VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ismét egy villámgyors és nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem mellesleg látványos eredménnyel is járó receptet hoztam nektek, a zöldséges-csirkés quiche-t (ejtsd kis). Ez eredetileg egy hagyományos francia recept, és ahogy nálunk a húslevest, vagy a gulyást, úgy a franciáknál a quichet is mindenki máshogy készíti. A lényeg, hogy egy omlós tésztaágyad legyen, amire végtelen számban variált feltétet pakolhatsz, és az egészet nyakon öntöd tejszínes tojással. Nos, én ennek a reform változatát szoktam készíteni, változatlan sikerrel.
A tészta mandulából, avagy mandulalisztből készül, egy kis útifűmaghéj hozzáadásával, amitől sokkal könnyebben kezelhető. A töltelék általában ad hoc jelleggel – ami épp van itthon alapon – válogatódik össze. Jelen esetben egy gombás-cukkinis változat lett belőle.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg őrölt mandula
- 1,5 dkg útifűmaghéj 1,5 dl vízben elkeverve
- 2 tojás
- só, bors
Elkészítés:
- Keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel és tedd félre pár percre, míg zselés állagot nem kap.
- A mandulát a zselével, a tojással és sóval, borssal gyúrd össze.
- Egy kerek tűzálló formát készíts elő, és ebbe nyomkodd a tésztát.
- 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig süsd.
- Közben készítsd el a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 dl kókusztejszín
- 3 nagy tojás
- só, bors, pici szerecsendió
- 2 nagy lilahagyma, kockákra vágva
- 10 dkg gomba szeletekre vágva
- 10 dkg cukkini felkockázva
- 15 dkg csirkemell
- A tejszínt a tojással keverd habosra és fűszerezd.
- A lilahagymát kevés kókuszzsíron pirítsd meg.
- Dobd rá a csirkemell kockákat és fehéredésig süsd.
- Ha a hús kifehéredett, jöhet hozzá a gomba, a cukkini és kevés só illetve bors.
- Süsd a zöldséges-húsos tölteléket addig, amíg a cukkini és a gomba meg nem puhul.
- Végül terítsd az elősütött tésztakosárba a zöldségeket és öntsd nyakon a tojással.
- 170 fokon kb. 20 perc alatt süsd készre.