Fontos tudnivalók a magzatvédő vitaminokról

Fontos tudnivalók a magzatvédő vitaminokról

Címlap / Életmód / Család / Fontos tudnivalók a magzatvédő vitaminokról

Manapság már minden felnőtt nő tudja, hogy a várandósság alatt célszerű magzatvédő vitaminokat szedni, ráadásul erre legkésőbb az első konzultáció során felhívja a figyelmet a nőgyógyász is. De vajon tényleg szükségesek? Vagy éppen emiatt születnek manapság nagyobb babák? Oszlassuk el a tévhiteket!

Miért fontosak?

A várandósság első felében a magzatnak különösen sok folsavra van szüksége az egészséges fejlődéshez, így valóban igaz, hogy már akkor is többet kellene magunkhoz venni belőle, amikor még azt sem tudjuk, hogy babát várunk.

Egyesek bíznak a természetben, hallgatnak a megérzéseikre, hiszen nem véletlen, milyen ételeket kívánunk meg. Gyakran a várandósság során megnő az igény egyes folsavban és vasban gazdag ételek iránt, ám a magzatvédő vitaminok segítségével biztosak lehetünk abban, hogy az elmaradást maradéktalanul pótolni tudjuk.

Mivel a legnagyobb szükséglet a várandósság elején lép fel (kb. 0,7 mg egészséges nőknél), célszerű már a gyermekáldás tervezésének szakaszában elkezdeni a vitaminkészletek feltöltését. Később orvosi javaslatra csökkenthetjük, vagy elhagyhatjuk az extrabevitelt, de erről mindenképpen konzultáljunk.

Szükséges pótlás

Nem igazán mindegy, milyen típusú magzatvédőt választunk, hiszen nem csupán a folsavat kell pótolni, hanem a vasat és jelentős mértékben a kalciumot, jódot és magnéziumot, D-vitamint is. Érdemes olyan táplálék kiegészítőt választani, ami ezeket az igényeket is kielégíti, illetve szükség esetén jó ötlet lehet több készítményt összehangolni. 

Erről ugyancsak fontos egyeztetni a nőgyógyásszal, mert a túl sok sem jó: míg egyes vitaminok, nyomelemek gond nélkül kiürülnek, addig mások felhalmozódhatnak, és ezzel akár károsodást is okozhatnak.

Sajnos nincs aranyérvényű szabály, hiszen minden eset olyannyira speciális lehet, hogy az alapvető igényeken túl, gyakran testreszabottan kell összeállítani a szükséges vitaminbevitelt. 

Felelős lehet mellékhatásokért

Ahogy a legtöbb gyógyhatású készítmény, úgy a magzatvédők is felelősek lehetnek különféle mellékhatásokért.

Egyesek gyomorfájdalomra, mások émelygésre, rosszullétre, illetve gyors hízásra panaszkodnak.

Ezek a tünetek éppúgy lehetnek a várandósság természetes velejárói, mint a készítmény mellékhatásai, ezért diszkomfort érzet esetén érdemes próbát tenni egy másik termékkel. 

A hízást illetően ugyanakkor tévhit, hogy a babák a vitaminok miatt lehetnek túlsúlyosak. Ezért az alapokban megváltozott életmódunk sokkal inkább a felelős, hiszen a kényelmi ételek, a mozgásszegény életmód (főleg a várandósság alatt) ugyancsak súlygyarapodáshoz vezet.

Komolyabb testsúlynövekedéssel akkor kell számolni, ha a választott termék nem testhez álló, ám ekkor ajánlott záros időn belül váltani

Nem helyettesíti az egészséges táplálkozást

Dacára annak, hogy mennyire fontosak a magzatvédő vitaminok, nem helyettesítik az egészséges táplálkozást. Ahogy már említettük, a közhiedelemmel szemben messze nem csak a folsavat kell pótolnia a kismamának.

A fontos ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz természetesen nem csupán különféle táplálék kiegészítőkből juthat hozzá, ajánlatos az egészséges táplálkozásra is fokozott figyelmet fordítania. 

A változatos, sokoldalú és legfőképpen a káros anyagokat mellőző táplálkozás egy leendő anyuka életében minden eddiginél fontosabb. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ehhez az igen lényeges kritériumhoz milyen táplálék kiegészítőt szed (vagy, hogy szed-e).

Az mindenesetre biztos, hogy a manapság általánosan elfogadott nézetek szerint a kritikus első három hónapban érdemes a pótlásra fokozott figyelmet fordítani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást