Ennyivel hamarabb lépnek pubertáskorba a lányok, mint 40 éve

Ennyivel hamarabb lépnek pubertáskorba a lányok, mint 40 éve

Címlap / Életmód / Család / Ennyivel hamarabb lépnek pubertáskorba a lányok, mint 40 éve

Minden évtizedben korábban kezdődik

Az angliai egészségügyi szervezet, az NHS szerint a pubertás általában lányoknál nyolc és 13 éves kor között, fiúk esetében pedig 9 és 14 éves kor között kezdődik.

Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy a lányok pubertása évtizedenként nagyjából három hónappal korábbi időpontra csúszott már az 1970-es évektől kezdve, így mostanra egy egész évvel hamarabb kezdenek serdülőkorba lépni a lányok, mint korábban.

A koppenhágai egyetem kutatói 38 tanulmány adatait értékelték, amelyben a világ minden tájáról tízezrek adatai szerepeltek.

Dr. Alexander Busch, a kutatás társszerzője elmondta, hogy a ez munka volt az első, amely a témával foglalkozó tanulmányokat összevetette, és eredményeiket együttesen elemezte.

Busch hozzátette, hogy a kutatócsapat úgy döntött, hogy nem az első menstruációt tekinti a pubertás kezdetének, mivel ez az adat egyrészt nem teljesen megbízható, hiszen egy későbbi életkorban nem feltétlenül tudnak az adatközlők visszaemlékezni, hogy melyik életévük melyik hónapjában kezdődött a ciklusuk, és mert más, a serdülőkor megkezdődését jelző fejlődési folyamatok meg is előzhetik az első menstruációt.

A Jama Pediatrics folyóiratban, Busch és munkatársai elmondták, hogy 38 olyan vizsgálat adatait vizsgálták meg, amelyek a lányok emlőszövetének szakértői értékelését tartalmazták – nagyon hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az orvoscsoportok azt figyelték meg, hogy megkezdődött-e már a lányok mellnövekedése.

Sokfélék lehetnek az okok

Bizonyos betegségekkel küzdő, súlyosan alultáplált vagy kórosan elhízott gyermekeket érintő kutatásokat nem vettek figyelembe, mivel ezekről az állapotokról tudjuk, hogy befolyásolják a pubertás kezdetét.

A csoport beszámolt arról, hogy a mirigyes mellszövetek fejlődése az egész világon az idő múlásával változott. A tanulmányok szerint az átlagos életkor Európában 9,8 és 10,8 év volt, ezzel szemben Afrikában 10,1–13,2 év, Az Egyesült Államokban pedig és 8,8–10,3 év az életkor, amikor a lányok melle növekedni kezd. 

A csoport elemzése azt is kimutatta, hogy ez az időpont az 1970-es évektől kezdődően egyre korábbra és korábbra esik.

Bár maga a kutatás nem vizsgálta a korábbi pubertás okait, a szerzők szerint a testsúly és a mellszövet növekedésének megkezdődése között összefüggés lehet. Mivel az elhízás az egész világon megfigyelhető probléma, és mivel tudjuk, hogy a kóros túlsúly ténylegesen befolyásolja a serdülőkor kezdetét, így elképzelhető, hogy már az ennél enyhébb mértékű elhízás is hatással van rá.

Hozzátették azonban, hogy számos tanulmány korábban arra a következtetésre jutott, hogy a környezetben található vegyi anyagok szintén zavarhatják a test hormon-alapú rendszerét, így ezek is szerepet játszhatnak a pubertás korai megkezdésében.

Dr. Busch a Guardiannek elmondta, hogy a változást számos tényező, illetve ezek kölcsönhatása is okozhatja.

„Fontos az ellenőrzés folytatása, mivel a korai pubertásnak következményei vannak” – tette hozzá. „A gyermekkori elhízás elleni küzdelem és a környezeti vegyi anyagokkal való érintkezés csökkentése segíthet elkerülni a korai pubertás kialakulását.”

stocco.claudio.libero.it/depositphotos.com

Már magzati korban eldőlhet

2018-ban a Kaliforniai Egyetem kutatása azt vizsgálta, hogy a háztartási termékekben használt vegyi anyagok hogyan befolyásolhatják a növekedést és a fejlődést.

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány a ftalátokat, parabéneket és fenolokat tartalmazó kémiai csoportok jelenlétét vizsgálta vizelettesztekkel. A kutatók megállapították, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a terhes nők vizeletében mért koncentrációjának összefüggésben van a magzatuk későbbi pubertásával:

a mért értékek minden megkétszereződése miatt lányaik átlagosan egy hónappal korábban léptek a serdülőkorba.

Dr. Kim Harley, a kaliforniai egyetem közegészségügyi egyetemi docense, a tanulmány vezetője azt mondta, hogy a korábban kezdődő pubertást a várandós anyák által használt mindennapi szépségápolási cikkekben található vegyi anyagok is okozhatják – vagyis a vegyi anyagoknak, amelyekkel magzati korban találkozunk, egy évtizeddel később is hatása lehet.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!