Gyakran felpuffadsz? Ha ezeket fogyasztod, megszűnik a problémád!

Gyakran felpuffadsz? Ha ezeket fogyasztod, megszűnik a problémád!

Címlap / Életmód / Egészség / Gyakran felpuffadsz? Ha ezeket fogyasztod, megszűnik a problémád!

Ha gyakran felpuffadsz, tudod, hogy ez mennyire idegesítő, és egyúttal kellemetlen is. Számtalan dolog kiválthatja: fokozott levegőnyelés, baktériumok, szénsavas italok, irritábilis bél szindróma, sőt, még a stresszes életmód is. De akkor mi a teendő? Érdemes odafigyelned az étkezésre, és az alábbiakat beiktatni az étrendedbe, ezek ugyanis segítenek megszüntetni a puffadást.

Probiotikum

Bizonyos, probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők okozhatnak puffadást és kellemetlen gázokat, de ha étel formájában fogyasztod, ez a baktérium jótékony hatással van a testedre.

A joghurt az egyik legjobb választás ilyenkor, ugyanis rengeteg probiotikumot tartalmaz, és mégsem fog puffadást okozni.

De a szakértők javasolják a kefírt vagy az erjesztett zöldségeket is, mint például a savanyú káposzta, hiszen ezeknek szintúgy magas a probiotikum-tartalmuk.

De azért óvatosan, hiszen cukor is magasabb arányban van bennük!

 

Víz, víz, víz

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos a folyadékfogyasztás az egészséged érdekében.

Ez különösen igaz akkor, ha sokszor tapasztalod, hogy felpuffadtál.

A folyadék ugyanis puhítja a már elfogyasztott ételt, felgyorsítja az emésztés folyamatát, és egyúttal a puffadás mértékét is csökkenti.

Sőt, orvosok szerint a megfelelő mértékű vízfogyasztás hatására az anyagcseréd is felgyorsulhat, így nem véletlenül elengedhetetlen ez a fogyókúra szempontjából!

 

Vigyázz a nátriummal

Ha ebédre nagyon fűszeres, sós ételt eszel, majd utána puffadást tapasztalsz, nagy valószínűséggel a nátrium a hibás!

Amikor ebből túl sok kerül az ételedbe, az arra készteti a veséidet, hogy folyadékot tartsanak vissza.

Ha ennek mértékét csökkented, észre fogod venni, hogy kevésbé puffadsz fel étkezés után.

Azt tanácsolják, hogy próbálj meg ebédre kevesebb sót szórni az ételre a tested érdekében.

Egyébként is úgy vélik szakértők, hogy napi szinten 2300 milligram nátriumot szabad csak fogyasztani, ami nem több egy teáskanál sónál.

 

Fogyassz káliumot

Míg a nátrium visszatartja a vizet, addig a kálium ennek ellenkezőjét éri el.

Ezért érdemes délután uzsonnaképp banánt enned, ugyanis az említett ásványi anyag nagymértékben megtalálható benne, ami segít a veséidnek megszabadulni a sótól, és hidratáltabbá tesz.

Persze nem csak ez az egy gyümölcs jöhet ilyenkor szóba, hiszen a narancs és az eper is gazdag káliumban, ami így összességében a puffadás érzésétől is megkímél téged.

 

Jöhet a mandula!

Ha szereted a magvakat, mostantól érdemes még több mandulát fogyasztanod a pisztácia vagy a kesudió helyett.

Egyes magvak szénhidrátot tartalmaznak, amit a tested nem tud teljes mértékben megemészteni, így a bélrendszered a hatásukra több gázt kezd termelni, és már fel is puffadtál.

Ezért javasolják a szakértők, hogy inkább mandulát, pekándiót vagy diót egyél többet, hiszen ezek gyengédebbek a gyomorral.

Ráadásul a mandulában sok fehérje és omega-3 zsírsav is található, így duplán jól jársz vele!

 

Fehér vagy barna rizs?

Mindenhol azt mondják, hogy a barna rizs egészségesebb, főleg diétázás szempontjából, de a fehér rizsnek is vannak előnyei.

Például ez sokkal gyengédebben bánik a gyomorral, és az emésztése sem okoz túl sok gondot.

Ezzel szemben a barna rizsben több a rost, ami a bélben található baktériumokat táplálja, és egyúttal több gázt eredményez az emésztőrendszeredben.

Ha tehát gyakran küzdesz a puffadással, a szakértők szerint jobban jársz, ha ebédre fehér rizst fogyasztasz, vagy esetleg egyenlő arányban kevered össze a kettőt.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást