A gyógyító ételek ABC-je

A gyógyító ételek ABC-je

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A gyógyító ételek ABC-je

Egyes ételeknek gyógyító tulajdonságai vannak. Néhány ezek közül a lucerna, spirulina vagy az általunk is ismert brokkoli, bab vagy cékla.

Amerikában az 1990-es évek óta “superfood” (super-táplálék) jelöléssel különböztetik meg azokat az élelmiszerekkel, amelyek kifejezetten egészségesek és gyógyító hatásúak.
Ma már végre nálunk is divat kezd lenni az egészséges táplálkozás, nagyobb figyelmet fordítunk arra, mit eszünk. Az alábbiakban 14 ételt emelünk ki, amely kiemelkedően egészséges.

A rendszeres étkezés, illetve a felsorolt ételek bevitele megállítja a különböző betegségek növekedésének esélyét, mint például a  II-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, a rák egyes fajtái, az elhízás, és az Alzheimer-kór.

A tizennégy étel, mely megváltoztathatja az életünket:

1. Bab – csökkenti az elhízást
2. Áfonya – kisebb a kockáza a szív-és érrendszeri betegségeknek
3. Brokkoli – csökkenti a szürkehályog előfordulását és csökkenti a születési rendellenességek előfordulását
4. Zab – csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát
5. Narancs – stroke megelőzésére
6. Sütőtök – csökkenti a különböző daganatos betegségek kockázatát
7. Szója – csökkenti a koleszterin szintet
8. Spenót – csökken az esélye a szív-és érrendszeri betegségeknek és az időskori makuladegenerációnak
9. Tea (zöld vagy fekete) – segít megelőzni a csontritkulást
10. Paradicsom
– fel a bőr napvédő faktor
11. Tyúkhús – segíti az immunrendszer erősödését
12. Dió – csökkenti a koszorúér-betegség, cukorbetegség, rák kialakulásának kockázatát
13. Lazac – csökkenti a szívbetegség kockázatát
14. Joghurt – erős csontozat és egészséges szív.

További három gyógyító étel:

– Étcsokoládé (minimum 70% kakaó) – magas fitonutrienseknek köszönhetően természetes gyulladáscsökkentő és vérhígító, ez is segít szinten tartani a koleszterin szintet
– Méz
– antioxidáns tartalmú, fokozza a szervezet ellenálló képességét
– Kiwi – hígítja a vért, nagy C-vitamin, E-vitamin, kálium, rost, karotinoid, polifenol, klorofill, glutation, valamint pektin tartalmú, mégis viszonylag alacsony cukortartalmú.

Sok más gyógyétel létezik a világon, amelyeket folyamatosan fedeznek fel kutatók, ezért táplálkozzunk úgy, hogy tanuljunk meg hallgatni szervezetünkre, ha ez éppen bizonyos gyümölcsöt, zöldséget vagy egyéb táplálékot igényel.

Ne engedjük vezérelni magunkat a különböző ízfokozóktól, aromáktól és más mű készítményektől, mert az egészséget könnyebb megtartani mint visszaszerezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást