3 dolog, amit tényleg meg lehetne tenni a gyerekek védelme érdekében

3 dolog, amit tényleg meg lehetne tenni a gyerekek védelme érdekében

Címlap / Életmód / Család / 3 dolog, amit tényleg meg lehetne tenni a gyerekek védelme érdekében

Jobb egészségügyi ellátás

Kevésbé leterhelt háziorvosi rendszer, több idő a kis betegekre, evidence based orvoslás, a szülőket partnerként kezelő, a gyermekek lelkével is törődő orvosok és ápolók, jobban felszerelt kórházak, most csak külföldön, sok pénzért elérhető kezelési vagy gyógymódok fedezése – soroljuk még?

Az egészségügyi ellátás javításából mindenki profitálna, de fiatal felnőttként szerencsére ritkán kellett orvoshoz fordulnom. Hogy mennyire leterhelt a rendszer, hogy mennyire túlhajszoltak a benne dolgozók, azt leginkább azóta tapasztalom, mióta kisgyerekem van.

Pedig egy kisgyerek mellett – különösen az első gyerekes szülőknél – hatalmas segítséget jelentene, ha tényleg mindig lehetne kihez fordulni. Ha a szoptatási tanácsadók például nem csak egyes fővárosi kórházakban lennének jelen. Ha nem csak a kötelező oltások lennének ingyenesek, de a szabadon választhatókról sem kellene lemondania senkinek, aki szeretné őket beadatni a gyerekének. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy akár 40 ezer forintot is kifizessenek egyetlen oltóanyagért –amiből aztán még két másik adagot is be kell adatni.

Gyermekek egészségügyi ellátása
FreshSplash/istockphoto.com

Rugalmasabb oktatás

A gyerekek nagyon sokfélék, és emiatt nagyon különböző módszerek működnek náluk, amikor tanulásról, tanításról van szó. Ezért is lenne olyan fontos, hogy különböző pedagógia módszerek legyenek elérhetőek mindenki számára. Egy kis csoportos osztályban például a nem túlterhelt, nem kiégett pedagógusnak legyen ideje rá, hogy megtalálja a hangot mindenkivel.

Az állandó figyelmet követelő, hiperaktív és mindig feladatra kész gyerekekkel éppen úgy, mint azokkal, akik számára egy kis extra türelemre és biztatásra van szükség, hogy a csigaházukból előbújjanak.

Csodálatos lenne, ha az oktatási rendszer valóban a gondolkodást, fejlődést és nem a lexikális tudást helyezné előtérbe. Ha azt keresné, hogy melyik gyerek miben tehetséges. Ahol szükséges, fejlesztené a képességeit, nem csak rámutatna, hogy mi nem megy neki.

És persze elengedhetetlenül fontos lenne, hogy a minőségi oktatás, legyen szó informatikáról, idegen nyelvről, matekról vagy irodalomról, mindenki számára elérhető legyen, Borsodban ugyanúgy, mint Budán.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást