Mekkora a gyűrűsujjad? A futási és a szexuális képességeidről is árulkodik

Mekkora a gyűrűsujjad? A futási és a szexuális képességeidről is árulkodik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mekkora a gyűrűsujjad? A futási és a szexuális képességeidről is árulkodik

Hosszabb gyűrűsujj, több tesztoszteron

A Cambridge University kutatása többek között olyan részletekre is kiterjedt, mint a hosszútávfutók gyűrűsujja, ami állítólag jellegzetesen hosszabb, mint az átlag embereké, ez pedig a kutatók szerint annak a következménye, hogy még magzatkorban, az anyaméhben több tesztoszteront kaptak.

Ez felnőttkorban nem csak jobb kardiovaszkuláris rendszert jelent – ami nyilván kedvező a futáshoz – hanem magasabb spermiumszámot is jelent. Így a kutatás tanulsága szerint a futókat a nők is vonzóbbnak találták, és nagyobb valószínűséggel láttak potenciális partnert bennük.

Dr. Danny Longman, a kutatás vezetője elmondta: az, hogy a futás és a vonzalom összekapcsolódik, talán evolúciós okokra vezethető vissza. Szerinte elképzelhető, hogy a vadászó-gyűjtögető életmód idején a nők vonzóbbnak találták azokat a férfiakat, akik sokáig és kitartóan voltak képesek futni, mert ők jó eséllyel ügyesebb vadászok is voltak.

Hosszútávra születtünk

Dr. Longman elmondta, bár nyilván vannak ügyes sprintelőink, az ember alapvetően nem erre termett. A nyúl például, apró és kerek, tökéletes a gyors és rövidtávú futásra, míg az ember felépítése inkább a hosszútávfutásra termett.

Ezt segíti elő az is, hogy amikor a legtöbb állat túlmelegedne, az ember izzadni kezd, ezzel jelentősen javít a teherbíró képességén, amikor sok kilométer kocogásról van szó.

A Cambrodge University 542 futót vizsgált meg a nottinghami félmaraton után, és ebből vonták le a következtetéseiket. Azt találták, hogy akik gyűrűsujjának hossza a felső 10 százalékba tartozott, átlagosan több, mint 24 perccel futottak jobb időt, mint azok, akiknek a gyűrűsujjának a hossza a legalsó, 10 százalékba tartozott.

A futással és szexuális vonzalommal kapcsolatos összefüggést egyébként a kutatók a nők esetében is kimutatták, de jóval kisebb mértékben, mint a férfiak körében.

Ha tehát valakinek hosszabb a gyűrűsujja, mint a mutató, akkor mindenképpen érdemes a futással próbálkoznia – még mindig jobban jár ugyanis ezzel a tevékenységgel, mint a másik jellemzővel. Az ilyen ujjak ugyanis a kutatók szerint nemcsak a futókra jellemzőek, de azok körében is gyakoribb, akik erőszakos bűncselekményekért, gyilkosságért kerülnek börtönbe.

Mindenesetre ez a kutatás egy újabb érv lehet amellett, hogy edzőcipőt húzz, és idén tényleg nekiláss a rendszeres edzésnek. Szerencsére a sportkarriereddel a bűncselekményekre való hajlamodat nem, csak a vonzerődet növeled, arról nem is beszélve, hogy az egészséged és az önbizalmad is hálás lesz azért, ha rendszeresen foglalkozol a testmozgással.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Huth Geri anyukája
    2022.10.15., 16:45

    Hát nem kicsi mindenem, mégis jól futok.

    Válasz

Írj egy hozzászólást