A gyökeres karácsonyfa gondozása

A gyökeres karácsonyfa gondozása

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A gyökeres karácsonyfa gondozása

Úgy döntöttél, hogy idén nem szeretnéd kidobni a fenyőt, ezért inkább a gyökeres változat mellett tetted le a voksod? Esetleg már évek óta így cselekszel környezetvédelmi megfontolásból? Akármelyik is legyen a helyzet, tanácsainkkal hosszú éveken át élvezheted a tűlevelű társaságát!

Tartsd hűvösben!

A gyökeres fát mindenképp tartsd a szabadban, az erkélyen vagy fűtetlen garázsban egészen addig, amíg neki nem látsz a díszítésnek.
Ne feledd, hogy a fenyőnek az a legideálisabb, ha tíz napnál többet nem tölt szobahőmérsékleten, mivel a meleg levegő felgyorsítja a benne zajló kémiai-biológiai folyamatokat, így gyorsabban „öregszik”, levele pedig a vágott változathoz hasonlóan sárgulni kezdhet.

Tisztítsd meg!

Kültéri növényről van szó, tehát „magától” nem lesz olyan tiszta, hogy szívesen lásd a lakásban. Természetes tartozékai az elhalt tűlevelek és a pókhálók, amelyektől néhány mozdulattal megszabadíthatod, és néhány napra beltéri növénnyé változtathatod.
Ne aggódj, veszélyes élőlények nem éldegélnek rajta, így a legrosszabb, amivel szembesülhetsz, egy-két pókocska.

Óvd a bútorokat!

A gyökeres növénynek értelemszerűen földre van szüksége, mégpedig méretéből adódóan nagy mennyiségűre.
Ha egy óriási cserépaljat, bármilyen alátétet vagy e célra készült alkalmatosságot helyezel a dézsa alá, nem kell aggódnod a padló, az asztal vagy a kárpit miatt. A gyökeres fenyő egyébként kevésbé hullik, mint vágott társa, tehát ebből a szempontból lakásbarátabb.

Tedd jó helyre bent!

Próbáld meg úgy elhelyezni a gyökeres fenyőt, hogy ne legyen közvetlenül a fűtőtest mellett, mert a meleg, száraz levegő már néhány nap alatt is rosszat tehet neki.
Az ablak mellett sem érzi jól magát, mert közvetlen napsütés érheti. Kinti növényről van szó, tehát a huzat nem árt úgy neki, mint a vágott változatnak.

Öntözd rendesen!

Rendszeresen ellenőrizd, hogy elég nedves-e a talaj alatta! Az ideális vízmennyiség enyhe nyirkosságot jelent a földben, nem pedig sarat vagy porladó szárazságot.
A bent lévő fának több vízre lesz szüksége, mint amennyit odakint magához vesz, éppen ezért akár egy-kétnaponta is megnézheted az ujjaid segítségével, rendben van-e.

Óvatosan a díszítéssel!

A gyökeres fenyőre fokozottan érvényes, hogy nem szabad túlterhelni az ágait – hiszen a vágott változatnak tulajdonképpen úgyis mindegy, de ha ez sérülést szenved, akkor akár évekbe is telhet neki a regenerálódás.
Próbáld meg viszonylag egyenletesen eloszlatni a díszeket, részesítsd előnyben a könnyebb és természetes anyagokat, például a papírt és a parafát!

Energiatakarékos világítás

Az ünnepek alkalmával ugyan nem az energiatakarékosság a fő szempont, de talán nem túl nagy kérés, hogy ha elmész hazulról, húzd ki az égősort a konnektorból. Ezzel nemcsak a tűzveszélyt hárítod el, de még a villanyszámlán is spórolhatsz. Ha LED-es izzókat választasz hagyományos égők helyett, erősebb fényt élvezhetsz kisebb áramfogyasztással.
A fenyő ugyan örökzöld, de a tűlevelek cserélődése természetes folyamat. Magyarán elő fog fordulni a tél folyamán, hogy a fád egyszerűen ledobja a tűleveleit, és újakat növeszt majd a helyükre. Az átmeneti időszakban nem lesz éppen a legvidámabb kinézete, de gondolj arra, hogy hamarosan újra a megszokott külsővel pompázik majd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást