ügyvezetőjével

Ilyen a gyümölcsfeldolgozás mesterfokon – interjú a Kutyori Konyha ügyvezetőjével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ilyen a gyümölcsfeldolgozás mesterfokon – interjú a Kutyori Konyha ügyvezetőjével

Idehaza abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy meglehetősen sokféle gyümölcs és zöldség terem meg helyben. Ezeket jellemzően a közeli piacokon és gyakran nagyobb élelmiszerboltokban is megvásárolhatjuk frissen, vagy dönthetünk úgy, hogy magyar gyümölcsös és zöldséges finomságokat is hazaviszünk.

Erre jelentenek remek opciót a Kutyori Konyha termékei is, amelyek az ügyvezető, Balla Györgyi egy közel 20 éve meghozott bátor döntésnek köszönhetően születtek meg, azóta pedig egyre nagyobb sikereket érnek el.

Hogyan indult a családi vállalkozásotok története?

2005-ben alakult a cégünk. Ekkor az előző munkahelyemen egy kis ipari rés keletkezett. Egy gyümölcsfeldolgozó cégnél dolgoztam, ahol tejipari cégeknek készítettek lekvárokat, gyümölcskészítményeket. Vezetőváltás következtében a kis vevőiket egyik pillanatról a másikra nem szolgálták ki. Ekkor döntöttem úgy, hogy itt a lehetőség, hogy „kiugorjak” és saját vállalkozást hozzak létre. 

Megkerestem ezeket a vevőket és a kölcsönös egymásrautaltság miatt, valamint az eddigi kölcsönös munkaviszonyból adódóan megbíztak bennem. Ismertem egy akkor üresen álló élelmiszerüzemet, ezt kibéreltem, gyorsan helyrehoztuk, és indulhatott is az első gyártás. Ekkor még csak 4-5 vevőt szolgáltunk ki, mellette főállásom is volt. Majd szép lassan, ahogy megismertek a piacon, egyre több vevőnk lett, és vállalkozásom lett a főállásom is. 

Fotó: Kutyori Konyha

Miért döntöttetek úgy, hogy éppen gyümölcs- és zöldségfeldolgozással szeretnétek foglalkozni?

Nógrád vármegye északi részén helyezkedik el Hont település. Ez a megye régen a „bogyós gyümölcsök hazája” volt. Már a dédszüleim is foglalkoztam gyümölcstermesztéssel. Maga a gyümölcstermesztés és feldolgozás nemzedékeken át végig kísért. Az első munkahelyem is egy gyümölcsfeldolgozó cég volt, innen alapítottam a vállalkozásom is. 

Fotó: Kutyori Konyha

Mire utal a márkátok neve?

Ahogy meséltem, először bérelt épületekben dolgoztunk, ami egy kiszolgáltatott helyzet volt. Volt, amit eladtak a fejünk felől, volt, amelyiket nem tudtuk rendesen felújítani, mert nem tudtunk a tulajdonossal megegyezni. 2010-ben találtam meg Honton ezt az épületet, amely alkalmas volt arra, hogy egy termelőüzemet hozzunk létre benne. Kutyornak ezt a kis kanyargós településrészt hívják, ahol elhelyezkedik az üzem is. Ezzel is szerettük volna a falunak megköszönni, hogy szívesen befogadtak minket. 

Fotó: Kutyori Konyha

Honnan szerzitek be az alapanyagokat, és hogyan zajlanak a gyártási folyamatok?

A bogyós gyümölcsök jó része Nógrád vármegyéből érkezik, szilva Kelet-Magyarországról, kajszibarack Kecskemétről és környékéről. Kiskereskedelmi termékeinket próbáljuk ilyenkor gyártani, mikor az adott gyümölcsöt frissen tudjuk beszerezni. Ipari termékeinket folyamatosan, egész évben gyártjuk. Magát a gyártástervezést próbáljuk előre 1-1,5 hétre megtervezni, így a dolgozók is rákészülhetnek az adott gyártási folyamatokra. De természetesen ez többször változik, próbálunk rugalmasak lenni egy-egy megrendelés kapcsán és a gyorsan kiszolgálni a vevőinket. Üzemünk jelenleg 6 fővel dolgozik. 

Fotó: Kutyori Konyha

Hányféle termék található jelenleg a Kutyori Konyha kínálatában, és melyek a legnépszerűbbek?

Meg kell különböztessünk kiskereskedelmi és ipari termékeinket. Előbbiek közé tartozik: 19-féle prémium lekvár, 5-féle fitt lekvár, 3-féle grill lekvár, 3-féle chutney, 3-féle ketchup, 9-féle rostos gyümölcsszörp, 4-féle fitt gyümölcsszörp és 9-féle gyümölcsvelő. Saját termékeink mellett bérgyártásba is dolgozunk, ahol szintén rengetegféle lekvárt, szörpöt, szószt gyártunk. Ezen termékek közül talán a legnépszerűbb lekvárunk a csipkebogyó lekvár, szörpök közül pedig egyértelműen a málnaszörp emelkedik ki.  Ipari termékekkel a sütőipart és a tejipart szolgáljuk ki. 

A sütőipar részére gyártott sűrített szilvalekvárunk egyértelműen a legkeresettebb termék. Tejipari termékeknél egyik nagy előnyünk a kicsinységünkben van. Olyan különleges ízeket és termékeket tudunk gyártani, kis szériában, melyet nagyobb cégek nem fognak bevállalni. Így akár, ha a vevők kérik, mindig ki tudunk jönni évszaknak megfelelő ízekkel (ilyen termékek például karácsonykor a meggyes-mákos készítmény, diós-kajszibarackos készítmény, de készítettünk már mézeskalácsos alma ízben is lekvárt joghurthoz). Nem csak ízekben, de minden más igényükben alkalmazkodunk gyümölcskészítményeinkkel a vevők elvárásaihoz. Eladott mennyiséget nézve azért itt is a standard ízek vezetik a listát: áfonya, eper, málna. 

Fotó: Kutyori Konyha

Mondhatjuk, hogy alapvetően minden terméketek egészségtudatos?

Nehéz erre így igennel vagy nemmel válaszolni. Adalékanyagok közül csak azok kerülnek a termékekbe, és olyan mennyiségben, amelyikek és amennyire szükségesek. Tartósítószert nem használunk kiskereskedelmi termékeinknél, hőkezeléssel tartósítjuk azokat. Cukorral készült termékeinket is úgy készítjük, hogy a hozzáadott cukor éppen annyi legyen, amennyivel egy finom termék készül. Úgy gondolom, kínálatunkban mindenki tud magának választani. Aki szereti a natúr ízeket, a 100%-os gyümölcsvelőinket vagy a sűrített szilvalekvárunkat választja. Aki nem fogyaszt kristálycukrot, általában a fitt családunk tagjai közül csemegézik. Akik pedig szeretik a gourmet kalandokat, újdonságokat kipróbálni, szívesen fogyasztják grill lekvárjainkat és a chutneykat. 

Fotó: Kutyori Konyha

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Sokszor jeleznek vissza vevők, hogy végre találtak olyan terméket, ami hasonlít arra, amit a nagymamájuk készített. Az is nagy dicséret mikor szülők jönnek vissza, hogy végre találtak olyan szörpöt vagy gyümölcsvelőt, amit a gyermekük szívesen fogyaszt.  Nagy elismerés az is, mikor egy-egy ünnepi alkalomkor cégek keresnek meg, hogy termékeinket szeretnék a dolgozóiknak, beszállítóiknak ajándékozni. Úgy gondolom, minden elismerés (legyen az kicsi vagy nagy) pont jókor jön, egy-egy elismerő dicséret, mely tovább lendít a mindennapok nehézségein. 

Fotó: Kutyori Konyha

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Első és legfontosabb feladatunk a jövőre nézve saját hűtőházunk beindítása, ahol gyümölcsszükségeltünk egy részét tárolni tudnánk. Ehhez energetikai fejlesztésre is szükségünk lenne, szeretnénk napelemeket telepíteni. Szeretnénk nyitni a horeca szektor felé, akiknek előkészített ételféleségeket kínálnánk. Illetve több termékfejlesztés is folyik jelenleg is, remélem minél előbb kész termék lesz ezekből is.

Nyitófotó: Kutyori Konyha

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!