Így fogyhatsz le végleg a fűző diétával

Így fogyhatsz le végleg a fűző diétával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így fogyhatsz le végleg a fűző diétával

Miután Kim Kardashian ezzel a módszerrel adott le több mint 20 kilót kislánya, North West születését követően, a módszer ismét a női magazinok címoldalára került. A sztár úgy nyilatkozott, hogy eleinte az Atkins-diétát alkalmazta, de mivel hangsúlyosabb derékvonalra vágyott, adott egy esélyt a fűzős változatnak – ami akármilyen szörnyűnek tűnik, a történelemben is megvolt a maga hagyománya.

Viktoriánus idők

A XIX. században, Viktória királynő korában hatalmas népszerűségnek örvendtek a fűzők, amelyeket az abroncsos ruhák alatt hosszú órákon keresztül viseltek a nők.

Erre főleg azért volt szükség, hogy a hatalmas, gazdag kelmék ölelésében is látszódjon a nőiesség.

A divat már akkor is futótűzként terjedt, így egy idő után már nemcsak az arisztokraták, hanem a polgárok és a szegényebb rétegek is elkezdtek fűzőt hordani – csupán az anyagban és a kidolgozottságban mutatkozott némi különbség.

Hiába volt rettenetesen kényelmetlen ez a ruhadarab, a lányok és az asszonyok különösen szerették, mivel hosszas hordás mellett „alakformáló” hatással bírt: a hasi szervek kényszerű átrendeződésével ugyanis valóban vékonyabbá vált a derék.

Tartásjavító eszköz

A huszadik század végén a fűző új értelmezést kapott: orvosi segédeszközként elkezdték különböző testtartás- és gerincproblémák kezelésére használni.

Nemcsak kutatások bizonyítják, hogy a fűző valóban segít egyenesebbé varázsolni a hátat, hiszen világszerte emberek százezrei tanúskodnak hús-vér példaként a módszer sikerességéről – és az ilyen típusú fűzőnek hiába nincs köze az elszorító fehérneműhöz, az előnyök valahogy összemosódtak a közvélekedésben.

A tartásproblémát korrigáló eszköz kemény anyagból készült, és az egész törzset megtartja, miközben nem feladata a derék szorítása vagy karcsúsítása.

Alakformáló fűző

A hírességek egyre gyakrabban pózolnak úgy az edzőteremben vagy máshol végzett testmozgás közben, hogy egy hihetetlenül szorosnak tűnő, mell alattól csípőig érő anyag feszül a törzsükön.

Itt már a fűző-diéta kulcsfontosságú eszközéről van szó, melyet leginkább az „alakformáló” jelzővel illetnek a hívei. Kim Kardashian előtt Beyoncé Knowles is végigcsinált egy ilyen kúrát, amelynek során napi 3-12 órán át szükséges a darabot viselni.

A derékszorítás ehhez hasonló módja már az afrikai törzseknél is megfigyelhető, melyek nőtagjai arra használják a módszert, hogy a szülés után „visszakerüljenek a hasi szerveik a helyükre”.

A bevetés szomorú apropója Indiában, hogy a nincstelen szülők ilyet adnak a gyerekeikre, mert a gyomor szorításával csökken az éhségérzet.

Tényleg működik?

Kár tagadni, hogy a fűző viselése valóban nőies alakot eredményez, valamint a hordás idején csökkenti a táplálékbevitelt.

Alexander Sinclair Beverly Hills-i orvos az ABC News hírműsor megkeresésére elmondta: a nők akár 25 cm-t is veszíthetnek derékbőségükből a módszernek köszönhetően, ráadásul a viselés alatti fokozott izzadás felpörgeti az anyagcserét.

Az anyag ezen kívül javítja a testtartást és megemeli a melleket.

Ennek azonban az az ára, hogy a belső szervek anatómiája az alsó bordákéval együtt megváltozik, akadályozva lehet a hasi vérkeringés, plusz a folyamatos kellemetlen érzet negatívan befolyásolja a hangulatot is.

Szabad fűzővel edzeni?

Ugyan senki sem fogja megtiltani sem a sztároknak, sem pedig neked a fűzővel történő sportolást; azt viszont mindenkinek érdemes szem előtt tartania, hogy az eszköz – akármilyen fajtájú is – csökkenti a tüdőkapacitást, és ízületi bántalmakat is okozhat.

Dr. Eckhart von Hirshhausen egy német kvízműsorban egy érintett MRI-felvételeinek segítségével mutatta be, hogy a fűző miként „ejtette csapdába” a belső szerveket, és hogyan lassult le végül emiatt a páciens emésztése.

Mivel testmozgásnál még több oxigénre és tápanyagra van szüksége a szervezetednek, semmiképpen sem ajánlott olyan ruhadarab vagy eszköz viselése, ami akadályozza a légzést vagy az emésztést.

Te mit gondolsz a fűző-diétáról? Ismersz valakit, aki kipróbálta?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást