Család / Életmód

Gyakorlati tanácsok kezdő szülőknek

Gyakorlati tanácsok kezdő szülőknek

A gondos nevelést manapság sokan félreértik. Figyelünk arra, hogy a gyerek mit eszik, figyelünk a rostokra, a vitaminokra, gyakorlatilag mindenre, ám azt vettem észre, hogy alapvető dolgokra nem. A gyerek gondozásához, neveléséhez csak egyszerű paraszti ész, élelmesség, és az kell, hogy odafigyeljünk gyerekeink valódi igényeire.

A bárányhimlő

A himlő elvakarása nem azért veszélyes, mert ott marad a helye, hanem mert felülfertőződhet. A gyerekek nagy része akkor kapja el a bárányhimlőt, amikor közösségbe jár, ilyenkor már képes arra, hogy kellő önfegyelemmel viselje a viszketést. Ám könnyen hazaviheti a fertőzést a nagyobb gyerek a csecsemőkorú testvérnek.
Meg tudjuk akadályozni a hólyagok elvakarását a tekercsről lefogyott WC papír guriga karton hengerével. Húzzuk fel a gyerek karjára könyék magasságban, így nem tudja behajlítani, és nehezebben éri el a kiütéseket. Ezen kívül már kaphatóak olyan készítmények amelyek fertőtlenítik és nyugtatják a bőrt.

Szobatisztaság

A mai papírpelenkák túlságosan kényelmesek, valóban szárazak maradnak. Emiatt a gyerek komfortérzete maximális, nincs valódi motivációja a pelenka mellőzésére. Ilyenkor érdemes próbálkozni (csak) nappal a textilpelenkával.
Természetesen ki fog pirosodni a feneke és fájni fog, ám komfortérzete megszűnik. Ilyenkor lehet felajánlani neki a bili alternatíváját, amit nagy valószínűséggel elfogad rövid időn belül.

A közös WC, mosdó, és a WC papír megfelelő használata

Nagyon fontos, hogy megtanítsuk gyerekeinknek, hogy a közös WC használata előtt és után is mosson kezet szappannal, mivel a kilincsen rengeteg kórokozó van. Arra is meg kell tanítanunk a gyereket, hogy a közös mosdó csaptelepéhez csak a feltétlenül szükséges helyen, időtartamban érjen hozzá.
Lányos szülőknek fokozottan kell ügyelni arra, hogy már kiskorban megtanítsák a helyes WC papír használatot: mindig középről haladunk kifelé és nem(!) előröl hátra, vagy hátulról előre.

Kézmosás

Ahhoz, hogy egy gyerek immunrendszere kifejlődjön, szükséges a megfelelő mennyiségű baktérium. Amennyiben nem állatot simogatott a gyerek, túlzás az antibakteriális, fertőtlenítő kézmosás, elég a szappan is.
A szappan trükkje az, hogy mindenhol, az ujjközökben, a körmök alatt, és a csukló felett is érje a kezet. A másik trükk az, hogy nem elég csak beszappanozni a kezet, hanem rajta is kell hagyni, hogy legyen ideje hatni. Számolhatunk közben a gyerekkel együtt, kb. 30-40-ig.

Orrfújás

Ha a gyerek nem tanulja meg helyesen kifújni az orrát, arcüreg- vagy fülgyulladás is lehet a vége. A helyes orrfújás megtanításának trükkjét egy apukától hallottam. Tegyél az asztalra egy gyertyát, és kérd meg a gyereket, hogy fogja be az egyik orrlyukát, miközben a másikkal próbálja meg elfújni a gyertyát.
Természetesen egy pillanatra se hagyd a gyereket egyedül a gyertyával, és ügyelj arra, hogy ne hajoljon közel a lánghoz, nehogy megsérüljön.

És végül az inger dús környezet

Nem feltétlenül kell mindig szórakoztatni a gyereket, de gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen körülötte – lehetőleg játékos – komolyzene, mivel ezek még a hagyományos összhangzattanra épülnek. Változatosabb, ha hagyományos meséket is hallgattatunk vele (és nem tévéztetjük).
Ilyenkor, vagy akár mindig legyen kéznél papír és színes kréta, hogy elérhető legyen a kreativitás bármikor. A gyerek agya folyamatos fejlődésben van, olyan, mint egy fehér lap. Ezt a lapot nekünk kell teleírni.

Olvassunk mi is!

És végül, a szülők keze ügyében pedig legyen ott a gyereknevelés bibliája: Dr. Benjamin Spock, a Csecsemő- és gyermekgondozás című könyve.
Bár a könyv 1946-os publikálású, olyan alap dolgok vannak benne, melyeket nem írnak át a divathóbortok, mivel évtizedes tapasztalatokon alapulnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást