6 gyakori hiba, amit el kell kerülnöd, ha vendégséget tartasz

6 gyakori hiba, amit el kell kerülnöd, ha vendégséget tartasz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 gyakori hiba, amit el kell kerülnöd, ha vendégséget tartasz

Egy vendégség, házibuli nem csak attól lesz jó, hogy isteni háromfogásos menüt készítesz és minőségi borral kínálod a vendégeid. Rengeteg apróság van, ami negatív, illetve pozitív irányba befolyásolhatja az este hangulatát, és biztosan te sem szeretnéd, hogy a barátaidban keserű emlékként éljen az összejövetel. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetsz!

Önkiszolgálásra kényszeríted a vendégeket

Ha nem a két legjobb barátnődet várod, akik úgy nyitogatják a hűtőajtódat, mintha otthon lennének, akkor nem jó ötlet teljesen a látogatókra bíznod az önkiszolgálást.

Biztos te is voltál már úgy vendégségben, hogy közölték veled, „sör a hűtőben, édesség a pulton”, de mégsem érezted természetesnek, hogy kiszolgáld magadat.

Nos, ez akkor is igaz, ha te vagy a vendéglátó – szépen készítsd ki azokat a falatokat, amiből vehetnek, mert a legtöbb vendégnek nem természetes, hogy mászkálnak az otthonodban.

Nem méred fel a terepet

Fontos szempont, hány embert hívtál meg, és az is, hogyan tervezed az este lebonyolítását. Ha csak néhány főről van szó, akkor általában nem kell átrendezni a lakást.

Képzeld magad elé, hol tudnak leülni, hányan férnek el a kanapén, kell-e plusz szék, vagy ha beteszed a nasikkal teli asztalt a szobába, ki tudnak-e menni tőle az ajtón.

Számíts arra, hogy az emberek leragadnak ott, ahol az étel és az ital található. Ha nem akarod, hogy mindenki az aprócska konyhában tanyázzon, akkor inkább a szobában legyen a terülj-terülj asztalkám.

Túlzásba viszed a kiszolgálást

A vendéglátás során nem szabad elfelejtened, hogy nem pincérnő vagy, de még csak nem is főszakács.

Éppen ezért ne állíts össze olyan menüt, ami miatt egész este a konyhában kell idegeskedned, és nem biztos, hogy jó ötlet, ha mindenkinek egyesével akarsz koktélt csinálni.

Legyél praktikus! Rendelj kaját, dobj össze egy hidegtálat, vagy olyan menüt válassz, amit előre el tudsz készíteni, estére pedig csak az utolsó simítások maradjanak. Az italokat illetően egyébként bőven elég, ha ellenőrzöd, elfogyott-e valami. Ha pedig mégis mindenáron koktélt kínálnál, készítsd oda az alapanyagokat, esetleg néhány receptet, így a vendégek kísérletezgethetnek, és közben jókat szórakoznak majd.

Nem raksz be háttérzenét

Az, hogy van-e valami háttérzaj, hihetetlenül sokat számít, főleg akkor, amikor az első vendégek érkeznek.

A kínos csend bizony nem csak akkor jelentkezhet, ha kettesben ücsörögsz valakivel az első randitokon, hanem akkor is, amikor többen vagytok, ám még nem oldódtatok fel.

A zavarba ejtő pillanatok helyett inkább készíts be előre pörgősebb, vidám zenéket, vagy kapcsold be a rádiót. 

Hidd el, ez kellőképp megadja majd az alaphangulatot. 

Nem mutatod be őket egymásnak

Ha olyan vendégeket vársz, akik nem ismerik egymást, akkor nagyon fontos, hogy készenlétben állj, és segítsd a bemutatkozást.

Na nem azért, mert erre nem képesek egyedül a felnőttek, hanem mert egyszerűen így illik, és így lesz gördülékeny az ismerkedés.

Nem elegendő tehát, ha csak egyesével üdvözlöd őket, de az sem feltétlenül jó megoldás, ha beleüvöltöd az estébe, ki érkezett éppen – ezzel senki sem lesz előrébb egy nagyobb társaságban.

A közvetlen közeledben állóknak mutasd be az újakat, járd velük körbe a fontosabb helyiségeket, majd segítsd őket, hogy könnyebben feloldódjanak.

Képtelen vagy lazítani

Rengeteget számít egy házibuli hangulatát illetően, hogyan viselkedik a házigazda.

Nagyon könnyen el tudja rontani az estét, ha folyamatosan azon aggódsz, hogy eltörik a nagyid vázája, a hófehér kanapé foltos lesz, vagy hogy nem úgy sikerült a vacsora, ahogy elképzelted.

Ha félted a lakás épségét, akkor annak megfelelően szervezz bulit és hívj meg embereket, de véletlenül se idegesítsd a vendégeidet felesleges óvintézkedésekkel!

Ne feledd, a te hangulatod, viselkedésed mindenki másra is átragad majd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást