Gyakran ismételt kérdések a hajápolással kapcsolatban

Gyakran ismételt kérdések a hajápolással kapcsolatban

Címlap / Stílus / Haj / Gyakran ismételt kérdések a hajápolással kapcsolatban

A következő kérdések időről időre felmerülnek azokban, akik szeretnének ápolt és egészséges hajat. Amennyiben te is közéjük tartozol, összeállításunk neked szól!

Milyen ütemben nő az egészséges haj?

A hajnövekedés sebessége külső és belső tényezőktől egyaránt függ, ám általánosságban kijelenthető, hogy havonta legalább 3 cm tekinthető egészségesnek. Ha nálad lassúbb, akkor tápanyaghiány vagy ápolási rutinnal kapcsolatos probléma állhat a háttérben.

Meddig él egy hajszál?

A haj életciklusa 4-5 év is lehet a nőknél. Ez négy fázisból áll. A 2-5 éves anagén fázisban játszódik le a növekedés, amely a 15-20 napos katagén fázis, azaz nyugalmi szakasz követ. Utána jön a 2-3 hónapig tartó elhalás – amelynek a neve telogén fázis –, végül pedig a kihullás. Ekkor már megjelenik a fejbőrön a növekedő új hajszál.

Milyen mértékű hajhullás tekinthető normálisnak?

Ha mosás után egy fehér papír fölött közepes fogú fésűvel fésülve legfeljebb 50-60 szál hullik ki, normális. A szervezet ezt a mennyiséget képes zökkenőmentesen újratermelni. A tesztet érdemes legalább 3-4 alkalommal – de nem közvetlenül egymás után, a hajmosást követő azonos (első, vagy második) napon – elvégezni.

Van-e segítség a hormonális eredetű hajhullásra?

Megfelelő belső ápolással, azaz a haj számára szükséges tápanyagok bevitelével, illetve külsőleges kezeléssel – úgymint természetes olajok és egyéb hatóanyagok használatával – mérsékelni lehet a hajveszteség mértékét, és hamarabb helyreáll a hormonális eredetű hajhullás.

Milyen tápanyagokra van szüksége a hajnak?

Az egészséges hajszerkezet eléréséhez és megtartásához fehérjékre, B5-, B6-, B8-, B9- és D-vitaminra, továbbá cinkre is szüksége van a hajnak. Mindezek a körmöt és a bőrt is szépítik, s a fehér húsokban, a halfélékben, a májban, az olajos magvakban, a hüvelyesekben, illetve a leveles zöldekben találod meg őket. A haj számára különösen hasznos a cisztin és a metionin aminosavak pótlása is.

Mire kell figyelni a hajszárításnál?

A szárítás hőhatással jár, ami károsíthatja a szálak szerkezetét. A készüléket legalább 15 cm-re kell tartani a hajtól, és folyamatosan mozgatni, hogy ne egy pontra irányuljon a meleg levegő. Ha van rá lehetőség, hagyd inkább a tincseket a szabad levegőn száradni! 

Hogyan befolyásolja a festés a haj egészségét?

A festés kémiai hatást jelent, ami ugyancsak károsíthatja a hajat. A hidrogén-peroxidos szőkítéssel járó leszívás különösen megviselheti a szálakat, ám minden színnél elmondható, hogy a festett haj különleges ápolást igényel.

Mi a megoldás a töredezett hajvégek ellen?

A rendszeres szárítás, vasalás vagy göndörítéstöredezést idézhet előa hajvégeken, csakúgy, mint a túlzott kefehasználat. A külső, fizikai hatásokon kívül tápanyaghiány is okozhatja. Megfelelő sampon, balzsam és kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével lehetsz úrrá a problémán, illetve érdemes megfontolni az ápoló szérumok és oldatok használatát a legalább négyhavonkénti „egészségügyi” vágás mellett.

Mi a gyógyír korpás hajra?

A korpa tulajdonképpen a fejbőr elhalt hámsejtjeit jelenti, melyek apró, fehér pelyhekbe tömörülve válnak le. A korpásodás elleni kezelés célja a fejbőr egyensúlyának helyreállítása, továbbá a faggyútermelés optimalizálása. Ez elsősorban speciális samponnal, balzsammal vagy oldattal történhet.

Hogyan kell ápolni a száraz hajat?

A haj szárazságát, tehát a faggyúmirigyek alultermelését öröklött tényezőkön kívül külső hatás és tápanyaghiány is okozhatja. Az ápolás során érdemes természetes olajok – úgymint rozmaring-, geránium- vagy levendulaolaj és/vagy hajápoló krémek – használatára fektetni a hangsúlyt a már említett vitaminok és ásványi anyagok bevitele mellett.

Mi a teendő a zsíros hajjal?

Amennyiben a fejbőr faggyúmirigyei túlzottan aktívak, a haj elnehezülhet, lelapulhat és zsírossá válhat. Az alapos, ám nem túl gyakori – tehát hetente két-háromszori – tisztítás során célszerű gondoskodni a megfelelő hatékonyságú vitaminos sampon alkalmazásáról, amelyet érdemes legalább 4-5 percig felhabosítva a hajon hagyni öblítés előtt. A túl gyakori hajmosás a várttal ellentétes hatást válthat ki.

Mi az, ami árt a hajamnak?

Leggyakrabban fizikai hatások roncsolják a hajat: például a szárítás, a vasalás és a sütővassal történő göndörítés. Káros lehet a hajszálak folyamatos húzása – copf viselése is. A negatív kémiai hatások körébe tartozik a festés, a dauer és a keratinos egyenesítés. Emellett a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a folyadékhiány, valamint a stressz is meglátszik a tincseken.

Mi lehet a korai őszülés oka?

A hajszálak pigmentációjának elvesztésével együtt a szerkezetük is sérülékenyebbé válik. Az őszülés idejét elsősorban a gének határozzák meg, rajtuk kívül pedig a stressz. Rendkívül ritka esetben az agyalapi vagy a pajzsmirigy gondja állhat a háttérben – ám az európaiaknál csupán a 20 éves kor előtt megjelenő őszülés számít korainak a szó orvosi értelmében.

Ritkul a hajam, mit csináljak?

Hajhullás ellen a már említett tápanyagokon kívül a gingko biloba, a köles, a csalán és a mezei zsurlófű kivonata is segíthet neked. Ezeket oldat formájában is felviheted a minél jobb hatékonyság érdekében. Javasoljuk, hogy keresd fel a háziorvosodat, mert vitaminhiány vagy más betegség is okozhatja ezt! Egy-egy területen jelentkező fokozott hajhullás esetén pedig fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz.

Össze-vissza száll a hajam, hogyan szelídíthetném meg?

Az elektrosztatikusság elsősorban a száraz hajszálakat sújtja, hiszen megfelelő faggyútermelés esetén meglenne a saját tartásuk, és nem röppennének a magasba. Hajmosás után a haj hajkrémmel, vagy olajjal történő enyhe bedörzsölése – akár még nedvesen is – gyors és egyszerű megoldást jelent a problémára.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást