8 furcsa karácsonyi szerelmi babona

8 furcsa karácsonyi szerelmi babona

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 8 furcsa karácsonyi szerelmi babona

Karácsony közeledtével ismerjük meg azokat a népszokásokat, szerelmi babonákat, amellyel nagyanyáink és az ő felmenőik próbálták megjósolni maguknak a jövőt. Természetesen legtöbbször a szerelmi életükkel kapcsolatban!

Mézet harangozáskor

Úgy tartották, hogy az a lány lesz szerencsés hamarosan a szerelemben, vagyis az megy férjhez rövid időn belül, aki éppen mézet eszik, amikor harangoznak az éjféli misére.

Úgy vélekedtek, hogy ilyenkor az édes íz csalogatólag fog hatni a férfiakra és azoknak könnyebben megakad majd a szemük a lányon.

Köles, kukorica, tökmag

Nagyon elterjedt volt az a szokás, hogy mikor az eladósorban lévő lányok Karácsonykor elmentek az éjféli misére, akkor különböző magokat, például kölest, kukoricát vagy tökmagot vittek a zsebükben.
Azt elszórták a templom bejárata előtt, illetve a szenteltvíztartóba is tettek belőle. Ezzel biztosították a szerelem szárba szökkenését.

Kerítés

Az éjféli misére menet szokás volt, hogy a lányok bekötötték egymás szemét, és így haladva egyszer csak meg kellett érinteni a kerítést.
A finom, kidolgozott kerítésről dolgos, ügyes kezű férjre számíthattak, aki sokat segít majd a házkörül. A durva, szálkás fából viszont ügyetlenebb kérőre következtettek.

Kutyaugatás

A férj érkezését szerették volna kikövetkeztetni a lányok a kutyák ugatásából is.
A szokás úgy volt, hogy a karácsonyi ebéd vagy vacsora után a lányok kiszaladtak a ház elé és figyelték, hogy melyik irányból hallják az ugatást.
Ugyanebből az irányból várták a leendő kérő várva várt érkezését is. 

Mák

A mákhoz számtalan babona és jóslási forma fűződik, amely nagyon elterjedt volt, különösen Karácsonykor, a bejgli sütése idején.
Úgy tartották, hogy aki Karácsony napján mákot darál, az nagyon hamar fog férjet találni magának. A mákszemek nemcsak a közelgő férfira, de egyben a termékenységre is biztosítékok voltak.

Alma, dió

Az alma és a dió jellegzetes karácsonyi csemegék voltak a szegényebb családoknál. Éppen ezért ezekből is megpróbáltak jósolni maguknak.

A félbevágott alma magházából, vagy a megtört dió belsejének formájából is a jövőre következtettek. A tökéletes, szimmetrikus formák szerencsét jósoltak a következő évre.

Gombócok

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi jóslási mód a máig sokak által ismert gombócfőzés. Ez azt jelentette, hogy 13 gombócot főztek meg egy fazékban, és egy kivételével mindegyikben elrejtettek egy férfinevet.

Mikor a víz felforrt, megfigyelték, hogy melyik gombóc jön fel elsőre, és a benne lévő név volt a leendő férj neve. Az üres gombóc azt jelentette, hogy még várni kell egy évet a házasságra.

Mezítláb a ház körül

Elterjedt volt az a vélekedés is, hogy úgy lehet megtudni, hogy kihez fognak a lányok férjhez menni, ha összesepernek a szobában este, evőeszközöket tesznek az asztalra, ami odacsalogatja a vendégeket.
Ezután a lánynak mezítláb háromszor körbe kell futnia a házat, majd az ablakhoz szaladva az elsőként meglátott férfi lesz a férje.
 

Lejárt a jóslások és babonák ideje?

Igaz, hogy manapság már kevéssé élünk ezekkel a jóslási lehetőségekkel, az azonban biztos, hogy bár nem ezekkel a módszerekkel, de ma is mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogy hogyan alakul az életünk, különösen a szerelem terén.

Aki pedig szeretné, az bátran tegyen egy próbát a nagymamáink módszereivel is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást