Glükomannán, a diétás csodafegyver

Glükomannán, a diétás csodafegyver

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Glükomannán, a diétás csodafegyver

A glükomannán a természet titkos fegyvere a kilók elleni harcban. A táplálkozástudomány és az egészséges életmód hívei mindössze néhány éve fedezték fel a keleti gyógyászatban ősidők óta alkalmazott növényi rostot. (x)

A konjakmannán, más néven leopárdkontyvirág Ázsiában honos. A gyökeréből kivont rost jelentős élettani hatásai révén vált a fogyókúrás étrend-kiegészítők kedvelt összetevőjévé. Közülük is kiemelkedik a Vitaminövezet Diétás shake glükomannánnal terméke, amely hozzájárul a hosszan tartó teltségérzethez, és jó hatással van az emésztésre.

Hogyan működik?

A glükomannánt évszázadok óta használják a hagyományos keleti gyógyászatban, de csak az utóbbi időben vált ismertté Európában.

A természetes rost a saját tömegének akár háromszázszorosát is képes vízben megkötni. Az így képződő gél lelassítja az élelmiszerek útját a bélrendszerbe és eltelíti a gyomrot. Csökkenti az étvágyat, a falási rohamokat. Ha nincs nassolás, kevesebb kalória kerül a szervezetbe. A fogyás elősegítése glükomannánnal így célravezető.

És ez még nem minden!

A glükomannán nem csupán egy újabb trend a fogyókúrás kiegészítők sorában, hanem egy valóban hatékony eszköz az egészséges súlycsökkentés szolgálatában. Meglepő módon pedig még ennél is többet tud.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak a szervezet belső egyensúlyára, különösen a bélflórára.

Az inulin szintén vízben oldódó rost, amely prebiotikumként funkcionál, vagyis táplálékul szolgál a bélben élő jótékony baktériumok számára. Ha a glükomannánt probiotikumokkal és inulinnal kombinálják, fokozzák egymás hatásait.

A glükomannán növeli a rostbevitelt, ami elősegíti a bélmozgást és támogatja az egészséges emésztést, az inulin pedig táplálja a probiotikumokat. Az erősödő bélflóra csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát, a szervezet hatékonyabban tud megbirkózni a különböző betegségekkel.

További jótékony hatásai

  • A glükomannán alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, ezáltal beilleszthető a fogyókúrás és cukorbeteg diétákba is.
  • Egyes kutatások szerint hozzájárul az alacsony LDL-koleszterinszinthez a vérben, így védi a szívet és az érrendszert.
  • Természetben előforduló formájában olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a cink, a magnézium és a kálium.

Lisztet is készítenek belőle

A konjakmannán gyökérgumójából többek között lisztet állítanak elő. Ebből készül a shirataki tészta, a japán gasztronómia egyik kedvence. Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, ezért kiváló alternatíva a hagyományos tésztafélékhez képest.

A glükomannán egy igazán sokoldalú növényi rost. Támogatja az emésztőrendszer harmonikus működését, a koleszterinszint és a vércukorszint egyensúlyának megőrzését. Végső soron hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, javuljon az egészségünk. A fogyás valójában már csak bónusz!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!