Göndör, hullámos, egyenes? Így hódíthatsz a természetes hajszerkezeteddel

Göndör, hullámos, egyenes? Így hódíthatsz a természetes hajszerkezeteddel

Címlap / Stílus / Haj / Göndör, hullámos, egyenes? Így hódíthatsz a természetes hajszerkezeteddel

Szerencsés lenne, ha mindenki meg tudna barátkozni természetes hajszerkezetével, hiszen így elkerülhetővé válnának a károsító, roncsoló szokások. De hogyan hódíthatunk azzal, amit eredendően birtokolunk?

A göndör haj ápolása

A legtöbbször azok nem szeretik göndör hajukat, akik nem tanulták meg megfelelő módon beszárítani, ennek következtében valóban kócosnak és kezelhetetlennek tűnhet a frizura (más kérdés, hogy sokszor éppen ez a divat).

A göndör hajról tudni kell, hogy szerkezetileg gyengébb, ezért éppen ennél a hajtípusnál okozzuk a legnagyobb kárt, ha sűrűn vasaló után nyúlunk.

Ápolása során éppen ezért kulcsfontosságú a hajszálak rendszeres hidratálása, ajánlatos hetente, de legalább kéthetente hajpakolást használni.

A hétköznapi hajmosások után – illetve száraz hajon, akár frissítés gyanánt – óvatosan dörzsöljünk hajvégápolót a hajvégekbe, és nagyon ügyeljünk rá, hogy a tincsek szétbontásánál, a vizes hajat véletlenül se tépkedjük.

A göndör haj beszárítása

A göndör haj beszárítása nem ördöngösség, de mindenképpen szükség van hozzá egy tárcsás hajszárítóra.

Miután megmostuk, hidratáltuk és óvatosan kibontottuk a hajszálakat, tegyünk egy kevés hajhabot a tövekre, illetve minimális mennyiséget oszlassunk szét a hajon is, hogy a tincsek ne jöjjenek szét.

Ezután tárcsás hajszárítóval szárítsuk meg a hajunkat, az eredmény dús és csodás csigákba rendeződött frizura. Nagyon fontos, hogy a göndör hajat ne fésüljük meg szárazon, csupán a mosás után bontsuk szét a szálakat.


Részletes tippek: Így szárítsd tökéletesre a göndör tincseket


Nedves kézzel, némi hajápolóval a hétköznapokon is frissíthetjük a tincseket, de a fésű tönkreteszi a frizurát.

Érdemes próbát tenni a természetes úton történő hajszárítással is, feltéve, hogy kellően meleg van a szobában. (A megszokott módon járjunk el, csupán ne használjunk hajszárítót.)

A hullámos haj ápolása

A hullámos hajnak éppen az az előnye, ami miatt sokan nem kedvelik.

Mivel átmenetet képez a göndör és az egyenes tincsek között, a legtöbben nem tudnak mit kezdeni vele, mérgelődnek a torzonborz hatású frizura végett.

Megfelelő technikával könnyű a hullámos hajból egyenes és már-már göndör frizurát is készíteni, ezért nincs ok panaszkodni, ha valakit lágy hullámokkal áldott meg a sors.

Ápolása során ugyancsak lényeges a rendszeres hidratálás, érdemes törekedni rá, hogy a megfelelő hajápolók vizet zárjanak vissza a szálakba. Ez különösképpen akkor igaz, ha sokszor nyúlunk hajformázók után.

A hullámos hajat – amennyiben szeretnénk megőrizni a fodrokat – a göndör hajhoz hasonlóan csak nedvesen, alulról felfelé haladva szabad megfésülni.

A hullámos haj beszárítása

Amennyiben szeretnénk kihozni a maximális göndörséget hullámos hajunkból, úgy érdemes tárcsás hajszárítóval beszárítanunk.

A szokásos rutin után dolgozzunk el némi hajhabot a tincsekben, majd rázzuk össze a frizuránkat. Fejünket előrehajtva, a fésűt félretéve szárítsuk meg a hajunkat.

A tárcsával emeljük meg a hajtöveket, a tincsek végeit pedig kezünk segítségével emelgessük felfelé, így elkerülhetjük, hogy a hullámok „kilógják” magukat. Hajlakkal fixáljuk a végeredményt. 

Amennyiben egyenes szálakat szeretnénk, mindenképpen használjunk hővédő termékeket. A hajvasalót csak teljesen száraz és sima, beszárított hajon alkalmazzuk, és mindenképpen válasszunk jó minőségű, szabályozható hőfokú készüléket.

Száraz napokra időzítsük a hajvasalást, hiszen a párás, ködös időjárás pillanatok alatt tönkreteszi a frizurát.

Az egyenes haj ápolása

Az egyenes haj ápolása során ajánlatos olyan termékeket vásárolni, amik egyengetik a hajszál felületét, magas hidratáltságot biztosítanak.

Érdemes a hajat rendszeresen fésülni, hiszen az egyenes szálak akkor szépek, ha rendezettek és fényesek. Erre a célra legideálisabbak a természetes sörtéjű kefék, ajánlatos egy jó minőségű változatot beszerezni, ami hosszú ideig elég.

Fontos tudni, hogy az egészséges, hidratált hajat sokkal kevesebbszer kell kiegyenesíteni hajvasalóval, mint azt, amelyik száraz és sprőd, szálló hatást kelt.

Sajnos utóbbi tünetek éppen akkor jelentkeznek, amikor túl sokat vesszük igénybe a magas hőfokon működő készülékeket, így ez egy ördögi kör.

Mindenképpen érdemes megfogadni a jó tanácsokat és mellőzni a drasztikus hőhatást, ugyanis az elvékonyodott, töredezett, megviselt hajat csak ollóval lehet helyretenni.

Az egyenes haj beszárítása

Az egyenes hajat illetően sokan túlzásba esnek, vannak, akik minden nap kiegyenesítik hajvasaló segítségével a tincseiket.

Ez sajnos záros időn belül komoly károsodáshoz vezethet, még akkor is, ha használunk hővédő termékeket. Mindezt kikerülendő ajánlatos a hajmosás után a legideálisabb módon beszárítani a hajunkat.

Erre a célra válasszunk természetes sörtéjű hajkefét, vagy körkefét és egy jó minőségű hajszárítót, a technikát illetően pedig bátran kérjük ki a fodrászunk véleményét.

A megfelelő módszernek köszönhetően elkerülhetjük a hajvasalót, de legalábbis minimálisra csökkenthetjük a használatát.

A beszárítás során is feltétlenül vessük be a hővédő termékeket, ne csak akkor, amikor célzottan egyenesítünk. Az egyenes hajúak számára is kiemelten fontos a hajvégápolók használata: száraz hajápolásra akár a hét minden napján sort keríthetünk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!