Gyönyörű képeket készítettek ezek a nők!

Gyönyörű képeket készítettek ezek a nők!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Gyönyörű képeket készítettek ezek a nők!

Ugyan kezdetben főként férfi fotósok voltak azok, akik az egész világon hírnévre tettek szert, szerencsére ebben a művészeti ágban a nők is hamar utolérték őket. Cikkünkben bemutatunk nektek olyan kortárs fotóművésznőket, akik amellett, hogy csodálatos képeket készítettek, a szakma valódi sztárjaivá is váltak.

Annie Leibovitz

A 67 esztendős Annie Leibovitz főként zenészekről, színészekről és más hírességekről készült portréfotóival vált ismertté.

Csaknem 13 éven át dolgozott a Rolling Stone magazinnak, első híres munkái is a magazinban jelentek meg, majd egy ideig független fotósként kezdett el foglalkozni, de számos képet készít a Vanity Fair magazin számára is.

Mick Jagger, Buffalo, New York, 1975.

A fotográfus számos képet készített Mick Jagger-ről, a The Rolling Stones énekeséről, melyek közül az egyik leghíresebb az 1975-ben készült felvétele a zenészről.

A képen Jagger fürdőköppenyben és törölköző-turbánnal a fején látható egy szállodai liftben.

Whoopi Goldberg, New York, 1984.

A Vanity Fair magazin számára készült az a híres fotó Whoopi Goldberg-ről, ahol a színésznő egy kád tejbe merül alá.

Leibovitz-ot az inspirálta a fotó elkészítésére, hogy a fekete színésznő egyszer azzal viccelődött, hogy fehérítőbe kellene feküdnie, és így kivilágosítania a bőrét, amelyet ő tejjel helyettesített.

John Lennon&Yoko Ono, New York, 1980.

A John Lennon halála előtt készült utolsó, publikált felvételt is Annie Leibovitz jegyzi: a The Beatles egykori tagját szerelmével, Yoko Onoval együtt fotózta a művésznő.

A híressé vált felvételen John anyaszült meztelenül öleli Yokot, miközben mindketten a padlón fekszenek.

Cindy Sherman

A jelenleg 63 esztendős Cindy Sherman az 1977 és 1980 között, önmagáról készült fotósorozata által vált ismertté, amelyben különböző női típusok szerepébe bújt, és fotózta le bennünk önmagát.

Az 1990-es évek vége felé olyan képeket készített, melyek a nemi sztereotípiák sekélyességére akarták felhívni a figyelmet, és provokatív képeket készített kamaszlányokról, melyeket a magazinok kihajtható poszterlányai ihlettek.

Untitled Film Still #2., 1977

Cindy Sherman fotóinak gyakori témája volt a kukkolás, ugyanis szerette volna felhívni ennek veszélyeire is a figyelmet.

Híres fotósorozatának egyik első darabján úgy fotózta le magát egy fürdőszobában, törölközőben pózolva, mintha az ajtóból lesnék meg eközben.

Untitled #96, 1981.

1981-ben készítette a fotóművésznő az Untitled sorozatot a kihajtható poszterlányok mintájára, de kamaszlányok főszereplésével, melynek leghíresebb darabja a #96-os számú kép.

Ez a fotó a világ legdrágább képei között szerepel, a film noir-ok hangulatát idézi, és ehhez hűen egy olyan lányt jelenít meg, aki a férfifantáziák főszereplője lehet.

The Hug, New York, 1980.

Nan Goldin fotóira jellemző egyfajta nyomasztó színhasználat, amelyek a depresszió, betegségek világát idézik, és a drogfüggőség, érzelmi kihasználtság érzését.

A The Hug című felvétel a művésznő The Ballad of Sexual Dependency című fotósorozatának része, mely képekkel a saját élettörténetét szerette volna feldolgozni.

Jimmy Paulette After the Parade, New York, 1991.

Az AIDS, a drogok, a transzszexuálisok és a varieté világa gyakori szereplője Nan Goldin fotóinak.

Egy Jimmy Paulette nevű transzszexuális férfit több általa készített felvételen is láthatunk, hol egyedül, hol más férfiak társaságában.

Az After the Parade című kép az egyik legerősebb fotó róla, amely a háttérben lévő szereplők ellenére egy magányos embert jelenít meg.

Heart-shaped Bruise, New York, 1980.

Ez a fotó szintén a drogok, betegségek és érzelmi függőség hangulatát idézi, melynek központi témája az erőszak is.

A fotón egy lány látható, szív alakú zúzódással a combján, amely a fotóművész egyik leghíresebb képe.

Sally Mann

A jelenleg 65 éves fotográfus fekete-fehér képeiről vált ismertté, amelyeket korábban gyerekekről és fiatalokról készített, majd később kedvelt témájává váltak a tájképek, később pedig a betegségek és a halál kérdésköre kezdte el foglalkoztatni.

2001-ben elnyerte az Amerika legjobb fotográfusa címet, és kétszer jelent meg képe a The New York Times címlapján is.

The New Mothers, 1989.

Sally Mann Újdonsült anyák című fotójának szereplői saját lányai, akik közül az idősebb, Cindy egy cigarettával a kezében, babakocsit tolva látható, míg a kisebbik lánya napszemüvegben, karján egy játékbabával.

A fotósnő korai képein a gyermekei legtöbbször játék közben láthatóak, élve a gyerekek gondtalan, mégis nagyon valódi életét.

The two Virginias, 1991.

A két Virginia című képén a fotóművész kisebbik lánya látható, illetve egy idős hölgy, hasonló pozícióban fekve.

A fotó témája már kevésbé a boldog gyerekkor, ehelyett sokkal inkább szól az öregkorról és az elmúlásról.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást