Volt, hogy te is nemet mondtál már egy fokhagymás ételre azért, hogy elkerüld az utána maradó kellemetlen leheletet? Való igaz, hogy a fokhagyma utóhatása jellegzetes, ennél viszont sokkal fontosabb az, hogy rengeteg egészségügyi előnnyel járhat, ha rendszeresen fogyasztod. Nyersen mindezek ráadásul még jobban érvényesülnek, így legközelebb, amikor főzni kezdesz, kifejezetten jó ötlet, ha nyersen is felhasználsz egy kis fokhagymát.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/7 Az egyik legegészségesebb élelmiszerünk
A fokhagyma gyakorlatilag az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, ami pedig különösen vonzóvá teszi, hogy egész évben könnyen és viszonylag olcsón elérhető. Tele van tápanyagokkal, közben pedig rengeteg ételnek képes intenzív ízt adni. Ha pedig a csodálatos egészségügyi előnyeit szeretnénk igazán kiélvezni, akkor az a legjobb, ha nyers formában használjuk. A táplálkozási előnyök mellett így ugyanis mindenféle fertőzéssel - legyen az bakteriális, gombás, parazita vagy vírusos - felveszi a harcot, szabályozza a vércukorszintet, és még sok más előnnyel is jár.
A nyers fokhagyma egyik legfőbb előnye, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük B6-vitaminnal, mangánnal, C-vitaminnal, vassal, káliummal, szelénnel és rézzel. Mindezek kombinációja pedig különösen jót tesz az elménk egészségének. Ami például a B6-vitamint és a magnéziumot illeti, egyaránt támogatják a hangulatunk javítását, és az agyunk egészséges működését is elősegítik.