Folyton piros az arcod? 7 meglepő dolog, ami rozáceát okozhat

Folyton piros az arcod? 7 meglepő dolog, ami rozáceát okozhat

Címlap / Stílus / Arc / Folyton piros az arcod? 7 meglepő dolog, ami rozáceát okozhat

Ha nemcsak akkor vált pirosra az arcod, amikor zavarba jössz, akkor bizony előfordulhat, hogy rozáceád van. A krónikus betegségnek négy fajtája létezik, amelyek közül három a bőrt, a negyedik pedig a szemet érinti. Bármilyen életkorban és mindkét nemnél előfordulhat, de a harminc év körüli nőknél diagnosztizálják a leggyakrabban. Nem veszélyes ugyan, ám rengeteg kellemetlenséget okozhat. Összegyűjtöttük, milyen tényezők válthatnak ki pirulással járó rohamokat.

Ételek és italok

Az alkohol, a fűszeres ételek, valamint a forrón szervezetbe vitt szilárd és folyékony anyagok egyaránt rozáceát okozhatnak. Mégpedig azért, mert a helyi vérkeringés fokozásával kedveznek a pirossággal és égő érzettel járó rohamok kialakulásának.
Az említettek fogyasztása egészséges bőr esetén is pirulást idézhet elő, ám fontos különbség, hogy a rozáceás színváltozás foltokban jelentkezik, nem pedig egyenletesen. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a diagnózis tudatában el kell búcsúznod a kedvenc italodtól vagy a chilitől, de érdemes ritkítani a fogyasztásukat.

Tevékenységek

Az edzés, az erőteljes fizikai igénybevétel, a forró fürdő és a szauna is rozáceás roham kialakulásához vezethet. Igen, ezek is éppen olyan dolgok, amelyek egészséges szervezetűeknél is pirossággal járnak, de mivel itt nem egyszerű kipirulásról van szó, érdemes bizonyos óvintézkedéseket tenned.
Ha lehetőséged van rá, gondoskodj róla, hogy ne hevüljön túl az arcod! Akár egy hideg vizes törölköző is segíthet a prevencióban, ha néhány percenként áttörlöd vele az érintett területet.

Időjárási körülmények

A túl meleg, túl hideg, túl párás, szeles vagy erős napsütéssel járó időjárás mind hozzájárulhat a rozácea kiújulásához. Ilyenkor ugyan nagy kísértést érezhetsz arra, hogy valamilyen speciális bőrnyugtató kencét alkalmazz, mielőtt kilépnél a lakásból.
Fontos viszont, hogy kizárólag az orvosod által javasolt vagy jóváhagyott terméket vigyél fel az érintett területre, különben akár súlyosbíthatod is a tüneteket! Naptejből sem mindegy, hogy milyet választasz: vásárlás előtt konzultálj a dokival!

Érzelmek

Listánk alighanem legkevésbé meglepő tagja lesz ez. A stressz, a szorongás, a hirtelen hangulatváltozás, a zavarba jövés vagy a felkacagás egytől egyig úgy befolyásolja a hámszövetek vérkeringését, hogy könnyen kialakulhat a gyulladáshoz vezető folyamat.
Ezen azonban bizonyos technikák, úgymint a relaxáció vagy a meditáció segítségével úrrá lehetsz hosszú távon – nem kell tehát úgy érezned, hogy a bőröd egy ketyegő bomba, ami bármikor „elárul”.

Állapotok és betegségek

A menopauza és a krónikus köhögés egyaránt kiújíthatja a rozáceás rohamokat – előbbi a hormonváltozások révén, utóbbi pedig mechanikai hatást gyakorol a hajszálerekre.
Ezek mellett sajnos a koffein elvonásai tüneteihez is társulhat égő pirosság, ami még nehezebbé teszi az ilyenkor megszokott szindróma elviselését. Amennyiben egyszerre küzdesz rozáceával és koffeinfüggőséggel, voksolj inkább a fokozatos leszokásra!

Gyógyszerek

Egyes vérnyomásra szedett készítmények, ópiátos fájdalomcsillapítók, illetve felületi kezelésre szolgáló szteroidok növelhetik a rozáceás roham kockázatát. Utóbbi talán ironikusnak tűnik, hiszen éppen szteroidokkal szokott történni a kezelés, de ne aggódj: a bőrgyógyász egészen biztosan olyan terápiát javasol, ami nem súlyosbítani, hanem enyhíteni fogja a panaszaidat.
Amennyiben úgy gondolod, hogy más problémára szedett gyógyszered rossz hatással van a bőrödre, mindenképpen az azt felíró orvossal konzultálj az ügyben!

Kozmetikumok

A rozáceás bőrnek nem mindegy, hogy mivel tisztítod, tonizálod, radírozod és hidratálod. Sőt, ha az arcodat érinti a probléma, a sminktermékek összetételére is ügyelned kell: minél kevesebb szintetikus és adalékanyagot tartalmaznak annál jobb. Bizonyos esetekben nemcsak a kence, hanem a mosakodáshoz használt víz minősége is számít.
Előfordulhat, hogy az otthoni vízvezetékre csatlakoztatott szűrőberendezéssel lényegesen enyhíteni tudod a tüneteket. Mielőtt azonban ilyet vásárolnál, ellenőriztesd a víz jelenlegi minőségét egy szakemberrel!
A rozácea nemcsak esztétikai probléma, hanem egy krónikus betegség is egyben. Nem érdemes tehát kizárólag házi praktikákra hagyatkoznod, ha búcsút szeretnél venni tőle!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást